Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 13.38
Falunapok Szapáryligeten

A múlt megbecsülése

Írta: Balta János
2008. augusztus 18., 21.00 Hétfõ / Arad

Szapáryligeten a két évvel ezelőtti sikertelen falunap szervezését követően fokozott érdeklődéssel várták az I. Szapáryligeti Falunapoknak nevezett, kétnapos rendezvénysorozatot.

Amelyik szombaton 15 órakor a falu központjából fúvószenekar kíséretében a temető felé induló színes felvonulással vette kezdetét. A fiatalok magyar, román, német és szlovák nemzeti viseletbe öltözve a temetőbe vonultak, ahol a közös halottak sírjánál az RMDSZ megyei szervezete nevében Király András elnök és Faragó Péter ügyvezető alelnök, a helybeli szervezet nevében Manga Mátyás elnök, a községi tanács nevében Ban Mihai polgármester koszorúzott, de a faluközösség nevében is elhelyezték az emlékezés virágait. Az eseményen jelen volt Horváth Levente alprefektus és Matekovits Mihály oktatásügyi minisztériumi vezérigazgató, Kiss Anna, a Pedagógusok Háza nemzetiségi előadójának a társaságában.

A falu központjában lévő parkban Szapáryliget történelmének tisztelgő emléktáblát avattak, koszorúztak meg az előbbi sorrendben. A gyermekek magyarul, románul, németül és szlovákul szavaltak, Horváth Irén elénekelte Petőfi Sándor, Kis lak áll a nagy Duna mentében című megzenésített versét, majd a katolikus templomban megtartott szentmisére tértek be. A kultúrotthonban 18 órakor nyílt a falu szülötte, Kocsis Rudolf szobrászművész egyéni tárlata. Ugyanitt lehetett két napon át megtekinteni amatőr festők, fotósok és kézművesek munkáit, illetve a lakosok által összeadott régi használati tárgyak, szerszámok, fotók, varrottasok kiállítását. Ugyancsak délután emléktáblát helyeztek az iskolaudvaron álló, és a millennium alkalmából ültetett 112 éves hársfára. A templom és az iskola régi épülete közötti téren felállított szabadtéri színpadon 19 órakor kezdődött a helybeli Ifjúsági Ház, illetve a Szitakötő tánccsoport műsora, amit követően palacsintát sütöttek és kóstoltak, térzenét hallgattak a résztvevők, majd káprázatos hangulatú szabadtéri diszkó zárta a napot.

Vasárnap a fúvószenekar által lovas szekérről a falu utcáit járva produkált ébresztőt követőn, ünnepélyesen tüzet gyújtottak a bográcsok alá, elkezdődtek a helybeli katolikus, evangélikus és ortodox szertartások, amelyeket az iskolaudvaron kispályás futball, női kézilabda, illetve más sportvetélkedők követtek. A díjkiosztó ünnepséget 13 órától tartották, majd az elkészült pörköltek kóstolója, a helybeli Motoros Klub bemutatója következett a frissen leaszfaltozott főutcán. A kultúrműsor előtt Horváth Irén ismertette a helybeli futballcsapat 70 éves, illetve a motoros klub 11 éves történetét, majd 15 órakor a Nagyszintyei Önkormányzat által frissen vásárolt szabadtéri színpadon elkezdődött az ünnepi előadás. Amit Íllyés Ibolya konferálása nyomán a helybeli Szitakötő táncegyüttes nyitott meg. Fiúk, lányok magyar népviseletben, magyar táncokat dinamikus ritmusban, és koreográfiával adtak elő, nagy tetszést keltve. Utánuk a kisjenői Popa Laura táncdalokat énekelt, miközben két táncos lány lejtett a ritmusra. Ezt követően az ágyai csapat cigánytáncának tapsoltak nagy élvezettel, majd a kisjenői Step Experience tánckar adta elő Babatáncát. Kellemes meglepetés volt az Erdős Márta magyartanárnő által felkészített ágyai Tőzike, 6 párból álló néptánccsoport. Amelyiknek leánytagjai bordó-mintás szoknyában, fehér blúzban és kötényben, a fiúk fekete csizmában, nadrágban és mellényben, fehér ingben igen tetszetősen mozogva, fegyelmezetten adták elő táncaikat. A kisjenői modern táncosok újabb fellépését követően a nagyszintyei román néptánc-együttes helyi hagyományokat és viseletet felelevenítő táncának tapsolt a közönség. Az ágyai moderntáncosok fellépését követően a Szitakötő fiútagjai kék farmernadrágban, fekete kalapban, ing nélkül, mutattak be igenötletes koreográfiával összeállított táncot. Mivel a nagy sikerű előadások végére szokták hagyni a csattanót, a Szitakötő leánytagjai, Horváth Irén koreográfusukkal az élen fekete-vörös csíkos ruhákban fergeteges kánkánt jártak, amit nagy ováció közepette többször is visszatapsoltak.

A szapáryligeti, hagyományos terményekkel, fűszerpaprika- és fokhagyma-fűzérrel, szilvával, tökkel ékesített színpadról a sörsátrak árnyékában, illetve a színpad előtti széksorokon helyet foglaló nézőkhöz Ban Mihai Polgármestert követően a megjelent politikusok, Horváth Levente alprefektus, Lia Ardelean és Király András parlamenti képviselők szóltak, akik eltérő módon ugyan, de mindnyájan örömüknek adtak hangot, amiért a két nyelven lebonyolított falunap az egész község ünnepévé válhatott, minden település képviseltette magát, Szapáryliget viszont egy emberként állt a szervezők mellé, hogy együtt, ma történelmet írhassanak.

Miközben Papp Attila és zenekara készülődött a bemelegítő koncertre, a sörsátrak alatt fogyott minden, ami szemnek, szájnak ingere, de az ágyai Erdős Sándor és a Tótkomlósi Lehoczky József is 5 bográcsban elkészítették a sertés, illetve birkahúsból főtt ízletes pörköltet.

Papp Attiláék után a meglepetésvendég, a magyarországi Nótár Mari szórakoztatta a vendégsereget, aki a tűzijátékot követően utcabálon mulatott hajnalig.

A nagy sikerű falunap azonban nem jöhetett volna létre az RMDSZ Arad megyei szervezete, a Szabadság Szobor Egyesület, a nagyszintyei önkormányzat, a borosjenői Delphi vállalat mellett sok helybeli vállalkozó és magánszemély támogatása nélkül. Szapáryliget lakossága valóban egy emberként állt a szervezők, Manga Mátyás és felesége Ildikó, Horváth Irén és Illyés Ibolya mögé, hogy együtt írhassanak új történelmet a falu kulturális életében, elindíthassák a falunapok szép hagyományának a megteremtését. Mindezért köszönet jár mindnyájuknak.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu