Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 22.40
Ars Hungarica – hetedszer

A híd-építő fesztivál

Írta: Gáspár-Barra Réka
2012. november 12., 19.38 Hétfõ / Hunyad

A Murányi Vénuszként emlegetett Széchy Mária emlékét elevenítette fel történelmi táncjátékával a dévai Renaissance együttes, a hetedszer megszervezett nagyszebeni Ars Hungarica magyar kulturális fesztivál barokk-estjén. A nagy sikernek örvendő táncelőadást követően Serfőző Levente, fesztiváligazgatót kérdeztük a sokszínű és tartalmas rendezvényről. – Minden évben próbálunk olyan programot összekovácsolni, amely a művészet különböző ágazatainak kiemelkedő alkotóit mutatja be. Elsősorban természetesen magyar alkotókat, előadóművészeket hívunk meg, de nem kizárólagosan. A fesztiválunk ugyanis nem csak a magyar közösségnek szól, hanem az itt élő más nemzetiségeknek is, akiket meghívunk, hogy megismerjék a magyar kultúrát, értékeket és azt, hogy az a pár magyar ember, aki itt él Nagyszebenben egy erős, gazdag nemzethez tartozik. A barokk estet megelőzően különleges családot ismerhettünk meg itt, a nagyszebeni Habitus Galériában. Demeter Miklós székely, felesége Anasztázia pedig udmurt. Mindketten magukkal hozták örökségüket. És ezáltal is üzenni szeretnénk a vegyes házasságban élőknek, különösképpen a magyar félnek, hogy ne szégyellje hovatartozását, hozza el bátran párját a fesztiválunkra, hogy megismerhesse a magyarság értékeit – fogalmazott Serfőző Levente.

Az Ars Hungarica idén is méltó értékeket villantott fel kultúránk gazdag tárházából. A rendezvénysor megnyitóján az erdélyi magyar közélet számos neves személyisége köszöntötte a fesztivál résztvevőit, értékelve a szervezők, a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének kitartó munkáját. A gazdag programban a festészet, film- és fotóművészet, a zene és a tánc egyaránt helyet kapott. Az előadók sorában szerepelt a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kórus, a csíkszeredai Codex régizene-együttes és a kolozsvári Flauto Dolce Ensamble, a dévai Renaissance együttes, Bágyi Balázs és P. Szabó Dániel,  Zorkóczy Zenóbia és Lackó Vas Róbert színművészek, Koós Éva és a Csíkmadarasi Népi Zenekar, a Kalapos Band, a Ciráda zenekar és a Yestardays, akik különböző helyszíneken léptek fel az ötnapos fesztivál során. A zenei, irodalmi előadások közepette néhány értékes kultúrtörténeti mozzanatra is sor került. A legjelentősebb talán az erdélyi Salvador Daliként emlegetett Incze Ferenc alkotásaiból összeállított tárlat volt, mely a fesztivál szervezőinek kezdeményezésére több kultúrintézmény együttműködésével valósulhatott meg. De említésre méltó dr. Gudor Kund Botond egyháztörténeti köteteinek bemutatása is, Backamadaras és a székelyföldi szív motívumok ismertetését célzó fotókiállítások, illetve a kézműves tárgyak kiállítása. Samuel von Brukenthal palotáival is megismerkedhettek a Retropolisz cím alatt vetített dokumentumfilm nézői, akiket Keresztes Péter és Guttmann Szabolcs kalauzolt épített örökségünk világába.

Érdekes színfoltja volt a fesztiválnak a gyermekek számára fenntartott délelőtt, melyre nem csupán helybeliek, de vízaknai, mihályfalvi, oltszakadáti apróságok is érkeztek. Nekik már a játszóház idején alkalmuk volt megismerkedni Demeter Miklóssal és Petrova Anasztáziával, illetve két leányukkal, akik nem csupán őrzik, de mindennapjaikban is éltetik a székely és udmurt hagyományokat.

Egyszóval az Ars Hungarica fesztiválnak idei rendezvényeivel is sikerült megvilágítani gazdag és sokszínű kultúránk számos értékét, gyarapítani önismeretünket és újra bizonyságot tenni arról, hogy a művészet hatékony kommunikációs eszköz a különböző nemzetiségek, kultúrák között.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu