Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 12., 15.21
Bukovinai Találkozások Bonyhádon

A népdal jelentette a közös nyelvet

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. augusztus 12., 18.58 Hétfõ / Hunyad

Dévai és csernakeresztúri hagyományőrzők képviselték a Hunyad megyébe telepített bukovinai székely közösségeket az idén immár 30. alkalommal megrendezett, Bukovinai találkozásoknemzetközi folklórfesztiválon. Az augusztus 2–4. között Bonyhádon zajló rendezvényre a bukovinai lakosság, illetve a Kárpát-medence-szerte szétszórt utódjaik voltak hivatalosak Lengyelországból, Szerbiából, Ukrajnából, Romániából és Magyarországról. Idén 21 csoportot láttak vendégül.

– Sokadik alkalommal kaptunk meghívást e rendezvényre, melyen a segesvári Miklós Pál Egyesület képviseletében vettünk részt. Utazásunkhoz a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum biztosított autóbuszt. A bonyhádiak igazi testvéri szeretettel fogadtak. A program, az ellátás, a szervezés kifogástalan volt. A hagyományos utcai felvonulás, a színpadi bemutatkozások mellett idén a bonyhádi színház csarnokában Koka Rozália Örökség-díjas mesemondó nyitotta meg az Élő bukovinai kultúránk című kiállítást. Ez alkalommal köszöntötte az egybegyűlteket Illés Tibor, az Országos Székely Szövetség elnöke, Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármester asszonya, Zbigniew Kowalski, a nemzetközi folklórfesztivál fő szervezője, illetve Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A megnyitóünnepség kiemelkedő mozzanata volt a Különös megkomásodás című folklórműsor, melyet a Hőgyészi Székelykör Bokréta Néptánccsoportja vitt színre – számolt be az élményekről Judtné Zsók Borbála, a dévai Szivárvány Nyugdíjasklub vezetője.

A színpadi bemutatkozás alkalmával a dévaiak keserves, bujdosó, katona- és vidám bukovinai székely dalokat szólaltattak meg, Domokos Balázs vezetésével. – Külön öröm volt számunkra, hogy a nagyszerű szervezésnek köszönhetően idén végignézhettük az összes fellépőt – mesélik a dévaiak. A színpadi produkciókat követően került sor a hagyományos táncházra, melyen a Csurgó zenekar, illetve a meghívott népdalkörök és táncegyüttesek zenészei húzták a talpalávalót. – Idén Erdélyből a dévai, csernakeresztúri, marosludasi bukovinai székely hagyományőrzők mellett meghívást kapott az Antal Tibor vezette Gyímesvölgye férfikórus is, nagy sikert aratva fellépésükkel.

A fesztivál másodnapja szomszédolással, kitekintéssel telt. Ilyenkor a környékbeli települések hagyományőrzői látnak vendégül egy-két csoportot. – Minket a teveliek hívtak meg, hiszen nagyon szoros barátság fűz hozzájuk. Meglepetésünkre a házigazdáink éppen házassági évfordulójukat ünnepelték, s a gazdasszony pillanatok alatt beöltözött menyasszonynak, s megvolt a kikérés, menyasszonyi tánc, csokordobás. Mi két verssel, egy népdalcsokorral és a Kőműves Kelemenné balladájával leptük meg a vendéglátóinkat – meséli Judtné Zsók Borbála, aki számára megható élményt jelentett a sokszínű bukovinai közösség képviselőivel való találkozás. – A közös nyelvet a népdal jelentette. Nem értettük a lengyel, ukrán, szerb szöveget, a magyarországiak a románt sem. De a dallam, a hangzás közös volt. Át tudtuk érezni azt, amiről énekeltek és ez különlegesen szép élmény volt. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kasler Rozália / Szerda, 2019. augusztus 14., 09.01 Válaszoljál rá!

Jól sejtem, hogy a segesvári Miklós Pál Egyesület nem hovatartozást jelez, hanem az egyesület neve (Segesvári, tulajdonnév)?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu