Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 20., 05.46
Beszélgetés Komlósi Imre zöldségtermesztővel

A szupermarket biztos felvásárló lehet, de…

Írta: Balta János
2019. július 24., 10.00 Szerda / Arad

Komlósi Imre feketegyarmati nagybani kertészvállalkozóval az utóbbi években rendszeresen mérleget készítettünk az elmúlt év gazdálkodási, termesztési, értékesítési viszonyairól. Éppen ezért, a Nagyzerindi és Feketegyarmati Falunapok programját kihasználva, ezúttal is körbejártuk a jelzett témaköröket.

 

– Tavaly hogyan sikerült a kertészkedés, mit termesztett?

– Szokásunkhoz híven, tavaly is a palántaneveléssel kezdtük, majd dinnyét oltottunk, amikor annak az időszaka lejárt, újra fejes salátát termesztettünk.

– Hogyan sikerült a dinnyeoltás?

– Kezdjük a palántaneveléssel, ami nem indult jól, hiszen az időjárás nem kedvezett neki. Éppen ezért sok dinnyepalánta tönkre ment, újra kellett vetnünk. Utána azonban folytattuk a fejes salátatermesztéssel, aminek az értékesítését egy nagyáruházra bíztam szerződéses alapon. Nem volt más választásom, mert a nagybani piac halott. Éppen ezért kicsit későn kezdtem el szállítani a nagybani felvásárlónak…

– Titok-e a neve vagy elmondhatja?

– Természetesen nem titok, a Profi nagyáruházról van szó, amelyet megkerestem. Ismertették a feltételeiket, amelyek között talán a legfontosabb, hogy hűtött állapotban várják a fejes salátát…

– Teljesíteni tudták?

– Természetesen, vásároltunk egy hűtős autót, aminek az árban, illetve minőségben is megfelelő változatának a megtalálása időt igényelt. Ezzel szinte elmúlt a nyár, de utána beindult. Azóta szinte naponta szállítottuk az igényelt mennyiséget, az elvárt minőségben…

– Megfizették-e?

– Igen, meg voltam elégedve a felvásárlási árral, fizetési gondok sem adódtak, ráadásul nem vontak le pénzt bizonyos mondvacsinált okok miatt. Mert sokan attól tartanak, hogy a szupermarketek valamilyen módon átverik a termelőket. Példának okáért akkor, ha nem tudja naponta beszállítani az elvárt mennyiséget. Ez nem igaz, mert ha látják, hogy komoly termelővel dolgoznak, megértőek.

– Naponta kellett szállítania?

– Igen a temesvári, illetve a kolozsvári központi raktárukba. Közülük az utóbbi 200 üzletet lát el…

– Kolozsvárra szállította naponta? Biztosan megérte?

– Eleinte én is szkeptikus voltam, ezért alaposan utána számoltam, és kiderült, hogy megéri. Mert ugyanannyi időmbe került egy kolozsvári szállítmánynak a lebonyolítása, mintha a nagybani piacra vittem volna, viszont ez a változat sokkal kényelmesebb volt: biztosan átvette a hozott mennyiséget, amit rendesen meg is fizetett. Tehát megérte azzal együtt, hogy egy-egy kolozsvári fuvar 480 kilométert tett ki oda-vissza. Ha kiszámítom, hogy a viszonteladók naponta járnak Magyarországra, akkor nekem miért ne érné meg a saját árummal elmenni Kolozsvárra?

– Manapság komoly munkaerőgondokkal küzdenek a vállalkozók. Magának vannak-e hasonló gondjai?

– Hála Istennek, nekem ilyen gondjaim nincsenek. Talán azért sem, mert februártól novemberig állandó munkaerőt alkalmazunk. Tehát naponta 8-10 órai munkát tudok biztosítani, amit meg is tudok fizetni az embereknek. Tavaly november elejéig minden zöldséget a Profinak szállítottam.

– Milyen gondjai voltak a dinnye-palántákkal?

– Legnagyobb az volt, hogy bizonyos betegségek támadták meg, ezért nem tudtam minden klienst kiszolgálni. A növények megbetegedése után időre volt szükségem az újravetéshez, illetve a kész termék előállításához, ezért nem mindenki értette meg az érveimet. Idén ugyancsak az oltással kezdtük, korszerűsítettük a technológiát, ezért jól sikerültek az oltások…

– Működik-e az automata oltóberendezés?

– Kiválóan működik, igazítottunk a technológián, ezért naponta 5000-6000 palántát képes beoltani, de a palánták is megfelelők voltak. A technológián minden évben lehet valamit újítani, mert munka közben mindig új, hatékonyabb dolgokra lehet rájönni.

– Meghosszabbította-e a szerződést a Profival?

– Hogyne, hiszen ők is keresik a kapcsolatot a termelőkkel, akiket megpróbálnak segíteni. Jelenleg úgy, hogy megvásárolták a szükséges vetőmagot, illetve a szállítórekeszeket. Azoknak az értékét levonják majd a megtermelt zöldségből, de ezzel is sokat segítenek a termelőknek. Belevágtam a projektjükbe azzal együtt, hogy nem tudtam időre szállítani a salátát, mert egy hónapig a sok eső miatt rá sem tudtunk menni a termőföldre. Olyan eset is volt, hogy délben megkötöttem a szállítási szerződést, megkaptam a rendelést, de délután a jégverés tönkre tette az egész termést. Megértették, csak arra kértek, küldjek a termésről néhány képet. Mindezt csak azért mondtam el, hogy megértessem: a szupermarketeket is emberek vezetik, akik megértik, ha valós akadályai vannak a szerződés kielégítésének.

– Tehát úgy látja, hogy érdemes a szupermarketeknek szerződéses alapon beszállítani?

– Igen, de be kell tartani bizonyos játékszabályokat, hogy nekik termelhessünk. Ha nem tesszük, külföldről hozzák be az árut és a mi termelőink kiesnek a láncból. Hamarosan elkezdem újra a salátaszállítást, amit késő őszig szeretnék folytatni. Remélem, a tavalyihoz hasonló hatékonysággal.

– További sok sikert kívánok, köszönöm szépen a beszélgetést.

– Én köszönöm a lehetőséget.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu