Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 13., 01.21
Élet a koronavírus árnyékában

A járvánnyal megbirkóznak, de várják a boldogító esőt

Írta: Balta János
2020. május 17., 17.39 Vasárnap / Arad

Horváth Imre Újaradon élő nagygazda Németszentpéter határában mintegy 700 hektár termőföldön gazdálkodik. A koronavírus járvány miatt nagyon félve fogott hozzá a tavaszi munkálatokhoz. Egyrészt azért, mert maga is 79 éves, de legjobban a Németszentpéteren, illetve Munáron élő mezőgépészei miatt aggódott. A két településre ugyanis számos nyugati, koronavírussal fertőzött országból érkeztek haza a vendégmunkások, akikkel a mezőgépészei is érintkezhettek. Attól tartott: ha a mezőgépészei közül valaki a hazatért barátokkal való beszélgetés, netalán sörözés közben megfertőződik, akkor a maga gazdaságába is behozhatják a bajt, és le kell állnia a munkálatokkal. Márpedig, ha a gazda nem vet, akkor aratni sem tud.

Éppen ezért mindennap eszükbe juttatta: nehogy találkozzanak a fertőzött területekről hazatért barátokkal, mert maguk is megbetegedhetnek! Akkor viszont mindannyian karanténba kerülnek, s így nemcsak a maguk családja, hanem az egész ország gazdaságának a hanyatlásához is hozzájárulhatnak. Mert Horváth Imre nemcsak a saját jövedelmének a csökkenésétől tartott, hanem attól is, hogy a munkájuk kimaradásával hozzájárulhatnak az ország kenyere előállításának a bizonytalanságához. Arról nem is beszélve, milyen sok pénz és munka árán készítették elő a kemény talajt az idei termesztésre. Elmagyarázta nekik: ha rá hallgatnak, megmenekülnek minden bajtól, ha viszont elengedik a fülük mellett az észérveket, mindannyian bajba kerülhetnek.

Egyébként Németszentpéteren és Munáron került néhány vírusfertőzött, akiket kórházba szállítottak, de a betegség nem terjedt el. „Úgy látszik, ez a járvány a földművelőket nem igazán szereti – nevette el magát –, hanem inkább a városiakat kedveli, azok között terjed jobban.” Szerinte ugyanis, a napsugarak, illetve az infravörös kisugárzás is irtja a koronavírust. Leginkább attól tartott, hogy faluhelyen más szórakozás nem lévén, a férfiak esténként a kocsmában söröznek, beszélgetnek, miközben a vírus is elterjedhet közöttük. Aggodalmait csak növelte a tudat: a külföldről hazaérkezetteknek van pénzük, ezért meglehet, a haverokkal szerveznek egy-egy mulatságot.

Horváth Imre ismerősei közül csak a házával szemben lévő, újaradi baptista imaháznak a lelkipásztora fertőződött meg, bele is halt.

 

 

A járvány az egész család életét megváltoztatta

 

Ami a maga családját illeti, egyik unokája Temesváron informatikát tanult, jelenleg otthonról készít programokat egy németországi vállalat részére. A kisebbik unokája egyetemista, ugyancsak informatikát tanul, ezért immár lassan két hónapja „szobafogságra” van ítélve, ugyanis távoktatás formájában kapja a kurzusokat, sajátítja el a tudnivalókat. Azóta szinte ki sem mozdult a házból, a teraszon olykor napozik, de a legtöbbet a számítógép előtt tanul, illetve vizsgázik is.  

Ami őt magát és a feleségét illeti, az ő életüket is gyökeresen megváltoztatta a járvány, hiszen a felesége egész nap otthon tartózkodik, esetleg olykor elmegy a közeli élelmiszerüzletbe vásárolni. Horváth Imre azonban a járvány idején is ugyanúgy dolgozott, mint előtte. Kitöltötte a személyes felelősségre tett nyilatkozatot, amivel rendszeresen közlekedett Újarad és Németszentpéter között. Volt rá eset, hogy naponta kétszer is kitöltötte a nyomtatványt, amit olykor ellenőriztek, de nem gátolták a közlekedését. Ugyanúgy a traktoristáknak is készített igazolást, amivel közlekedhettek Németszentpéteren és Munáron a falu, illetve a mező között.

 

 

Szenvedő vetések

 

Ami a vetéseket illeti, nagyon szenvednek a vízhiány miatt azzal együtt, hogy kora tavasszal a búza is gyönyörűen elindult, ha legkevesebb egy kiadós esőt kapott volna, jó termésre lehetne számítani. A 220 hektár búza azonban nagyon szenved a szárazságban, amit a vetései közül a repce visel el a legjobban, mert annak mélyre lenyúlnak a gyökerei, miközben a kukoricának csak egy része kelt ki. Azok a magvak, amelyek nedves földbe kerültek, azok kikeltek, a nagy része azonban úgy fekszik a földben, mintha zsákban, vagyis száraz helyen tárolnák. Talán jobb is, hogy nem csírázott ki, mert nedvesség hiányában elpusztult volna. Manapság, május derekán a gazdálkodók várják a jótékony, reményteljes esőt, amiből négyzetméterenként, ha esne 10 liter, akkor talán ki is kelnének a magvak. Ha a közeljövőben nem esik az eső, nagy bajok lesznek a mezőgazdaságban, hiszen manapság négyzetméterenként mintegy 100 liter víz hiányzik a talajból. A bajt tetőzi, hogy télen sem volt komolyabb hótakaró, tehát még annak a nedvességtartalma is hiányzik a talajból, ráadásul a tavasz is esőmentes volt. Sóvárogva hallgatják a Maros menti gazdálkodóktól érkező híreket, amelyek szerint, ott 20-25 liternyi csapadék is esett, miközben Németszentpéter környékén az elmúlt héten is csupán annyi esett, hogy a port elverte.

A koronavírus-járvány közepette, a gazdálkodók legégetőbb gondja az esőhiány, ami annál is inkább aggasztó, mert a búza már kezdi a kalászát hányi, és ha nem kap egy kiadós esőt, apró, fonnyadt magvakat nevelhet, amiből nagyon kevés és silány lisztet lehet őrölni. Minden reményük a közeljövőben érkező, kiadós esőhöz fűződik, ami valamelyest javíthatna a terméshozamon. A repcén már nem sokat segíthet, de még jól jönne az eső, mert már elvirágzott, a magvak ezután fejlődnek ki. A szárazság közepette megfontolandó lehetne a nagyobb területen való termesztése, csakhogy étolajnak a napraforgót használják. Mivel világszínvonalon az utóbbi időben nagyot zuhant a kőolaj ára, ezért a repce piaca is bizonytalan.

Mindent összevetve, a gazdálkodók munkáját a koronavírus-járvány nem igazán hátráltatta, mert körültekintően, a mezőgépészek gyakori figyelmeztetése közepette ugyan, de folyamatosan dolgoztak, a csapadékhiányra azonban nincs megoldás. Továbbra is, egyre türelmetlenebbül, reményvesztetten várják „az égi áldást”, a jólétet, bőséget ígérő, boldogító esőt.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Pallér István Imre / Hétfõ, 2020. május 18., 19.11 Válaszoljál rá!

Ez a helyzet nálunk is, a vírust legyűrjük/székely köményes, szilvapálinka, szalonna, vöröshagyma, bor és egy egyéb parasztétkekkel, de a tartós aszályra nincs megoldás, csak az imádkozás.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu