Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. szeptember 17., 09.45
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Potya-tanulmányok Déván

A polgármesternek higgyenek, ne a szemüknek

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. február 15., 06.10 Péntek / Hunyad

Ötven férőhelyes parkoló alakítanak ki a dévai a csángótelepi római katolikus temető közelében – döntötték el utóbbi ülésükön a dévai tanácsosok. Az erre vonatkozó határozattervezet némi vitát szült, hiszen néhány városatya felelevenítve terepismeretét, szóvá tette, hogy a környéken már egymást érik a parkolók. A többség azonban úgy vélte, nem árt még néhány további parkolóhelyet is kialakítani, hiszen a környékbeli bevásárlóközpontok, illetve a temetők miatt nagy a forgalom e városrészen. A magyarázat ésszerűnek tűnt, és a jelen lévő 19 tanácsos végül egyhangúlag megszavazta a tervezetet.

Ennél kicsit nehezebben ment a Gojdu lakónegyedben építendő újabb parkoló költségvetésének megszavaztatása. A szociáldemokratáknak ugyanis eszükbe jutott, hogy tavaly pont ugyanarra a telekre vonatkozóan szavaztak meg hasonló határozat-tervezetet, parkoló létesítésre. Igaz, akkor az erre szánt keret az újabb tervezetnek felét sem érte el. A parkoló így is elkészült. Tehát gyakorlatilag teljesen fölösleges, sőt törvénybeütköző egy újabb tanácsi határozat meghozatala egy újabb parkoló létesítésére ugyanazon a helyen – állt a háborgó tanácsos kollegái pártjára Ioan Inişconi demokratapárti alpolgármester. Mircia Muntean azonban addig magyarázta a testületnek, hogy a múltkori határozat tulajdonképpen teljesen más parkolóra vonatkozott, míg a városatyák három tartózkodás ellenében megszavazták a tervezetet. Csupán annyi módosítást kértek, hogy pontosítsák a szövegben, hogy ezúttal „járdaszéli, ferde fekvésű” parkolókat szándékoznak építeni. Kérdés hogy hova.

A tanács amúgy utóbbi ülésén összesen 2,5 millió lejt szavazott meg parkolók építésére – öt városnegyedben. Természetesen, nem maradt ki egy újabb körforgalom költségvetése sem. A December 1 sugárút és az Állomás utca találkozásánál megépítendő körforgalom első nekifutásra 644 ezer lejbe kerül. Ehhez természetesen még hozzá kell számítani az utólagos költségvetés-kiegészítéseket. Mircia Muntean polgármester azzal nyugtatta a tanácsosokat, hogy mindez nem fog feltétlenül most rögtön megépülni. A fontos az, hogy a testület elfogadja a tanulmányokat. Maga a munkálat majd akkor kerül sorra, amikor idő és pénz lesz rá. Kovács Ferenc demokrata párti városatya szerint azonban a dévai tanács már az utóbbi két-három évben annyi megvalósíthatósági tanulmányt hagyott jóvá, hogy azok kivitelezését még 2010-ben sem tudják majd befejezni. S persze, amikor a terv megvalósításra kerül (ha kerül) akkor a tanulmányt aktualizálni kell, ami újabb pénz és újabb szórakozás. Egyszóval a napirenden szereplő tucatnyi kivitelezhetőségi tanulmány nagy része teljesen potyára kerül terítékre – a lakosság szempontjából. A terveket készítő cégeknek viszont jó pénzt hoz a házhoz – összegezte a lényeget Kovács Ferenc.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu