Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 12.10

A múlt iránti tisztelet, a jövőbe vetett hit jegyében

Írta: Jámbor Gyula
2008. március 16., 19.15 Vasárnap / Arad
2008. március 15-én országszerte megemlékezett a magyarság az 1848-as forradalom és szabadságharc kezdetének 160. évfordulójáról.


A romániai ünnepségek központi rendezvényén, Marosvásárhelyen Markó Béla RMDSZ szövetségi elnök mondott beszédet. Számos rendezvényen jelen volt a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetségének vagy kolozsvári főkonzulátusának képviselője, az ünnepségeken felolvasták a román és a magyar kormány üzenetét.

Aradon 11 órakor a Megbékélés parkjában, a Szabadság-szobor előtt mintegy 300-400 ember volt jelen a két nyelven, magyarul és románul zajló ünnepségen, amelyet Matekovits Mihály tanár, minisztériumi vezérigazgató vezetett le. Románia és Magyarország himnuszának elhangzása után Horváth Levente alprefektus tolmácsolta a román kormány Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök által aláírt, a romániai magyarokhoz intézett üzenetét, Szentpétery István, a Magyar Köztársaság kolozsvári Főkonzulátusának konzulja pedig a magyar kormány üzenetét olvasta fel. Az aradi ünnepség szónoka, Király András, a megyei RMDSZ elnöke, parlamenti képviselő beszédében többek között ezt mondta: “Március 15-én ünnepeljük a nemzet születését, de ugyanakkor választási évben is vagyunk. Ilyenkor nem csak a régmúlt eseményeire, de a közelmúlt eredményeire is emlékeznünk kell. Hiszen voltak eredményeink bőséggel, méghozzá olyan eredmények, amelyek a közösség egészére, közös életünkre hatottak. Fejlesztettük intézményeinket – a templomot s az iskolát. Ápoltuk múltunk hagyományait, építettük-szépítettük falvainkat, városainkat. Ezt így kell tennünk, ez megmaradásunk záloga. De eljött az ideje annak, hogy a közösség új elképzeléseket fogalmazzon meg, új terveket készítsen, új feladatokkal bízza meg azokat, akik a következő négyéves mandátum alatt a helyhatóságokban képviselik majd az RMDSZ-t.

A sok bizonytalan tényező között csak egy biztos: az, hogy csak önmagunkra, saját közösségünkre számíthatunk, erőnk annyi lesz, ahány szavazatot gyűjtünk. Most, amikor körvonalazódik egy olyan – demokratikusnak nevezett – választási rendszer, amelynek a román pártok összekacsintásának köszönhetően egyetlen igazi célja van: súlytalanná tenni a magyarságot, súlytalanná tenni az RMDSZ-t, elengedhetetlen az összefogás, önmagunk és az egység újbóli felmutatása.” Beszédének záró része így hangzott: “Nem élünk forradalmi időket, de ’48 eszméi mélyen ivódtak belénk, kisebbségben élőkbe. Negyvennyolc nagy öröksége az egység és a szolidaritás, amelyről akkor is bizonyságot tett a nemzet. A nemzet, amely óriási áldozatokat hozott a szabadságáért és felszámolta az elavult nemesi rendszert. Ha meg akarjuk őrizni önmagunkat, azt csak együtt tehetjük. Éljünk akár itt, a Szabadság-szobor tövében, Aradon vagy bárhol Erdélyben, szívleljük meg a forradalmár költő szavát: Talpra, magyar!”.
Simó Gabriella, a Csiky Gergely Iskolacsoport diákja elszavalta Petőfi: A vén zászlótartó c. költeményét, majd sorrendben a megyei RMDSZ, a Magyar Köztársaság, az Arad Megyei Prefektúra, Megyei és Városi Tanács és további 15 szervezet, intézmény (köztük a Nyugati Jelen) nevében koszorúzták meg a Szabadság-szobrot. Ugyancsak megkoszorúzták a téren álló 1848-as román emlékművet.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu