Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 23.50
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Inspiráló életutak

A konfliktus, a nehézség csupán a történet közepe!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. június 28., 19.45 Hétfõ / Hunyad

Beszélgetés KÁDÁR ANNAMÁRIA mesepszichológussal, a Valódi példaképek szerzőjével 

 

Minden helyzetben meg lehet látni az alkotói lehetőséget. Csupán nyitott szem, szív és a tenni akarást tápláló hit kell hozzá. Kádár Annamária mesepszichológusban mindez szerencsésen találkozott, a sokakat elkedvetlenítő járvány idején is, és megszületett az utat mutató kötet: a Valódi példaképek – inspiráló történetek a küzdelemről és kitartásról. A könyvet Déván is bemutatták. Nem véletlenül, hiszen a 13 példakép között ott szerepel Böjte Csaba atya is. S mint kiderült, a szerzőt immár számtalan szál fűzi a Szent Ferenc Alapítványhoz. 

– Ha jól emlékszem, a Tarnsindex oldalnak volt egy ilyen versenye, hogy Box populi, az Arcok harca, melyben 70-80 közéleti személyiség volt megnevezve, és párban kellett csatározni, megméretkezni. Aki több szavazatot kapott, az ment tovább a következő fordulóba. És eljutottunk addig, hogy a végén négyen maradtunk: Kányádi Sándor, Barabási Albert László, Csaba testvér meg én. És akkor Csaba testvérrel kerültem párba. Persze ismertem őt az előadásairól, de személyesen még nem beszéltünk. A versenyben egymást támogattuk, mert mindketten ebben az útban hiszünk. És azután Szárhegyen találkoztunk először, és akkor beszéltünk közös együttműködési lehetőségekről. Ez olyan 2013-ban volt. Jó pár évvel ezelőtt...
– Hogyan született a Valódi példaképek kötet, melyben Csaba testvér zárja az inspiráló történetek sorát?
– Ez a kötet 13 kortárs magyar személyiség életútját írja le, és Csaba testvér az egyik. Mindenki egy kicsit mesehős a saját történetében. Mindenkivel készült egy interjú. Ez volt az én karantén-projektem. Mindenkit megkerestem személyesen, és kezdve a gyerekkori élményektől, tulajdonképpen egy életútinterjú készült, amiből aztán megírtam a mesét. Az illusztrátor pedig elkészítette a gyerekkori meg a felnőttkori fotó, illetve a történet alapján a képet. Úgyhogy így került kiadásra néhány hónapja a Valódi példaképek.
– Csaba testvér mellett kiknek az életútját ismerhetjük meg a kötetből?
– Most nem fogok semmilyen sorrendet felállítani, sorolom, ahogy eszembe jutnak. Ha szociális területről indulunk, akkor Ritok Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Polgár Judit sakkozó, Al Ghaoui Hesna háborús tudósító, a Bábel című műsor vezetője, Jentetics Kinga, a Publishdrive cég főnöke, Ürge-Vorsatz Diána, aki környezetvédő, Michelisz Norbert autóversenyző, Roska Botond, a híres retinakutató, Barabási Albert László hálózatkutató, Vecsei H. Miklós, a fiatalok nagy kedvence, színész és a Pocket-zsebkönyveknek az alapítója, és hát nem maradhat ki Halácsy Péter, a Prezi társalapítója, illetve Máté Bence fotós sem, aki Böjte Csaba nagy barátja. Úgyhogy ez is érdekes, hogy vannak ilyen különböző kapcsolódási pontok a szereplők között.
– A Csaba testvérrel kialakított kapcsolat aztán nagyon szépen szárba szökkent, gyümölcsöket is hoz. Egy fejlesztési program keretében a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeivel is foglalkozik. Hogyan látja, hogyan alakíthatják a mesék, vagy akár a valódi példaképek történetei a gyermekeknek a fejlődését, kibontakozását?
– Úgy gondolom, hogy a mesehősök mindannyiunk számára igazi példát szolgáltatnak, hogy hogyan érdemes egy élet­utat végigjárni. Kimozdulni akár a saját komfortzónánkból, elvinni magunkkal a hamuban sült pogácsákat, megküzdeni a 3, 7 meg 24 fejű sárkányokkal, ezek lényegében a saját félelmeink, szorongásaink, kishitűségünk, amelyek aktiválódnak a különböző életperiódusokban. Meglátni a segítséget, meg segítséget nyújtani, felismerni az álhősöket a területen, mert úgye ez is ott van a mesében. Meg felmászni akár a saját égig érő fánk tetejére. És én azt gondolom, hogy ebből a szempontból, amit én hozzá tudok tenni a gyermekek fejlődéséhez, az nem más, mint egy hamuban sült pogácsa. Úgye az utat nem tudjuk végigjárni helyettük, viszont fel tudjuk vértezni őket készségekkel vagy akár olyan önismerettel, ami bármikor elővehető. Sőt ezeknek a példaképeknek az élete is olyan követendő minta lehet, akik mögött végig lehet járni a saját életutat. Az elinduláshoz, a komfortzónából való kilépéshez egyfajta életbátorságot adni, hogy: merni elindulni, merni küzdeni. Hitet ébreszteni saját magamban, erőforrásaimban. Meg azt is tudatosítani, hogy ha jön egy konfliktus vagy nehézség, az még mindig csak a történetnek a közepe, és a többi rajtam áll, hogy mi az, amit teszek. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu