Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. január 20., 05.00
Tavaly jó évet zárt a feketegyarmati Komlósi Imre

A nagybani zöldségtermesztésnek jövője van, de…

Írta: Balta János
2020. március 19., 10.00 Csütörtök / Arad

Komlósi Imre feketegyarmati nagybani kertésszel az utóbbi évek elején rendszeresen megbeszéltük a zöldségtermesztés aktuális kérdéseit, ezért a Nagyzerindi Disznótoros Fesztivál idei programjának egyik szünetében is elbeszélgettünk.

 

– Komlósi úr, 2019 végén üzleti szempontból milyen évet zártak?

– Mindent összevetve elmondhatom: kifejezetten jó évet zártunk az olyan hagyományos tevékenységeinkkel, mint a fejes salátatermesztés, illetve palántanevelés tekintetében is. Természetesen, nem volt zökkenőmentes, hiszen a tavaly májusi, júniusi bőséges esőzések eleinte visszafogták az üzletet, ami azonban hamarosan helyreállt, utána zökkenőmentesen ment minden.

– A nagybani beszállítói szerződését megújította a Profi áruházlánccal?

– Igen, megújítottam, de nem csupán magam kerestem a kapcsolatot, hanem az áruházlánc is megkereste közvetlenül az olyan termelőket, akik mennyiségi, illetve minőségi zöldségféléket nagy biztonsággal képesek előállítani. Tehát szükségük van a rendszeresen beszállított, minőségi árura.

– Azt hova szokta beszállítani?

– Temesvárra, illetve Kolozsvárra, mert ezekből a logisztikai központjaikból terítenek az egész régió üzleteiben. A Profinak ugyanis nem nagy, hanem sok kisebb üzlete van, ahol a jelzett zöldségféléket árusítják.

– Igényesek-e a minőségre, jelenleg milyen fejes-salátafajtákat termeszt?

– A szokásos, jól bevált fajtát, illetve karalábét termesztek, legfontosabb, hogy tartani tudjuk a megszokott, elvárt minőséget.

– Hány fóliasátorban termeszti a jelezett terményeket?

– Nem feltétlenül fóliasátorban teszem, ugyanis a salátatermesztést májusban szoktam kezdeni, ami késő őszig zajlik. A végét már fólia alatt állítom elő, de nekem a szabadföldi termesztés a meghatározó.

– Tudta-e pontosan tartani a beszállítási ütemtervet? Vagyis, hetente mennyit kellett beszállítania?

– Gondot jelent, hogy nem tudják pontosan megmondani, mennyire van szükségük, ezért nagy vonalakban megállapodunk egy bizonyos mennyiségnek a leszállításában. Példának okáért, legutóbb is megkötöttük a szerződést annak alapján, hogy hetente mennyit tudok termelni. Mivel magam is tapasztaltam, milyen mennyiségre van szükségük naponta vagy hetente, én is annak alapján terveztem meg a termesztést. Mindezzel együtt, el kell fogadnunk a minőségi terménynek a szükségességét, illetve a tényt, hogy egyszer használatos ládikákba kell raknunk, mindbe 12 fej salátát. Komoly gond, hogy a ládát meg kell vásárolni, ráadásul nem jön vissza csomagolóanyagként.

– Egyszeri használatra, a láda nem túl drága?

– El kell fogadni, hogy az ára benne van a költségekben. Legfontosabb kérdés: akarok-e a jelzett feltételek mellett velük dolgozni vagy nem? Ha igen, akkor elfogadom a feltételeiket.

– Mennyi az értéke egy ilyen ládának?

– Nem olcsó, ráadásul a környékünkön nem lehet beszerezni, mert az ország nyugati részén nem foglalkoznak ládagyártással, ezért Craiováról kell beszereznünk…

 

 

Megérné a ládagyártás, de…

 

– Vajon nem érné-e meg egy környékbeli asztalos vállalkozónak a ládagyártás?

– Szerintem, megérné, ugyanis egy láda 3,5 lejbe kerül, igen vékony deszkából készül, bizonyára automata gépsor gyártja. Tulajdonképpen magam is érdeklődtem a ládagyártás után, de rájöttem: nem rendelkezem a megfelelő hellyel, de szakemberekkel sem, akikkel legyárthatnám.

– Egy környékbeli asztalosnak…?

– Bizonyára megérné, ha kerülne egy megfelelő tőkével rendelkező vállalkozó. Szerintem, nem lenne túl nagy befektetés, hiszen egy ilyen gépsor ára 20-30 ezer euró körül mozoghat. Természetesen, be kellene szereznie a vékony és könnyű nyárfa-deszkákat. Mert bizonyára van benne üzlet, ha Craiován bevállalták, szállítanak az egész országba. Gondolom, komoly gondot jelenthet a szállítás, mivel az árunak elég nagy a térfogata, noha a súlya igen kevés, ezzel együtt a szállítmánynak az idejuttatása belekerül 2000 lejbe. Ezt el kell fogadnunk járulékos költségekként. Szerintem egy asztalosnak megérné a beruházás, mert egyre többen szállítanak hasonló ládákban zöldségféléket.

– Jelenleg mit tesznek a megmaradt üres ládákkal?

– Kidobjuk. Amíg a felvásárló nem lép a ládáknak az összegyűjtése, újbóli felhasználása érdekében, addig így megy. Én már többször felvetettem a lehetőséget, hiszen csak magam naponta szállítok nekik, ők is szállítanak az üzletekbe, tehát a megmaradt ládákkal valamit kezdeni kell, hiszen a szemétre dobásuk is gondot okoz. Csak annyit kellene tenniük, hogy megbíznák egy emberüket, aki összegyűjtené a ládákat. Szerintem az újrahasznosításuk csupán a szervezésen múlik. Ők megszokták, hogy külföldről érkezik az áru, nem érdekli őket a csomagolás.

 

 

Munkaerőt inkább a családból

 

– Van-e elég munkaerő Feketegyarmaton?

– Az alapembereim megvannak, szinte egész évben biztosítottam nekik munkát, hiszen tavaly az utolsó szállításom december 30-án volt, általában 8-10 emberrel dolgozom. Nyáron kicsit több munkaerőre van szükség, olyankor besegítenek az egyetemista gyermekeim, de a baráti társaságból is eljönnek dolgozni az egyetemista lányok.

– Jelenleg hogyan halad a palántanevelés?

– Azt már régóta elkezdtük, de tudni kell: csökkent a palánta iránti igény, mert a legtöbb vállalkozó munkaerő-hiánnyal küszködik. Az oltott dinnyepalánták előállításához is sok fizikai munkára van szükség, de összegyűjteni a sok tonna dinnyét, komoly erőpróbát igényel.

– Oltvány dinnyepalántákra van-e még igény?

– Gondolom, a jelzett munkaerőhiány miatt egyre kevesebbre van szükség. Mindenki a családban próbál megtermeszteni, kevesebbet. Tulajdonképpen mindenfajta termesztéssel kapcsolatban az a tendencia érvényesül, hogy annyit termeszt, amennyinek a munkálatait családon belül meg tudja oldani, mert a fiatal munkaerőnek közel 80%-a Nyugaton dolgozik, nagyobb fizetésért, de a Kisjenői Ipari Parkban is jó fizetéseket biztosítanak, munkakönyves állással.

– Mostanában mennyi oltott dinnyepalántára van megrendelése, a félautomata oltógép működik-e?

– A tavalyi mennyiségnél mintegy 30%-kal kevesebbre, olyan 180 ezer szálra. Az oltógép működik, az adódó kisebb meghibásodásokat meg lehet javítani.

– Tehát úgy látja, hogy a nagybani zöldségfélék termesztéséből meg lehet élni?

– Igen, sőt úgy érzem, van jövője is, mert élelemre mindig szükség lesz, miközben egyre kevesebben dolgoznak a zöldségtermesztésben. A piacon egyre több pénz forog, a fizetések folyamatosan emelkednek, csakhogy a zöldségféléket meg kell termelni a változó éghajlati körülmények közepette is. Az éghajlat alakulása nagyban befolyásolja a munkánkat, hiszen tavaly nagy viharok, jégverés nehezítette a termesztést. A globális felmelegedés hangsúlyosan befolyásolja a termesztési feltételeket. Ugyanakkor a kórokozók is sok fejtörést okoznak, hiszen azok a tavasz beálltával rendszeresen támadnak. Az ellenük folytatott harcot nagyban megnehezíti a tény, hogy a növénytermesztésből, illetve a mezőgazdaságból kivontak egy sor, eddig használatos vegyszert. Mert minden vásárló minőségi zöldségfélét szeretne vegyszeres kezelés nélkül.

– Mekkora szabad területen termeszt zöldségfélét?

– Maradt a szokásos 3,5 hektár, ahol egész nyáron, késő őszig karalábét termesztünk, ameddig a hideg be nem áll. Az értékesítésére a szerződés idén is érvényes, meg voltak elégedve a leszállított mennyiséggel, minőséggel egyaránt. Mert a folyamatosan minőségi árut termelőknek van jövőjük. Tavaly több viszonteladó telefonon érdeklődött: van-e minőségi fejes salátám? Mikor megtudta, hogy van, arra kért, holnapra szedjek neki valamennyit. Mikor tudattam vele, hogy nem szedek, mert szerződésem van rá, nem értette: miért nem adok annak, aki megfizeti? Hát azért, mert a biztos vásárlót nem hagyhatom cserben a bizonytalanért. Megmondtam neki: kössünk szerződést és az abban foglaltak alapján rendszeresen kaphat. Ezt azonban nem akarta, abban bízva, hogy beszerzi Magyarországról vagy máshonnan. Számomra is, de a felvásárlónak is nagyon fontos a kiszámíthatóság. Van egy olyan menedzser, aki felkeresi a termelőket, akiket beszervez a szerződéses, közvetlen értékesítésbe. Abban nagyon fontos a friss áru. Példának okáért, Temesvárra 13 órára kell megérkeznem az áruval, amit reggel leszedünk, becsomagolunk, hogy hűtött kisteherautóval az adott időpontban lehessek vele az átvevőközpontban. A zöldségfélék nagyon fontos feltétele, hogy az áru friss legyen, amit csakis hűtőkocsiban történő szállítással lehet biztosítani. Természetesen, a kedvezőbb feltétek biztosítása, külön költséget jelent. A nagy forgalmazók olyan 30%-os haszonnal dolgoznak, ami megfelel a beszállítóknak is. Ha azonban viszonteladó vásárolja fel a fejes salátának darabját 1 lejért, az bizonyára 3 lejért adja tovább, ami nem kedvez a vásárlónak. Mert a viszonteladó a lehető legolcsóbban akarja felvásárolni, illetve a legmagasabb áron kívánja továbbadni. A szupermarketekben azonban 10 ezer fajta áru található, minden nyernek egy keveset, ami megfelel a piacpolitikájuknak.

– Fejes salátán kívül mit termesztett még?

– Ahogyan az elején elmondtam, karalábét, ami néhány évvel ezelőtt rám romlott, most azonban azt is megfelelő áron sikerült értékesítenem.

– Tehát mindent egybevetve, tavaly gazdaságosan termesztett nagyban zöldségféléket?

– Igen, megérte, de ez csakis elfogadható felvásárlási árak mellett biztosított minőségi zöldségfélékkel lehetséges. Szerintem, a mezőgazdaságnak, benne a kertészkedésnek is van jövője, mert egyre több pénz forog a piacon, miközben az emberek egyre többet is költenek a hasukra.

– Kívánok további sok sikert a kertészkedéséhez, köszönöm a beszélgetést!

– Én köszönöm az érdeklődést és a lehetőséget!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu