Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 05.02
AranyAsszonyok Temesváron

A Háromszék Táncegyüttes vendégjátéka

2019. november 05., 17.52 Kedd / Temes

A Háromszék Táncegyüttes november 15-én 19 órától a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban mutatja be a Furik Rita rendezésében készült AranyAsszonyok című  előadását.

 

Az ősi magyar szellemiségben az AranyAsszonyok a női teremtő és gyógyító minőséget képviselték, a Szeretetet és az Élet továbbadását. Szellemi vezetőkként égi és földi tudást kapcsoltak egybe. Az istennői minőség földi helytartói ők, olyan asszonyok, akikben elevenen élnek az ősi gyökerek, akik tudják a Mindenség titkait.

A Böjttől böjtig és Az én mesémc. előadások rendezőjének újabb alkotása egyfajta szellemi folytatása a megkezdett útnak. Furik Rita a hagyomány szakrális erejével közelít témáihoz, ez esetben a Nőt és a Férfit kívánja visszaemelni méltó helyére, és a napba öltözött Nagyboldogasszony jelképével pedig a halhatatlan hitről vall. A folklórba ágyazott motívumok a tánc, az élő népzene és ének nyelvén egyért szólnak: feleleveníteni a hitet az iránt, hogy a Szeretet az egyetlen létező és élhető kommunikációs csatorna.

„Itt egy kicsit félre kell tenni az akadémiai tudást, hiszen most a szeretetről akarunk beszélni, a szív és az alkotás szintjén. A szépségnek a mintáit, a szív szépségének és a szeretetnek a mintáit szeretném megmutatni. A munkafolyamat során visszatértem a szavak eredeti jelentéséhez, illetve első sorban a színekre, a hangulatokra és az apró részletekre figyeltem” – fogalmaz Furik Rita rendező, hozzátéve: „Lényegében ugyanazt a darabot rendezem egész életemben. Ez egy folyamat, amelynek a Böjttől böjtig és Az én mesém is része volt, ahogyan az AranyAsszonyok is. Ez egy újabb Szertartás. Mindannyiunkért, a magyarságért és az egész világért elmondott közös fohász.”

Koreográfusok és táncmesterek: Hortobágyi Gyöngyvér m. v., Horváth Zsófia m. v., Polgár Emília m. v., Melles Endre, Richtárcsik Mihály m.v., Végső Miklós m. v. Zenekar: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György, Ádám Júlia (felvétel), Melkuhn Róbert m. v. (felvétel). Ének: Erőss Judit, Vajda Katalin, Jánó Tibor (felvétel). Zenei szerkesztő: Fazakas Levente
Díszlet, jelmez: Furik Rita m. v. A díszlet- és jelmeztervező asszisztense: Kis Kriszta m. v., Polgár Emília m. v. A rendező munkatársa, tánckari asszisztens: Tekeres Gizella, Melles Endre, Kovács Adél. Dramaturg: Prezsmer Boglárka m. v. Rendező-koreográfus: Furik Rita m. v.

Tánckar: Ádám Júlia, Bakos Ernő, Gaburi Barbara, Gere Csaba, Gidró Roland, Hoffman Anna, Kiss Adorján, Koncz Attila, Lakatos Ágnes, Lukács Réka, Melles Endre, Oláh Ágota, Pável Hunor-Mihály, Podholiczky Rebeka Ráhel, Portik Norbert, Szvinyuk Sándor, Törő Bence, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Váradi Ágnes, Virág Imola.

A temesvári előadásra a belépők 20 lejes egységáron kaphatók a magyar színház jegypénztáránál.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu