Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 06.14
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
MÚRE-pályázatok

A közösen megélt médiamúlt

2016. április 07., 09.00 Csütörtök / Arad

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) A közösen megélt médiamúlt elnevezéssel nyílt pályázatot hirdetett a hazai magyar írott sajtó és elektronikus média legutóbbi 25 évével (1990–2015) kapcsolatos sajtótörténeti tematikájú anyagok készítésére. Az eredeti határidőt meghosszabbították: a pályázatokat 2016. május 3-ig várják.

 A pályázóknak interjú(k) formájában kell bemutatniuk egy-egy médiaműhely (lap, rádió- vagy tévéműsor, portál) történetét, indulását, fontos időszakait, esetleg megszűnését. A pályamű foglalkozhat egy-egy újságíró életével, történetével, akár egy fontos téma korabeli mediatizálásának a hátterével.

A beérkező pályaműveket a MÚRE időszaki lapjában, a Romániai Magyar Sajtóban, illetve a mure.ro oldalon teszi közzé, a legjobb munkákból kötetet állít össze.

Pályázni lehet írott anyaggal (maximum 30 000 jel helyközökkel, rtf, doc, docx formátumban, továbbá hang- (mp3 formátum, maximum 30 perc) és videóanyaggal (mp4, avi formátum, maximum 30 perc).

Díjak:

I. díj 1000 lej,

II. díj 750 lej,

III. díj 500 lej.

A pályaműveket postán vagy elektronikus levélben várják (Uniunea Jurnaliștilor Maghiari din România, 540027 Tg. Mureș, str. Tușnad nr. 5, mure@mure.ro).

A további részletek itt olvashatók: http://mure.ro/egyesuleti-hirek/mure-palyazat-a-kozosen-megelt-mediamult.

 

Magyarul: szórvány. És románul?

 

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) és Winkler Gyula EP-képviselő pályázatot hirdet a MÚRE tagjainak a szórvány fogalom román nyelvű fordítására. Céljuk, hogy román nyelven is különbséget tegyünk a magyarul ismert szórvány és diaszpóra között.

A pályázónak, a javasolt fordítást használva, arra kell törekednie, hogy az általa a szórvány legpontosabb fordításának tartott kifejezést ne csak megjelenítse a román nyilvánosság előtt, hanem a reakciókat, a fogalom fordításának elfogadottságát, közérthetőségét is felmérje. A használat történhet blogon, bármely hagyományos vagy online médiában, konferencia-előadásban román nyelven írott/elhangzott formában.

A pályázati csomagnak tartalmaznia kell a használt fogalom leírását, valamint dokumentálnia kell a használat helyét és a beérkezett reakciókat: pl. a fogalom átvételét, máshol történt használatát. A fogalom használatát dokumentálni lehet internetes tartalmakhoz kapcsolódó linkek vagy újságról készült fénymásolatok, audiovizuális felvételek gyűjteményével.

A pályázat díja: 1000 euró.

A pályázatokat 2016. szeptember 15-ig várják a mure@mure.ro címre.

Az elbírálást öttagú bizottság végzi, a nyertest 2016. november 15-én, a Magyar Szórvány Napján hirdetik ki.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu