Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 29., 14.30
Ludovic Orban a Zsil völgyében

A kormány nem akar több bányát bezárni

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. augusztus 06., 18.11 Csütörtök / Hunyad

A kormány nem akar több Zsil-völgyi bányát bezárni, és azon dolgozik, hogy a következő tíz évben fellendítse a térség gazdaságát – nyilatkozta Ludovic Orban miniszterelnök csütörtöki helyszíni látogatásán.

 

Orban augusztus 6-án, a tragikus kimenetelű 1929-es bányászsztrájk emléknapján látogatott a Zsil völgyébe. Délelőtt megkoszorúzta a lupényi bányászemlékművet majd részt vett a petrozsényi megemlékezésen.

A miniszterelnök elmondta: a Zsil-völgyi bányavállalat két jelentős kormánytámogatást kapott a utóbbi években, melyek közül azonban az egyiket az Európai Bizottság felszólítására vissza kell fizetnie. A támogatás ugyanis a lupényi és lónyai bányák 2018 decemberéig zajló bezárási folyamatát finanszírozta volna, azonban ez a két bánya mind a mai napig működik. – Mi nem akarjuk bezárni a bányákat. Van egy lengyel szakemberekből álló bizottság, mely az EU által is elfogadott megoldást talált a Zsil-völgyi bányák hatékonyabb működésére.  Szükség van azonban az adminisztratív átszervezésre is. Ha talpra akarjuk állítani a bányákat, tiszta lappal kell indulni, egy olyan vállalat égisze alatt, amely mentes a történelmi adósságoktól – hangsúlyozta a kormányfő.

Elmondta továbbá: a kormány több síkon is támogatni szeretné a térség gazdasági fellendülését. Elsősorban a Zsil-völgyi vállalkozók számára szeretnének kedvezménycsomagot biztosítani, amely vonzóvá tenné a befektetőknek e térséget. Továbbá az uniós alapok megpályázását is támogatnák. Különösképpen a Green Deal (európai zöld megállapodás) finanszírozási kereteit lehetne a térségben kihasználni. A miniszterelnök arra biztatta a helyi önkormányzatokat, hogy alakítsanak ki kistérségi társulást, amely a közeljövőben akár közvetlen támogatást szerezhet az EU-tól anélkül, hogy a finanszírozás körbejárja a hazai bürokrácia útvesztőit.

Orban hangsúlyozta: a Zsil völgyében folytatni kell a fizikai nyitást is Herkulesfürdő, illetve a Transalpina irányában. 

A kormányfő Zsil-völgyi látogatása nem volt felhőtlen. Petrozsényi felszólalása előtt, illetve az azt követő taps alatt elégedetlenkedő bekiabálások hallatszottak a téren. Tény, hogy Ludovic Orban meglehetősen kényes pillanatban érkezett a Zsil völgyébe, amikor az itteni bányákat és a Hunyad megyei hőerőműveket egyesítő energetikai konszern a csőd szélére került, feloszlatás előtt áll. A lupényi bányában pedig, ahová szintén ellátogatott a miniszterelnök, egy bő hónapja szünetel a termelés a június végi áradások miatt.

Orban több órát töltött a Zsil völgyében, meglátogatta a felújítás alatt álló párengi utat és részt vett az 1 millió eurónyi uniós finanszírozással felújított petrozsényi bányászmúzeum felavatásán.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu