Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 13., 02.18

A tanintézmény kell bizonyítson a munkájával

Írta: Takáts D. Ágnes
2013. április 04., 19.00 Csütörtök / Arad

Megkezdődött a beiratkozási időszak, az iskolák felkészültek a gyermekek fogadására, az RMDSZ folytatja beiskolázási kampányát.

Céljuk eljutni minél több szülőhöz, minél több szülőnek elmondani, hogy miért fontos magyar iskolába járatni a gyermeket, miért fontos, hogy magyar szülők gyerekei magyar iskolába járjanak.

A Minden magyar gyermek számít elnevezésű kampány hatékonynak bizonyult, hiszen tavaly már sok helyen nagyon jól alkalmazták.

„Számunkra az oktatás az egyik prioritás, sőt, a prioritások prioritása, mert jelenünk, jövőnk attól függ, hogy hányan vagyunk, hányan maradunk, akik még magyarul gondolkodunk, beszélünk, írunk” – fogalmazott Király András tanügyi államtitkár.

„A mottóból kiindulva – minden magyar gyermek számít – én úgy folytatnám, hogy minden magyar szülő, nagyszülő és család számít. Mindenkit meg kell szólítani, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy van egy lehetőség, amivel élhetünk. Minél több embernek el kell magyarázni, hogy miért is fontos az anyanyelven való tanulás. Ha a szülő több forrásból hallja, és bizonyítékokkal alátámasztva érzékeli, hogy miért jó a magyar oktatás, akkor úgy érzem, hogy sikeresek leszünk” – fejtette ki az államtitkár.

Ahhoz, hogy sok emberhez eljusson egy üzenet, sok embert kell bevonni a munkába. Király András bevonná ebbe a tevékenysége a létező civil szervezeteket, az egyházakat, iskolán belül tudatosítaná ennek a fontosságát minden pedagógusban, minden szülőben. Meglátása szerint mindenképpen egy nagy csapatban kell gondolkodni, hogy ez a célkitűzés sikeresen megvalósuljon, eredményes legyen.

„Nagyon összetett feladat rengeteg szereplővel, és minél több a szereplő, annál nehezebb a dolgunk. Nyilván nem vagyunk egyformák, de összetartozunk, összetartunk és ennek az összetartásnak kellene eredménye legyen.

Nagyon fontos odafigyelni egy nem elhanyagolható részletre, hogy itt mi egymásra vagyunk utalva. Amikor a szekeret tolni kell, akkor egy irányba kell tolni, lehetőleg közösen. Nagy szükség van arra, hogy az iskolák vezetősége, a pedagógus, mindenki, aki ebbe a csoportba tartozik, a mindennapi munkájával bizonyítsa azt, hogy érdemes magyar iskolába járni” – tette hozzá Király András.

Vegyes házasságban két ember döntése, hogy gyerekét milyen nyelven taníttatja. Ilyen esetben nehéz a feladat, de igazából az iskola, mint intézmény kell bizonyítson a munkájával. Számos példa van arra, amikor teljesen román nevű gyermek magyar iskolába jár.

„A vegyes házasságú családoknál is meg lehet győzni a szülőket, de nekem inkább azokkal a magyar családokkal van problémám, akik nem a magyar oktatást választják a gyermeküknek. Ez nem csak a szórvány megyékben van jelen, Bihar, Szatmár megyében is problémát jelent. Ahol van alternatíva – Aradon pl. a német iskola is –, ott már elkezdenek mérlegelni a szülők. Vegyük példának a vegyes lakosú településeinket: Pécska, Zimándújfalu, Kisjenő stb., ahol van már egy választás, ott a magyar gyermekek jelentős része nem magyar nyelven tanul. Én ezt tekinteném első számú feladatnak: elérni azt, hogy magyar szülők magyar gyermeke magyarul tanuljon. Ez egy összmagyar közösségi kérdés, amit jól és határozottan kell kezelni úgy, hogy abból a közösség hasznot húzzon” – zárta mondanivalóját Király András.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: kérdés / Kedd, 2013. április 09., 18.45 Válaszoljál rá!

Abban igaza van Király Andrásnak,hogy a tanintézménynek kell(ene) bizonyitania.De KIKKEL????!!!!!!
Talán a \"saját fajtájukat megtagadó meghasonlott oktatókkal\" (Zetas kifejezése);
az egyik szomszédos megyei kisváros igénytelen mezőgazdasági iskoláját
román nyelven elvégzett,műveletlen \"tanerővel\"?
Pellegrini úr pártfogoltjával,a nagyz...i iskola igazgatói tisztségét hosszú
éveken át betöltő- kocsmatöltelékkel????!!!!!!

stb.,stb.,stb...

Hozzászólt: Nagy Istvánnak (is) / Kedd, 2013. április 09., 17.34 Válaszoljál rá!

\"a román nyelvet mindenki megtanulja előbb vagy utóbb\"
Csakhogy nem mindegy ám,hogy mikor és hogyan!!! Főleg egy (majdnem) szinmagyar faluban,ahol csak nagykeservesen,kinlódva,éjszakázva már gyerekfejjel,vagy pedig viszonylag könnyedén és lazán.MERT A \"NAGY ÉS DICSŐ\" MAGYAR PEDAGÓGUSOK EBBEN NEMIGEN SEGITETTEK!!!!!

Nagy István -és a többi \"nagymagyar\" próbált-e már ( legalább középszintű képzettséget igénylő) munkát keresni román (értelmiségi) munkaadónál,aki mihelyt meghallja (enyhe) magyar akcentusát,rögtön \'kivételes\" bánásmódban részesiti,persze a szó negativ értelmében.

Hozzászólt: "kései hozzászóló" / Kedd, 2013. április 09., 17.16 Válaszoljál rá!

Az anyanyelvi oktatás napirendre tűzése mindig indulatokat kavar Arad megyében(is),és --ami elgondolkoztató kellene hogy legyen a \"nagy\"magyarkodók számára-- az indulatosak éppen a magyar iskolák volt végzősei.Erre következtetni lehet a hozzászólások (jószerint) szinvonalas és nyelvtanilag helyes mivoltából.Tehát van némi tapasztalatuk.
Szép volt Király András részéről,hogy válaszolt az egyik hozzászólásra.

Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2013. április 07., 07.27 Válaszoljál rá!

X Tamás (?), tamáskodjon tovább, ha nem hajlandó érdemi választ adni.

Hozzászólt: Profi / Szombat, 2013. április 06., 16.00 Válaszoljál rá!

Egy falu, egy nóta, egy a magyar észjárás, az erdély.ma olvasói, iletve hozzászólói sem a riporthoz beszélnek.

Hozzászólt: Tamás / Szombat, 2013. április 06., 13.17 Válaszoljál rá!

Nagy István, magára ismert?

Hozzászólt: olvasó / Szombat, 2013. április 06., 12.59 Válaszoljál rá!

Itt
http://erdely.ma/oktatas.php?id=138956
már 772-en olvasták, 24-en szóltak hozzá.

Hozzászólt: Nagy István / Szombat, 2013. április 06., 12.27 Válaszoljál rá!

Tamás, miért nem a véleményét írta meg?
Ki támadott, kit?

Hozzászólt: Tamás / Szombat, 2013. április 06., 11.13 Válaszoljál rá!

Látom hogy itt már nem is a cikk a téma hanem ki a nagyobb magyar, meg hogy ki érdemli ki a magyarságát, és van aki megfejtette a sikeres élet kulcsát is. Szomorú hogy vannak akik még mindig ahitoznak a komcsi rendszer után és letámadják azokat akiknek esetleg kritikus véleményük van a vezetőség munkájával vagy elképzeléseivel kapcsolatban.

Hozzászólt: Nagy István / Szombat, 2013. április 06., 08.30 Válaszoljál rá!

Kedves lakos, a román nyelvet mindenki megtanulja előbb vagy utóbb, szükségletei szerint. De aki azt szeretné, hogy gyermekének az agya felnőtt korában jobban működjön az anyanyelvén taníttatja azt. Márpedig a sikeres élet kulcsa a minél jobban működő agy!

Kedves Zetas!
Ön is tudja, hogy kifogásokat a legkönnyebb találni, és azt is, hogy az iskolai és a felnőttkori teljesítmény záloga az elvégzett munka. Gyermekkorban tanulni kell, felnőtt korban meg dolgozni. Aki nem teszi oda gyermekét az kifogásaival pótolja saját mulasztásait.

Hozzászólt: Zetas / Péntek, 2013. április 05., 22.44 Válaszoljál rá!

Azzal maximálisan egyetértek, hogy törekedni kell arra, hogy a lehető legtöbb magyar gyermeket magyar osztályba irassunk, ez nem vitás. Azzal a törekvéssel viszont már szakitanunk kéne, hogy vért izzadva minden magyar gyereket magyar iskolába akarunk tuszkolni még akkor is ha a szülők ez ellen tiltakoznak. Habár személyes véleményem az, hogy szégyellje magát és ne is nevezze magát magyarnak az aki gyerekét román iskolába iratja - mégis azt is tapasztaltam már mit jelent az, ha a szülő határozatlansága ellenére mégis magyar osztályba iratjuk porontyát. Mert ha valami neadjisten nem úgy sikerül mint a mámá-tátá szeretné - na akkor aztán jön a nemulass: gyűlölködés, szitkozódás, fenyegetőzés, magyariskola ellenes propaganda. Tudom, volt benne részünk nem egyszer. Volt olyan már elment (magyar) szülőnk aki minisztériumi komisszió előtt szólalt fel és háborgott \"hogy miért engedélyezik a magyar nyelvű iskolákat\" mert az ő porontyának milyen rosszat tett (sajnos diszlexiás volt a kicsi), másik miután a gyerekét román iskolába vitte, szent kötelességének érezte, hogy minél több más magyar szülőt is meggyőzzön a magyar iskola felesleges mivoltáról. Igen, szerintem nem muszály minden magyar gyereket magyar iskolába kényszeriteni, gondolom ezzel az aradi főtanfelügyelő-helyettes úr is egyetért (aradiak tudják mire gondolok). De akkor valamit valamiért alapon - én úgy gondolom annak a szülőnek sem járna alanyi jogon magyar állampolgárság aki lehetőségei ellenére román iskolába iratja porontyát, valamint azt is ildomosnak látnám, hogy ne járjon \"magyar pénz\" azt ilyen románba átvitt gyerek után, még akkor sem ha netán az illető gyerek a látszat kedvéért beiratkozik egy nevetséges fakultativ magyar oktatásformába. A magyar oktatás felelősei kissé jobban kellene igyekezniük, hogy ne a saját fajtájukat megtagadó meghasonultak oktassák gyerekeinket - személyesen hallottam olyan magyar oktatót aki nagy pofával harsogta, hogy ő sosem adná magyar gyerekét magyar oktatás keretei közé (de, akkor TE miért tanitasz magyar szakon??), másik ugyancsak magyar üdvöske pedig úgy próbált bevágódni román kollegái közé, hogy a körön arról adomázott milyen \"gyengeelméjűek\" az általa tanitott magyar gyerekek, mert ugye sok román szót nem értenek (bevallom az általa felsorolt néhány példa közül egyesek értelmét énmagam sem tudtam, pedig úgy gondolom elég jól beszélek románul). Én itt most nem akarok vitatkozni az Atilla vagy lakos féle hozzászólókkal, elég sok hasonló szülővel már megtettem, viszont akkor bizonyosodtam meg teljes mértékben arról, hogy megérte saját gyerekeimet magyar osztályba iratni amikor látom ezt a borzasztó magyarellenes hisztériát és még elképzelni is nehezen tudom mennyi megalázást, szitkozódást, gyalázkodást kell eltürjenek a román osztályokba kényszeritett kis magyar gyermekek - ellenségeimnek sem kivánnám ezt, nemhogy saját gyerekemnek. Ha ez az ára a rromániában való (és most itt megállok egyet kuncogni) akkor egye meg fene, de nem kérek belőle. Gyerekeim lehet, hogy az emigránsok keserű kenyerét fogják enni de legalább nem megtörten és kegyetlenül megalázva kerülnek ki az életbe.

Hozzászólt: Halmos Alajos Arad / Péntek, 2013. április 05., 21.12 Válaszoljál rá!

Attilának üzenem és nemcsak neki hogy miért siránkozunk a román nyelv oktatásért mikor az összes hazai tanintézményben kötelező tanulni az ország hivatalos nyelvét.Inkább azzal törődjön minden magyar vagy vegyescsaládból származó szülő hogy gyermeke megtanulja anyanyelvét vagyis ősei nyelvét az utóbbi leginkább a moldvai csángók körében ismert.Tájaikon óriási méreteket ölj az asszimiláció mert nem iratjuk magyar iskolába gyermekünket ennek mgoldására nem elegendő a magyar média figyelmeztetése hanem a román nyelvű média támogatása is szükséges mert tudomásom szerint a vegyescsaládok nem a magyar nyelvű sajtóból tájékozódik.

Hozzászólt: lakos / Péntek, 2013. április 05., 13.09 Válaszoljál rá!

Kedvese Nagy István!
Természetesen a jólétkeresése is döntő tényező, de azt is figyelembe kell venni hogy a gazdasági leépités egyaránt érint mindenkit, magyarokat és románokat egyaránt.
A vegyes lakosú településeken, akik nem ismerik kellőképen a román nyelvet eleve hátrányos helyzetből szálnak versenybe a munkahelyekért a románokkal szemben. És akkor mit fognak lépni? Elmennek munkát vállalni a tömbmagyarságot magába foglaló településekre?
Sajnos a ömbmagyarságot magába foglaló településeken is ugyanolyan \"rozsás\" a gazdasági helyzet igy inkább külföldön keresnek megélhetést.
Ezért gondolom hogy az eddigi magyar nyelvü oktatás elősegitette a kivándorlást, nem mondtam azt hogy a magyar gyerekeket román iskolába kell adni, csak azt próbálom érzékeltetni hogy a hivatalos nyelv hiányos ismerete hátrányhoz vezet. Ezt kellet volna elkezdeni orvosolni már két évtizeddel ezelőtt.

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2013. április 05., 12.12 Válaszoljál rá!

lakos, szerintem rossz a helyzetértékelése. A kivándorlás motivációi a jólétkeresésben gyökereznek, és cseppet sem biztos, hogy anyagi jobblét lesz az elmenésből, sokkal inkább egy túlhajtott élet, és semmi több.

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2013. április 05., 12.07 Válaszoljál rá!

Attila, keresse meg Sorbán Angela iskoláztatással kapcsolatos szociológiai tanulmányait.

Hozzászólt: lakos / Péntek, 2013. április 05., 11.05 Válaszoljál rá!

Kedves Király András, az hogy \"fogják tanitani\" és az Ön reménye hogy ez segit valamelyest a problémán édeskevés ahoz hogy a több mint két évtizeden át folytatott politikát orvosolni tudja, mert az a tény hogy a magyar nyelvü oktatás eddig elősegitette az ifjúság kivándorlását tagadhatatlan.

Hozzászólt: Válasz / Péntek, 2013. április 05., 10.13 Válaszoljál rá!

A kérdés jogos, de hosszú idő után a magyar iskolákban új tantervek alapján fogják tanítani a román nyelvet. Az új tanterv kimondottan a magyar gyerekek számára készült, magyar és román szakemberek bevonásával. Remélem ez segít valamelyest a jelzett problémán. Király A

Hozzászólt: Atilla / Péntek, 2013. április 05., 09.49 Válaszoljál rá!

\"Pécska, Zimándújfalu, Kisjenő stb., ahol van már egy választás, ott a magyar gyermekek jelentős része nem magyar nyelven tanul.\"

Ehez az egy mondathoz füznék hozzá egy találgatást. Ott ahol a magyar nyelv használata az élet szinte 100 %- kát tölti ki, szinte lehetetlen megtanulni románul.
Szerintem ha a magyar iskolák román nyelv órái alatt el lehetne érni azt, hogy a diákok tudjanak annyira románul mint egy román iskolás , akkor talán nem mennének a magyarok román iskolába románt tanulni.
Vajon nem ez e az oka az emlitett jelenségnek?
Ha igen mit tehetünk?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu