Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 02.57
Szülők iskolája a Téglásban

A kulcsszó a változás

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. február 08., 17.43 Hétfõ / Hunyad

Ma reggel a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban a kisiskolások és végzős osztályok tényleges tantermi jelenlétével, azaz sárga forgatókönyv szerint kezdődött el az oktatás. A tanintézmény azonban nem csupán diákjait várja iskolába. Vlaic Ágnes iskolapszichológus  az oktatási központ honlapján, közösségi oldalán meghirdette a szülők iskoláját is. Igaz, ez teljesen a virtuális térben zajlik majd, de nagyszerű lehetőségként kínálkozik a bezártsággal járó feszültségek oldására és a szülői hivatás tudatos kiteljesítésére.

 

– Elsősorban éppen ez a járvány okozta bezártság indította el bennem a szülők iskolájának a gondolatát. Úgy tapasztaltam, hogy szükség van a felgyülemlett feszültségek oldására. Hiszen az életünk alaposan megváltozott, és szülőként sem könnyű helytállni ebben a helyzetben. Ebben a törekvésben jól jöhet egy kis segítség egymástól és részemről. De az elzártság pozitív oldala, hogy a virtuális világba kényszerült kapcsolattartás, munkalehetőség, oktatás kapcsán a szülők is sokat fejlesztették digitális kompetenciájukat, így most már nem gond online felületen megszervezni a szülők iskoláját. És ez nagy lehetőséget rejt magában. Hiszen idő és energia szempontjából nagyon gazdaságosan szervezhetők meg a találkozók. A szülőknek lehetőségük lesz hetente-kéthetente a saját fejlesztésükre fordítani másfél-két órát.

– Milyen témákat készülnek felvetni a leendő tanfolyamon?

– A témákat a szükségletekhez igazítjuk. De természetesen van egy magja a szülők iskolájának. Azzal kezdjük, hogy egy kicsit reflektálunk önmagunkról. Mit is szeretnénk? Milyen kapcsolatot szeretnénk kialakítani a gyerekünkkel? Mit várunk el tőle? Mit várunk el magunktól? Milyen szülő vagyok? Kell-e javítani ezen? Mit tudok magamról? Tehát ilyen kérdéseket boncolgatunk.

– Gondolom, lesznek majd konkrét problémákhoz, jelenségekhez fűződő megbeszélések is.

– Igen. Kiscsoportokat fogunk alakítani. Kettes-hármas csoportokba osztom a szülőket, és megbeszélhetik majd egy-egy sajátos helyzetben szerzett tapasztalataikat. És ez a legnagyobb hozadéka a szülők iskolájának, hogy egymással megoszthatjuk a tapasztalatainkat. A román anyanyelvű szülőkre is gondoltam. Nekik külön csoportot alakítok.

– Említette, hogy online szeretnék megszervezni a szülők iskoláját. Milyen felületen? És mikor kezdődne?

– Most, a második félév második hetében szeretném indítani. Ez attól is függ, hogy milyen gyorsan jelentkeznek az érdeklődő szülők, mikorra sikerül a csoportokat összeállítani. Valószínűleg Zoom-felületen indítjuk majd a megbeszéléseket. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a célnak megfelelő platform. De az iskola oktatási platformján is van lehetőség a „személyes” találkozásra, így kipróbálhatjuk mindkettőt és a legmegfelelőbbet választjuk ki.

– Kik jelentkezhetnek be a szülők iskolájába?

– Óvodáskorú gyermekek szüleitől kezdve egészen a végzősökig. Mindenkit szeretettel várunk. Korosztályonként állítom majd össze a csoportokat, úgyhogy lesz bőven közös téma. A tanároknál, tanítóknál vagy közvetlenül nálam lehet bejelentkezni.

– A meghirdetett célcsoport a Téglás Gábor Elméleti Líceum szülői közössége.  Máshonnan jelentkezhetnek-e be szülők?

– Természetesen. Elsődlegesen valóban a téglásbeli szülőknek szól a lehetőség, de mindenkit szívesen látunk, más településről, akár más megyéből is. A tapasztalat azt mutatja, hogy minél több felől vannak szülők, annál színesebb a tapasztalati anyag. Nemrég fejeztem be egy tíztalálkozós szülők iskoláját, amelyen több megyéből voltak résztvevők, és igazán nagyon jó élmény volt számomra is. Érezhető változást hozott az életembe. Igaz ugyan, hogy én jelöltem ki a témát, én készítettem elő az elméleti anyagot, de a megbeszélések nyomán ráébredtem, hogy a gyakorlatban még van mit tennem.  Hiszen nem biztathatom lazításra a szülőket úgy, hogy közben én hajtok, mint egy gőzmozdony. Úgyhogy én is javítottam a szülői magatartásomon és igazán jótékony hatást tapasztaltam a családban, a gyermekemmel való viszonyban. És valójában ez a lényege a szülők iskolájának. Maga a változás. Ez nem egy elméleti képzés, ahol elvont fogalmakat tárgyalunk, hanem a mindennap felmerülő vagy épp háttérbe szorított kérdéseink megosztása, közös megoldáskeresés és az ezt követő gyakorlati változás. Ez a kulcsszava az egésznek: a változás.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu