Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 00.59
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Sikeres évet zárt a temesvári Máltai Segélyszolgálat

A segítségnyújtásban nincs válság

Írta: · Szekernyés Irén
2012. január 23., 15.09 Hétfõ / Temes

Dr. Bárányi Ferenc, a Máltai Segélyszolgálat országos vezetősége alelnökének irányításával zajlott le a Segélyszolgálat temesvári filiájának közgyűlése az elmúlt hét végén a Bariţiu utcai szociális központban. 

Az immár húsz éve működő szervezet 2011-es beszámolójában dr. Bárányi Ildikó, a temesvári szervezet vezetője elemezte az itt zajló sokoldalú tevékenységet, kiemelve, hogy a támogatók, az önkéntesek és az alkalmazottak odaadó munkájának köszönhetően a gazdasági válság ellenére (amikor jó nevű cégek zárják be kapuikat) nem mondtak le egyetlen tevékenységi területről sem, és pénzügyileg pozitív mérleggel zárták az évet, sőt a 2012-es év januárjára is tartalékolták a kiadások összegét.

A hit megőrzése és a rászorulók megsegítése nemes eszméitől vezérelve működtetik az idősek otthona lakói, valamint a napközis bejárók lelki gondozására a Szociális Központban berendezett kápolnát Máté Lajos spirituális vezető, Szilvágyi Zsolt és Irimiciuc Alin, a józsefvárosi plébánia lelkészei önzetlen szolgálatával. Rászorulóknak alkalmilag, rendszeresen vagy intézményeken keresztül 73 612 kg segélyt (ruhát, tartós élelmiszert, stb. osztottak ki 75 244 lej értékben. Az idősek otthonának helyiségeit felújították, szebbé és kényelmesebbé tették, a nappali otthonban 20 bejáróról gondoskodnak, 50 személyt látnak el házi gondozásban, saját kantinjuk biztosítja a bentieknek és a házi gondozottaknak a meleg ételt. Orvosi rendelőt, gyógyszertárat és laboratóriumot működtetnek, szolgáltatásaik évente bővülnek. A karitatív munkások utánpótlásáról az ifjúsági szervezet gondoskodik. Egyes szolgáltatásokra állami támogatást kapnak, valamint a helyi önkormányzattal is együttműködési szerződésük van, de jelentős a szponzoroktól kapott és az önerőből kigazdálkodott (jótékonysági bál, vásár, gazdasági tevékenység) pénzösszeg is. A 2011-es év 1 106 680 lej bevételéből  44,83 százalék a szubvencióból, adományokból és támogatásból gyűlt össze, 55,18 százalékot pedig a szervezet gazdálkodott ki.

Gondjaikat sem hallgatták el: a gyógyszerárak növekedése, a szakképzett gondozók hiánya, a szociális központ építési munkálatainak befejezése újabb és újabb kihívások elé állítja a vezetőséget és a tagságot.

Mivel az elmúlt évben minden projektjük kiválóan működött a 2012-es évre is kiegyensúlyozott költségvetést terveznek: 1 192 100 lej bevételt és 1 160 100 lej kiadást az előző évihez hasonló forrásokból.

A közgyűlés második részében az új vezetőség, valamint az egyházkerületi és országos gyűlések küldötteinek megválasztására került sor. A helyi Segélyszervezet tapasztalt vezetéssel folytatja a város életében rendkívüli jelentőséggel bíró karitatív munkát. Az elnök tisztségét továbbra is dr. Bárányi Ildikó tölti be, az alelnök Paul Éva, tagok: Kertész Éva, Szekernyés Irén, Máté Lajos, a Temesvári Püspökség által kinevezett lelki gondozó, Kovács Péter orvos és Claudiu Râţă Alexandru ifjúsági vezető.

Kívánjuk, hogy a rászorulók érdekében hittel végzett, önzetlen munkájuk újabb sikereket hozzon a szilárd alapokon álló, tekintélynek örvendő temesvári Segélyszolgálatnak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu