Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 23.49
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Sajtóértekezlet a tízéves évfordulón

A józan ész, a párbeszéd ünnepe

Írta: Balta János
2014. április 25., 17.50 Péntek / Arad

Ma a Szabadság-szobor újraállításának a 10. évfordulója alkalmából Aradon járt Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, aki az érdekvédelmi szövetség megyei székházának a tanácskozó termében találkozott a sajtó képviselőivel.

A megjelenteket Bognár Levente RMDSZ-megyei elnök, aradi alpolgármester köszöntötte, majd bemutatta a prezídiumban vele együtt helyet foglaló Kelemen Hunor szövetségi elnököt, miniszterelnök-helyettest, kulturális minisztert, illetve Király András oktatási államtitkárt, a Szabadság-szobor Egyesület elnökét. Amint hozzátette, a sajtóértekezletet a Szabadság-szobor újraállításának 10. évfordulója, illetve az RMDSZ EP-kampányindítója alkalmából szervezték. Miután méltatta az RMDSZ hozzájárulását a Szabadság-szobor újraállításához, illetve a Megbékélési park fejlesztéséhez, átadta a szót Király Andrásnak, a Szabadság-szobor Egyesület elnökének. Király András a köszöntőjét követően az évforduló, az ünnep és a kegyelet egybeesésének a fontosságát méltatta. Mert az aradiaknak valódi ünnep a 10 évvel ezelőtti rendkívüli esemény, amikor 2004. április 25-én felavathatták az újra felállított emlékművet. A felállítással ugyanis sikerült lerombolni a bizalmatlanság falát, hiszen az azt megelőző viták során sok, a magyar szabadságharccal kapcsolatos dolgot sikerült tisztázniuk, a román–magyar megbékélést előmozdítaniuk. A Szabadság-szobor újraállítása nagy lépés volt az ország EU-integrációjának az útján.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a magyarság életében rendkívül fontos eseménynek tartja a 10 évvel ezelőttit, amikor 79 év után, rengeteg tárgyalás, egyeztetés eredményeként újra felállíthattuk a Szabadság-szobrot. A lebontás, illetve a várfogság ismertetőjét követően, a Szabadság-szobornak a két kormány közötti egyezség jóvoltából történt felújításáról beszélt. Az újraállításban a legnagyobb érdem azonban az aradi lakosoké, akik újra köztéren akarták látni a Szabadság-szobrot, aminek a várfogságból történt kiszabadítását a Radu Vasile által vezetett, míg 5 év múlva az újra felállítását az Adrian Năstase-vezette kormány tette lehetővé. Ebben az időszakban minden szinten kemény viták folytak. Nagy elégtétel, hogy győzött a józan ész, ezért az újraállítással Arad is, Románia is, de a szabadság eszméje is sokat nyerhetett. Éppen ezért, a tízéves évforduló nem csak a visszaállítás ünnepe, hanem a józan észé, a nemes ügyben gyakorolt párbeszédnek az ünnepe is. A Szabadság-szobor újraállítása közös győzelem, amit meg kell őrizni. Ugyanakkor magától adódik a kérdés: veszélyben van-e a Szabadság-szobor léte? Igen, mert nem csak a múltban, hanem napjainkban is vannak olyan törekvések, amelyek az emlékmű lebontását, eldugását szorgalmazzák, noha az efféle ideológiáknak nincs helyük a 21. században, illetve az EU-ban, aminek 2007 óta Románia is tagja. Éppen ezért, mindkét nemzet számára rendkívüli jelentőséggel bírnak a május 25-én sorra kerülő EP-választások. Az RMDSZ számára is rendkívül fontos az EP-ben való részvétel, ahol a megfelelő partnerek segítségével sikerül majd megvalósítani nem csak a romániai magyarság, hanem Románia elképzeléseit is. Mert a romániai magyarság jellegzetes érdekei, az ország általános érdekeivel azonosak. Az RMDSZ által megcélzott EP-képviselő helyekre vonatkozó újságírói kérdésre a szövetségi elnök kifejtette: legfőbb célkitűzés a képviselethez szükséges 5%-os küszöbnek az elérése. Ha ez megvalósul, a képviselői mandátumok számával sem lesznek gondok.

Az Aradra tervezett román egyesülési emlékműre vonatkozó újságírói kérdés kínosan hosszú vitát váltott ki a román sajtó bizonyos akarnok képviselői és a Kulturális Minisztérium tárcavezetője között. A vita lényege, hogy a Minisztérium perbe fogta a kivitelezőt, Florin Codre szobrászt, aki a Minisztériummal megkötött szerződést nem teljesítette, határidőig nem szállította le a Kínában készülő emlékművet. Amint Kelemen Hunor többször is hangsúlyozta, a szakértők meghallgatása után a Minisztérium eldönti, hogy bűnvádi vizsgálatot is indítson-e a szobrászművész ellen. Válasza megnyugtatta a kedélyeket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu