Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 28., 17.53
A Zsil völgyében rajtoltak a Hunyad Megyei Magyar Napok

A jubileumi tizedik

Írta: Chirmiciu András
2019. szeptember 23., 17.29 Hétfõ / Hunyad

Remek hangulatban kezdődött meg a X. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysora a Zsil völgyében, Lupényban és Petrozsényban.

Lupényban csütörtök este a Brassó megyei Kóbor című, szórványfaluról szóló dokumentumfilmet mutatták be a református parókia gyülekezeti termében, amit kötetlen beszélgetés követett. Pénteken már a mulatság és a jókedv került előtérbe a szüreti bálon, amelyen többen vettek részt, mint az előző években, jegyezte meg büszkén Benedekfi Dávid fő szervező.

Az egész napos programra és az ünnepélyes megnyitóra azonban Petrozsényban került sor szombaton. A színház melletti téren a reggeli órákban hagyományos gulyásfőzéssel indult a nap. Hat lelkes csapat aprította üstökbe a hozzávalót: hagymát, répát, paprikát, húst, burgonyát, babot és sok-sok finom fűszert, jókedvet, hogy kora délután röpke percek alatt jóllakhasson a térre érkező több száz vendég. Főzőversenyt is szerveztek, amelyen azonban csak az abonyi (Magyarország), kisperegi (Arad megye), lupényi és a helyi Jézus Szíve kollégium csapatai vettek részt, a gyergyószentmiklósi (Hargita megye) és a petrozsényi RMDSZ csapata viszont nem. A zsűrizés nehéznek bizonyult, valamennyi csapat finomabbnál finomabb falatokat készített el, az első díjat végül a magyarországi vendégek nyerték el.

Míg az üstökben a gulyás készült a téren nagyban zajlott az élet. A gyerekek számára a paksi (Magyarország) Szaggató népzeneegyüttes tartott interaktív előadást gyermekdalokkal és zenés népi játékokkal. A történelem iránt érdeklődők pedig dr. Turai Kamil kecskeméti esztéta előadását hallgatták meg. Később, a Szaggató jelképes népzenei kirándulást szervezett a Kárpát-medence különböző tájegységeire a már jóllakottak számára. A Várpalotáról, Petrozsény magyarországi testvérvárosából érkezett bányász fúvózenekar előadása szintén nagy tetszést aratott, a téren összegyűlt több száz magyar és román ember vastapssal jutalmazta őket.

A szabadtéri mulatság után a közösség és a magyarországi vendégek a közeli Jézus Szíve kollégium kápolnájába vonultak a tanévkezdési szentmisére, melyen Szász János plébános úr sok sikert kívánt a diákoknak, hangsúlyozván, hogy az az igazán gazdag ember, aki akkor segít másokat, amikor saját maga is nélkülöz.

 

Szárnyak-gyökerek és csapatmunka

 

Az egyházi szertartás hangulata már előkészítette a rendezvénysorozat ünnepélyes mozzanatát, amikor a petrozsényi egyetem dísztermében átadták az idei Barcsay Ákos-díjakat –  ezeket Dézsi Attila volt Hunyad megyei prefektus javaslatára osztják ki 2014 óta, egy pedagógusnak, egy egyházi személyiségnek és egy civilszervezet képviselőjének. Olyan személyek, akik áldozatos munkával szolgálják a Hunyad megyei magyar közösség megmaradását.

Idén mindhárom díjazottat az ifjúsággal folytatott tevékenység kapcsán tüntették ki. Böjte Csaba atyát már nem kell bemutatni, nemcsak Hunyad megyében, hanem az egész Kárpát-medencében sem. Az általa létesített Szent Ferenc Alapítvány közel három évtized alatt, több mint 5000 gyereket vett védő szárnyai alá, és nevelt fel, jegyezte meg a laudációban Winkler Gyula EP-képviselő. Csaba atya nem tudott időben Magyarországról elérni Petrozsényba, ezért a díjat alapítványa helyi képviselői vették át.

Illés Katalin vulkáni tanárnő viszont személyesen vette át a 32 éves munkája elismerését jelképező díjat. Nemcsak tanította a Zsil-völgyi szórványmagyarság gyermekeit, hanem közösségszervezőként is sokat tett a bányavidéki magyarságért. Gyökerek és szárnyak – pályafutása során arra igyekezett, hogy megerősítse a gyermekek nemzeti öntudatát, magyarsághoz való kötődésüket, illetve olyan tudást adjon, amivel elboldogulnak az életben, hangsúlyozta a díjazott tanárnő a közönség előtt.

Daradics János dévai mérnök a magyar cserkészcsapat társalapítójaként és vezetőjeként 1993 óta jelentős szerepet vállal az ifjúság nevelésében. Hetente kétszer szervez cserkésztevékenységet gyerekek és kamaszok számára, az évek során rengeteg tábort és kirándulást szervezett. A Barcsay-díjat ezen áldozatos munkájáért kapta, noha maga a díjazott inkább a cserkészet közösségi szellemét és a csapatmunka fontosságát és összetartó erejét hangsúlyozta.

Winkler Gyula megköszönte Kocsis Attila megyei fő szervezőnek, illetve Kutasi Csaba helyi fő szervezőnek a nagyszerű programot. Tiberiu Iacob-Ridzi petrozsényi polgármester megköszönte a magyarságnak, hogy kis létszáma ellenére oly jelentősen hozzájárul a Zsil völgye fejlődéséhez, a bányavidék a népek közötti együttélés példaképe. Az egész napos rendezvénysorozaton ugyanis magyarok mellett románok is szép számban vettek részt. Kocsis Attila megyei fő szervező megemlítette, hogy a Hunyad Megyei Magyar Napok a magyar közösség összefogása és megerősítése mellett jelképes híd a többség felé, mely révén a románság megismerheti értékeinket, kultúránkat. Ez is büszkeséggel tölt el. A 2010-es kezdetnél még kevesen álmodat volna arról, hogy közel egy évtized után a magyar napok gazdag és színvonalas kínálata megmozgatja és összetartja a Hunyad megyei szórványmagyarságot

A gazdag kínálat jegyében a szombati nap a Háromszék néptáncegyüttes előadásával zárult az egyetem dísztermében.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu