Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. október 18., 17.47
Retró tél várható?

A kormány megoldásaira várunk, miközben megfagyunk, és az árak csak nőnek

Írta: Bognár Tünde
2021. október 13., 19.00 Szerda / Arad

Támogatás nincs, minőségi gáz csak módjával, és azért is, amit kapunk, fizethetünk, mint a katonatiszt. Summázva ez vár azokra, akik a CET távfűtési rendszerétől várják a meleget. Ők már jó ideje fagyoskodnak otthonaikban, egyre azt kérdezve: miért nincs fűtés? Hét elején mi magunk is körbetelefonáltunk, hogy kiderítsük mi ennek az oka, de mindenki a három egymást követő 10 fok alatti éjszakai hőmérséklet szabályával takarózott. Az éjszakai hőmérséklet csak esett, már a három egymást követő éjszaka átlaga is teljesült, de fűtés még mindig sehol.

Kedd délután aztán a városvezetés végre felébredt tél előtti sziesztájából, és kiküldte sajtótájékoztatóra invitáló körlevelét. Tudtuk, hogy gondok vannak a távfűtéssel, csak talán azt nem, hogy ennyi.

Arad városának polgármestere, Călin Bibarț csalódottságát fejezte ki, hogy a kormány nem folyósította a távfűtési szolgáltatás támogatását a városnak, aminek kifizetése a biztosíték, hogy a város területén lévő háztartásoknak ne csillagászati nagyságú számlákat kelljen fizetniük (ez minden évben így van, csak most vagyunk pácban, mert a város egy fityinget sem kapott). A városvezetés a három hónappal ezelőtt megkezdett tárgyalások során 23 millió lejt kért a kormánytól, amiből 10 milliót akartak kifizetni, de a tartalékok elosztásakor a város mégis a nagy semmivel maradt. Az ország más településeinek zöme megyeszékházastól megkapta a kért összegeket, Arad Megye Tanácsával együtt (ők 25 milliót kaptak), de a municípium még csak nem is szerepel a kifizetési listán.

A polgármester úgy vélekedik, hogy a központi források hiánya miatt a fűtés biztosításának költségei nagyban megterhelik a helyi költségvetést, amiből sok pénzt jelenleg arra költenek, hogy a CET tartozásait és veszteségeit fedezzék, és akkor az egyre növekvő gázárakról még nem beszéltünk. A polgármester bírálta a kormány döntését, a vezetőségtől azt a magyarázatot kapta, hogy a kormány az elosztás első szakaszában a megyék szükséges forrásait biztosította és a municípium egy későbbi határozat elfogadásával jut a szükséges pénzhez, csakhogy a most elfogadott határozatban is szerepelnek olyan városok, mint Szatmárnémeti, Konstanca, Beszterce stb. és még sorolhatnám, akik kaptak távfűtési támogatást.

 

Huss… eltűnt

„Annak ellenére, hogy hónapokon keresztül kértük, és alátámasztottuk, miért van szükségünk a pénzre – főként a város távfűtésére –, és a kormányhatározat első preambulumában szerepeltek is ezek a források, Arad városa, amelyik egyedüli a megyében távfűtési rendszerrel, eltűnt a listáról. Bár elhangzott, hogy a municípiumok csak később jutnak pénzhez, azt láttuk mégis szerepelnek olyan városok a listán, amelyek kaptak távfűtésre pénzt. Feltétlenül szükségünk lett volna erre a pénzre, főleg annak a ténynek a tekintetében, hogy Arad az ország költségvetéséhez mindig nagymértékben hozzájárult. A gázárak csillagászati magasságokba emelkedtek, a Romgaz nem köt szerződéseket, mert már nem rendelkezik elegendő mennyiséggel, a piacon lévő más társaságok előlegfizetési feltételeket szabnak, a szerződésben szereplő teljes mennyiség kifizetésére – akkor is, ha nem használjuk el –, ami 1000 lejt jelentene gigakalóriánként, s ez nagy gondokat okozna” – mondta a polgármester.

 

Tárgyalnak a két CET-tel, de az ár ugyanannyi

A polgármester kifejtette, hogy jelenleg is tárgyalnak a CET Hidrocarburi (akik nem rendelkeznek pénzügyi keretekkel a gázszolgáltatás és a távfűtés elindításához a magas árak miatt) és a CET SA  vállalatokkal annak érdekében, hogy elindíthassák a távfűtést, mivel a nagy CET árammal és gázzal is meg tudná termelni a szükséges hőenergiát, csakhogy a CET SA a másik CET adósságai miatt jelzálogot kér és pénzt. A megegyezést a helyi tanácsnak is jóvá kell hagynia, amire leghamarabb jövő héten kerülhet sor, így távfűtés is leghamarabb a tanácsülés utáni napokban lehet. A városvezetés holnap tart megbeszélést a két CET-tel, de ha nem sikerül megegyezni, bizony távfűtés nélkül marad a város. Hogy meddig, nem tudni.

 

Fázni, vagy milliókért melegedni

Sokan talán örülnek is, hogy nincs fűtés, ha meghallják mennyibe fog kerülni. A CET becslése szerint 1000 lejre emelkedik gigakalóriánként a gáz ára, miből a városháza 200 lejt tud lefaragni, a maradék 800 lejt a távfűtési rendszeren lévők fizetik. Nem kell megijedni, nincs itt a világvége, országos szinten mindenhol ezt az árat sajtolják ki az emberekből.

„Meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok, mert ha a mai árak mellett elindítjuk a távfűtést anélkül, hogy a kormány beavatkozna, az adófizetők három-négyszeresét is fizethetik a mostani áraknak, amivel nem tudok egyetérteni. Ezen felül engem az zavar, hogy a központi szinten húzzák a megoldásokat, és kezd hideg lenni. Aggaszt az iskolák és óvodák helyzete, mert mi otthon még átvészeljük ezt az átmeneti időszakot, de ott nem játszhatunk. Optimista vagyok, remélem jövő héten elindíthatjuk a fűtést, ha a hőmérséklet továbbra is ilyen alacsony marad, és a saját helyi erőfeszítéseinkkel elindíthatjuk a távfűtést, amíg be nem tartja a kormány, amit ígért, és be nem avatkozik az áremelkedésekbe és a támogatásokat is kiosztják” – mondta a polgármester.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu