Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 04.40
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
VÁRNAI SZABOLCS konzul tájékoztatója

A külhoni magyarok részvétele az anyaországi választásokon

Írta: Balta János
2021. november 25., 17.21 Csütörtök / Arad

Várnai Szabolccsal, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának a konzuljával a november 23-i aradi konzuli fogadónap alkalmával beszélgettünk a külhoni magyar állampolgárok részvételi feltételeiről a jövőre Magyarországon sorra kerülő országgyűlési választásokon.

 

– Mit kell tudni a soron következő anyaországi választások feltételeiről?

– Alapvető fontosságú tudni: a legfontosabb okmány, amit minden külhoni magyar állampolgár megkap, az a személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolvány. Azon két fontos dolog van: egyrészt, minden állampolgárnak van egy személyi azonosító száma, illetve a túloldalán van egy állandó lakcím. Alapvető fontosságú, hogy a magyar hatósági nyilvántartó szerint valaki Magyarországon vagy külföldön élő állampolgárnak minősül-e? Ha ugyanis a lakcímkártya lakóhely rovatában magyarországi lakóhely szerepel, akkor a polgár Magyarországon élőként van nyilvántartva. Minden esetben, ha a lakcímkártya lakóhely rovatában külföldi cím szerepel, akkor a polgár külföldön élő magyar állampolgárnak számít. Akkor is, ha a lakcímben ideiglenes magyarországi lakcím vagy tartózkodási hely szerepel. Azoknak az állampolgároknak, akik Magyarországon élőkként szerepelnek a nyilvántartásban, nem kell regisztrálniuk. A Magyarországon élő választók kérelem hiányában is bekerülnek a központi névjegyzékbe, és adott esetben a magyarországi lakóhelyük szerinti szavazókörzetben szavazhatnak. Ugyanakkor választhatják a külképviseleti szavazást is, a szavazás előtti 9. napig kérelmezhetik a felvételüket külképviseleti névjegyzékbe. A kérelmet a szavazás napjának a kitűzését követően lehet majd előterjeszteni. Másik fontos dolog, hogy minden magyar állampolgárságú ügyféltől, akinek a kártyáján külföldi cím szerepel, az ügyintézés során megkérdezik, hogy regisztrált-e a választói névjegyzékbe? Ha megállapítható, hogy nem regisztrált vagy nem tudja a teendőket, javasoljuk, hogy regisztráljon, ha részt kíván venni az országgyűlési választásokon.

– Az elmúlt időszakban sokan kaptak levelet a Nemzeti Választási Irodától, hogy regisztráljanak, ha esetleg változás történt az értesítési címükben, azt jelezzék. Sokan nem tudják, mi a teendő. Minden esetben van tennivalója a választópolgárnak?

– Legfontosabb, amit ajánlani tudnék: ha a honfitársainknak van internetes elérhetősége, a valasztas.hu oldalon minden kérdésre választ kapnak, a formanyomtatványt elektronikus úton is el lehet küldeni, a lakcímkártya alapján könnyedén kitölthető az űrlap. Az állampolgársági eskütételkor is felhívjuk ügyfeleink figyelmét: a kihelyezett konzuli napokon bármilyen változás történt az élethelyzetükben, be kell jelenteni. Ezek lehetnek születés, házasság, válás, névváltoztatás, illetve lakcímváltoztatás. Az ilyen jellegű változásokat a konzuli fogadónapokon be kell jelenteni. Minden adat a lakcímkártyától indul ki, az ott szereplő címeket szükség esetén módosítani kell, hogy oda kérje a választási tájékoztatót. Fontos kiemelni, hogy 2013. augusztus 1-jétől veszik névjegyzékbe a 17. életévüket betöltött magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokat. A külképviseletek gondoskodnak arról, hogy a 17. életévüket betöltött honosítottak az eskütételt követően is regisztrálhassanak, ha szeretnének. Aki az előző választáson már részt vett, és kapott a választással kapcsolatos értesítéseket, és közben nem változtak az adatok, vagyis a lakcím és az értesítési cím, akkor nincs egyéb teendő. Ha viszont történt lakcímváltozás, azt minél hamarabb be kell jelenteni. Javaslom a valasztas.hu oldalt, amelyen keresztül elektronikus úton is értesíthetik a magyar hatóságokat.

– Akik esetleg nem mozognak biztonságosan az internet világában, mikor, hol jelenthetik be a lakcímükben történt változásokat?

– Természetesen az Eurotrans-irodákban vagy a Demokrácia központokban. Az ott működő szervezetek tagjai fel vannak készülve a minden irányú segítségnyújtásra, ugyanakkor a fiatalabb nemzedék tagjai is bizonyára segítséget nyújthatnak a közeli hozzátartozóiknak a lakcímben történt változásoknak a bejelentésében. Azt is tudni kell: a lakcímváltozás bejelentése után a szavazólap kézbesítési címe nem változik meg automatikusan, vagyis a két rendszer nem látja egymást. Éppen ezért, a regisztrációs adatlapon a kézbesítési címmódosítást fel kell tüntetni, azt kérelmezni kell. Erre legjobb alkalmak a kihelyezett konzuli fogadónapok.

– Akik már részt vettek az anyaországi választásokon, de a lakcímükkel kapcsolatban változások történtek, meddig tehetik meg a módosulás bejelentését?

– A névjegyzékbe való felvételi kérelmet bármikor elő lehet terjeszteni, de ahhoz, hogy a szavazáson részt vehessen, legkésőbb a szavazást megelőző 25. napig kell előterjeszteni. Azt ajánlom, hogy a külhoni magyar állampolgároknak a családi életében, illetve a lakcímében történt változásokat minél hamarabb jelentsék be a kihelyezett konzuli napokon.

Arra biztatnék mindenkit, hogy vegyen részt a szavazáson – mondta el a sajtó képviselőivel történt találkozón Várnai Szabolcs konzul.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu