Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 05.16
Botrány a kiradírozott keresztek miatt

A helyükre kerültek hétfőn a keresztény szimbólumok!

Írta: Pataki Zoltán
2020. november 23., 17.04 Hétfõ / Temes

A temesvári közvélemény megütközéssel fogadta, hogy egy diákotthon falán hatalmas falfestmény jelent meg, amelynek alkotója megfosztotta a keresztély szimbólumoktól a város egyik emblematikus épületét, az ortodox katedrálist. A bukaresti képzőművész, Lucian Sandu Milea Erődítmények című falfestménye az Európa Kulturális Fővárosa Egyesület A Város Emlékezete (Memoriile Cetății) című programja keretében valósult meg.

A nagyméretű, látványos falfestményen az egykori csillag alakú osztrák erődítmény formája rajzolódik ki, Temesvár ma is létező emblematikus épületeiből (ortodox katedrális, Opera, Dóm-templom, Várbástya stb.), mintegy összekötve a múltat a jelennel. A festmény a decemberi forradalom felemelő pillanatait örökíti meg, amikor a tömeg elfoglalta a város főterét. A figyelmes szemlélőnek feltűnik, hogy az alkotó mind az ortodox katedrális, mint a Dóm-templom tornyairól „lespórolta” a kereszteket.

Adrian Orza volt temesvári alpolgármester szerint a keresztek „leradírozása” nem a művészetről szól és nem is a véletlen műve. „Már másodszor fordul elő, hogy az Európa Kulturális Fővárosa Egyesület égisze alatt megvalósult vizuális munkában eltűntetik az ortodox katedrális tornyairól a kereszteket. Első alkalommal egy szórólapon jelent meg a keresztek nélküli templom, és akkor azzal védekeztek, hogy a számítógépes program törölte a szimbólumokat a katedrálisról. Ez nyilvánvaló hazugság. 1989 decemberében egy ateista elnyomó rendszer ellen harcoltunk és a katedrális előtt letérdelve együtt mondtuk el a Miatyánkot. A Decemberi Forradalom keresztény forradalom is volt!” írja közösségi oldalán Adrian Orza. „30 év elteltével egy új ’forradalom’, egy neomarxista kulturális mozgalom, a progresszivizmus kísért Európában és az Egyesült Államokban. Megértem az önkifejezés szabadságát és a többi szabadságjogokat, magam is harcoltam értük az utcán. De nem veszem be, hogy mindez a művészetről szól. (…) Az ortodox katedrális egy jelkép. Hagyjátok békén a jelképeinket!”.

A közfelháborodásra reagálva az alkotó, Lucian Sandu Milea pontosított az Európa Kulturális Fővárosa Egyesület által kiküldött közleményben: „Nagyon sajnálom, hogy voltak ilyen negatív reakciók. Úgy vélem, hogy a kereszt jele egy szent szimbólum, amelyet csak bizonyos összefüggésekben illik használni, az ikonográfiában és a kultikus épületekben. A munkám metaforikus ábrázolása Temesvár városának, stilizált épületekkel. A keresztek a temesvári székesegyházon léteznek, és ott van értelmük, mert az egy imahely. A munkám egy világi falfestmény, vallási töltet nélkül. (…) Támogatom az ortodox vallást, és a kereszt jelét nagyon erős szimbólumnak tartom, de nem használom a művészetemben, mert azzal megszentségteleníteném.”

Utóirat: A közfelháborodás hatására a művész hétfőn visszatért Temesvárra és kipótolta a falfestményről hiányzó kereszteket! Nemcsak az ortodox katedrális, de a Dóm-templom tornyain is megjelentek a keresztény szimbólumok

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu