Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 11.44

A szecesszió világnapjára emlékeztek a Csikysek

Írta: Takáts D. Ágnes
2021. június 10., 17.10 Csütörtök / Arad

A szecesszió világnapját 2013 óta minden év június 10-én tartják, mint építészeti, kulturális világnapot. A katalán Antoni Gaudí (1852–1926) és a magyar származású Lechner Ödön (1845–1914) építészek halálának évfordulójához kapcsolódik az esemény, ugyanis mindketten június 10-én hunytak el. Magyarországon több városban ünneplik e neves napot, többek között Arad egyik testvérvárosában, Gyulán is. Itt az ünnepi rendezvényeket több éve rendezik meg Bagyinszki Zoltán Aradon is ismert fotográfus segítségével.

2020-ban a Csiky Gergely Főgimnázium is bekapcsolódott a mozgalomba, a járvány miatt azonban az események nagy része online zajlott. Egészen pontosan az a verseny, amelyre két kategóriában jelentkezhettek a diákok: VI–VII., valamint IX–X. osztályosok 2 vagy 3 fős csapatokban nevezhettek be.

A verseny sikeresen zajlott, lezárult, és június 10-én, a szecesszió világnapján megtartották az eredményhirdetést, a díjkiosztót.

Ha már a szecesszió világnapja és a szecesszióval kapcsolatos játékos vetélkedő eredményhirdetése, akkor egyértelmű, hogy a helyszín Arad egyik ikonikus épülete, a Kultúrpalota.

Az eseményt Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója, a verseny egyik aradi szervezője nyitotta meg, aki köszönetet mondott Bognár Levente városi tanácsosnak és Doru Orbannak, az Aradi Állami Filharmónia igazgatójának a gyönyörű helyszínért, valamint Cziszter Kálmán építésznek, Ujj János helytörténésznek és az iskola történelem szakos tanárainak, hogy e neves esemény létrejöhetett. A verseny másik aradi szervezője és lebonyolítója Muntean Tibor történelemtanár volt.

„Sikerült ezt a versenyt már második alkalommal megszerveznünk, szerencsések vagyunk, hogy van, mit felmutassunk ebben a témában, hisz számos szecessziós stílusú épületünk van, amelyekre büszkék lehetünk. Azt gondoljuk, hogy ha ezek az épületek már itt vannak a környezetünkben, akkor mi, az iskola is megpróbálunk évről évre valamit tenni annak érdekében, hogy diákjaink is minél többet tudjanak meg erről a stílusról” – mondta Spier Tünde.

Bognár Levente, az esemény egyik fő támogatója kétféle térképet osztott ki a résztvevő diákok között: egy Arad városit és egy panoramikus térképet a történelmi városrészről, amit eddig a járvány miatt hivatalosan még nem tudtak bemutatni.

„Ezen a helyszínen, ha körbenéztek, rögtön megtaláljátok annak az építészeti  stílusnak az elemeit, amelyről tanultatok (…) Nyitott szemmel kell járnunk, fel kell hívnunk az aradiak figyelmét arra, hogy ilyen gyönyörű épületeink vannak, hiszen jönnek más városból, és mondják nekünk, hogy legyünk büszkék Aradra, mert itt olyan értékek vannak, amiket máshol nem találunk meg. (…) Én gratulálok nektek, és további jó munkakedvet kívánok Arad értékeinek a felismerésében” – szólt a diákokhoz Bognár Levente.

A várva várt eredményhirdetés előtt még Ujj János helytörténész tartott egy rövid összefoglalót a szecesszióról, az azt megelőző eklektikáról, és a 2018-ban elhunyt Bujor Buda, az aradi Pro Urbe Egyesület alapítójának szavait idézve ő is egyetértett Bognár Levente állításával: „Ti, aradiak, nem is tudjátok, hogy milyen szép városban éltek”.

A Csiky Gergely Főgimnázium diákjainak a szecesszió jegyében szervezett verseny menetét Muntean Tibor ismertette a helyszínen és értékelte a diákok munkáját.

A VI–VII. osztályos kategória díjazottjai a következők:

  1. helyezett – Szász Dávid Kevin, Csermák Dániel, Biró Botond (VII. B);
  2. helyezett – Budacsek Tímea, Barta Barbara (VII. B);

III. helyezett – holtversenyben két csapat: Gali Anita, Jakab Lukács, Fehér Márk (VI. B), valamint Anghel Orsolya, Lészay Sarolta (VI. A/VII. B).

 

A IX–X. osztályos kategória díjazottjai:

  1. helyezett – Horvath Jazmin, Kruzslitz Kyra, Ghica Isabella (IX. C);
  2. helyezett – Szanda Antónia, Balogh Adrienn Lilla (IX. A);

III. helyezett – Kisvárdai Spier Tamás, Bokor Viktória, Tötös Boglárka (X. B).

 

A diákok értékes nyereményekkel (könyvek, szecessziós grafikával ellátott bögrék, golyóstoll stb.), maradandó tudással, tapasztalattal és kellemes élményekkel lettek gazdagabbak.

Eseményzáró mozzanatként a két első helyezett csapat 1–1 tagja koszorút helyezett el a Kultúrpalota lépcsőjén felállított Szántay Lajos-szobornál.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu