Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 15., 11.16
Online ballagás a Téglásban

A holnapoknak minden kulcsa a két kezedben van

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. június 02., 17.32 Kedd / Hunyad

Az elmúlt hétvégén az erdélyi magyar tanintézmények többségéhez csatlakozva a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum közössége is online búcsúztatta idei végzőseit. A virtuális ünnepség során elhangzó őszinte felszólalások sokak szívét megérintették, a valós együttlét hiánya azonban rányomta bélyegét az idei ballagásra.

A tanintézmény oktatási platformján sugárzott ballagási filmben elsőként Kocsis Attila Levente iskolaigazgató köszöntötte a diákokat, pedagógustársakat, szülőket, nevelőket, rámutatva, hogy a most ballagó diákok egy egészen új, a felnőttek számára is ismeretlen világba lépnek. De Adamis Annát idézve hangsúlyozta: A holnapoknak minden kulcsa a két kezedben van.Az iskolai évek során, a tanáraitokkal, szüleitekkel, nevelőitekkel kézen fogva vezettünk el a kapuk elé. Ti kell kiválasszátok a megfelelő ajtót és nektek kell megszerezni az azt megnyitó kulcsot – biztatta a végzősöket az iskolaigazgató. Majd Komjáth Jenő sorait idézte: Rossz a világ? Légy jó tehát magad! / Üres a lét? Adj tartalmat neki! / Az ember szolga mind? Légy te szabad! / Hídd sorsodat bátor versenyre ki!

A tanárikar nevében a Dulinszky Izabella és Máté László osztályfőnökök búcsúztatták a végzősöket. Dulinszky Izabella, Ottlik Géza gondolatával erősítette meg: a nehézségek, megpróbáltatások szülik a legszebb emberi kapcsolatokat. És arra biztatta diákjait: legyenek mindig igazán jelen a kapcsolataikban, ne lankadjon bennük a jóra való törekvés, gyűjtsenek igazi kincseket, ha szólnak, szavuk legyen igaz, és akkor akárcsak Sütő András édesanyja, ő maga is könnyű álmot ígérhet kedves tanítványainak. Máté László kitartásra biztatta az útra induló diákokat, hogy tudatosan haladjanak céljaik felé.

Dr. Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes megköszönve a pedagóguskollegák értékes, áldásos és eredményes munkáját, a szülők bizalmát és szeretetét, arra biztatta a végzősöket őrizzék minél tovább az ifjúság három csodás ajándékát: az értelmet, a szépséget és a mosolyt.

Az ifjabb diáktársak nevében Osváth Tamás tizenegyedikes diák szólt a végzősökhöz, megköszönve nyílt és barátságos magatartásukat, és arra kérte őket, hogy az iskolából kilépve is maradjanak társak, építsék együtt az erdélyi magyar közösséget.

A kilenctagú turizmus osztály képviseletében Varga Mária Zita mondott köszönetet tanáraiknak, osztályfőnöküknek, diáktársait pedig arra biztatta: legyenek álmaik, céljaik, amikért érdemes küzdeni.

„Furán kezdtük és furán végezzük középiskolai éveinket” – vonta meg a mérleget a szintén kilenc tagú matematika–informatika osztály nevében Anderlik Patrik. Szomorúan emlékezett vissza a kilencedik osztály elején elvesztett osztálytársukra, de felemlegette a sok-sok együtt töltött vidám percet is, osztálykirándulásokat, vetélkedőket, iskolai rendezvényeket, melyeknek most ilyen furán, virtuális ballagási ünnepséggel szakad végük. Az iskola padjain megedződött lélekkel azonban úgy érzi, bátran vághatnak neki az életnek, a kihívásoknak. Manet gondolatát idézve biztatta társait további tanulásra, küzdésre, hiszen az ormokra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni.

A ballagási ünnepség virtuális változatából sok meghitt pillanat kimaradt. Az osztályfőnökök azonban név szerint szólították diákjaikat, és üres padjaikra egy-egy szál rózsa kíséretében helyezték el az őket megillető batyut. És kedves gondolatokkal fűszerezve vetítettek le sok szép közös emléket őrző fényképet – kirándulásokról, közös főzésről, farsangokról, vidám együttlétekről.

Az ünnepélyes díjazás is hiányzott idén. Az évfolyam legkiválóbb diákjait megillető díjakról azonban Balogh-Botár Károly Csaba igazgató-helyettes számolt be. A 15. alkalommal kiosztott Hauer Erich-emlékdíjat az évfolyamelső Anderlik Patrik kapta. A dévai RMDSZ-tanácsosok (dr. Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes és Pogocsán Ferdinánd alpolgármester) felajánlotta díjakat pedig Szabó Henrietta, Varga Mária és Segărceanu Laura vehette át. Balogh-Botár Károly Csaba igazgatóhelyettes a zsoltáros szavait idézve zárta az ünnepi felszólalások sorát: Ne csüggedj el kicsiny sereg! és Kossuth Lajos szavait véste búcsúzóul az idei ballagók szívébe: Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újrakezdeni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu