Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 07.44
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Iskolaigazgatók/aligazgatók versenyvizsgái

A szóbeli interjúk időszaka van

Írta: Takáts D. Ágnes
2021. november 24., 16.35 Szerda / Arad

November 15-én kezdődött az iskolaigazgatók, aligazgatók versenyvizsgájának egy újabb szakasza, a szóbeli interjúk.

Országszerte december 8-ig egy személyes interjún mérik fel a jelentkezők iskolamenedzsmenti készségeit, számítógépes ismereteiket és tesztelik problémamegoldó készségeiket is.

Arad megyében 192 jelölt adta be a pályázatot a megye oktatási intézményeinek 189 vezetői (141 igazgató, 48 aligazgató) pozíciójára. A szóbeli vizsgák a megyeszékhelyen összesen hat vizsgaközpontban zajlanak.

Az Arad Megyei Tanfelügyelőség honlapján lehet követni a vizsgaeredményeket, az intézmény minden nap felteszi az aznap lezajlott jelentkezők minősítését – névtelenül, sajátos kóddal, ami tulajdonképpen a jelentkezők nevének kezdőbetűiből áll.

Pellegrini Miklós Arad megyei főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatása szerint a megyében december 2-án befejeződnek a személyes interjúk, tehát december 3-án már tisztán lehet látni, de amennyiben fellebbezések lesznek, akkor a végleges eredményekre még várni kell december 13-ig.

A Csiky Gergely Főgimnáziumban egyelőre úgy néz ki, hogy marad a jelenlegi felállás: Spier Tünde igazgató és Tóthpál Renáta aligazgató.

„A Csikyben kezdetben volt két jelentkező az igazgatói és két jelentkező az aligazgatói állásra. Mindkét jelölt, aki az igazgatói posztot pályázta meg sikeresen átment a vizsgákon – nem egyforma az eredmény, de ez a tanfelügyelőség honlapján látszik. Az aligazgatói állásra jelentkező egyik jelölt visszalépett, így csak egy kolléga vett részt a meghallgatáson, ő is megkapta az átmenőt” – tájékoztatta a Nyugati Jelent Pellegrini Miklós hozzátéve, hogy a Csikyt, az Aurel Vlaicu Általános Iskolát és a Pécskai Általános Iskolát leszámítva a többi magyar iskolában nem volt nagy érdeklődés a meghirdetett posztokra, ugyanis senki nem jelentkezett igazgatónak/aligazgatónak.

„Ezekben az esetekben majd január közepétől ki lesznek nevezve kollégák meghatározott időre – nem menedzsmentszerződéssel – ugyanúgy, ahogy ez eddig is volt az ilyen helyzetekben” – mondja Pellegrini.

Országos szinten több mint ötven megyei versenyközpontban és hat fővárosi központban zajlik a megmérettetés. A számoknál maradva: 6098 iskolában összesen 8652 állást hirdettek meg, ebből 6231 igazgatói- és 2421 aligazgatói állás. Egy pályázó nem csak egy iskolába jelentkezhetett.

A szóbeli vizsgán 1-től 10-ig pontozzák majd a jelentkezőket, és legalább 7-es osztályzatot kell kapjanak, hogy esélyük legyen a vezetői tisztséget betölteni. A végleges vizsgajegy a szóbeli és írásbeli jegyek átlagából alakul ki.

Az igazgatók, aligazgatók kinevezéseiről szóló határozatokat december 20. és 22. között állítják majd ki – derül ki a miniszteri rendeletből. A versenyvizsgák nyertesei január 10-től gyakorolhatják tisztségüket.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu