Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 03.00
A Román Rendőrség évértékelője

A tavalyi az elmúlt nyolc év legjobbja volt

Írta: Gál Zoltán
2016. február 21., 17.13 Vasárnap / Arad

A Belügyminisztérium rendfenntartó egységei között a rendőrség az egyik legfontosabb helyen szerepel. Céljai közé tartozik a lakosság biztonságának felügyelete, a bűnözés megfékezése és megelőzése, a gazdasági szféra műveleteinek felügyelete, a hivatali csalások kiszűrése stb. A rendőrök átlagéletkora 39 év, a teljes állománynak 14%-a nő, és 1,25%-a valamilyen kisebbséghez tartozik.

A tavalyi volt a második év, hogy a minisztérium biztosította költségvetés növekedett, 2015-ben pontosan 3,4%-kal, és a könyvelői évet adósság nélkül zárták. Említésre méltó a rendőrség számítógépes hálózata: 38 000 számítógép, 758 szerver és 30 adatbázis működik. Ezekre 60 000 felhasználó jut, és 21,5 millió alkalommal vették igénybe az adatbázisokat.

Uniós pályázatra 21 projektjavaslatot nyújtottak be 65 842 400 euró értékben. Tavaly 35 alkalommal pályáztak sikeresen, 16 munkálattal/befektetéssel elkészültek. Az európai pénzeket a rendszer fejlesztésére, felszerelések beszerzésére, tanulmányokra, kutatásokra és a rendőrállomány hatékonyabb felkészítésére fordították.

A tavalyi év során 502 megelőző kampányt folytattak, valamint 266 elemzést, kutatást és tanulmányt írtak. 968 közintézmény, 323 civil szervezet, 271 szövetség és 686 egyéb kategóriába tartozó partnerük van, továbbá a határokon (és olykor az óceánon is) átnyúló projektek során együttműködtek az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda, USA), a DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal, USA) és egyéb szervezetek embereivel is.

Ami a közbiztonságot illeti, az elmúlt nyolc év legjobbja volt a tavalyi. 2014-hez képest 2,5%-kal csökkent az utcai bűntények száma, és ugyanennyivel a nyilvántartott egyéb bűntények száma. A nemzetközi együttműködés terén több mint 50 országgal ápol jó kapcsolatot a rendőrség, együttműködnek az ITERPOL, az Europol és a SELEC embereivel, partnerviszonyban vannak az Egyesült Államok rendfenntartó szerveivel is. Eddig Európa 13 országában vettek részt román rendőrök 47 küldetésben.

A minisztérium szervei közül a rendőrség az egyik legátláthatóbb intézmény, mely a civilekkel is jól kommunikál: 55 000 közleményt bocsátottak ki, 1400 újságíróval tartják a kapcsolatot és 1500 sajtókonferenciát/eligazítást szerveztek.

A rendőrség tisztában van azzal, hogy a bűnözés mindig új formákat ölt, és erre igyekeznek időben felkészülni. Az új veszélyforrások között megjelölték a migráció okozta közbiztonság-csökkenést, főleg európai kontextusban (leginkább a potenciális terroristák és a bevándorlók radikális nézetei miatt), valamint az internetes, ún. cyber-bűnözést. Továbbra is kutatják a nemzetközi bűnszervezeteket, a célkitűzések között is szerepel ezek feloszlatása.

A rendőrség bízik benne, hogy a civilek megbíznak bennük és az általuk végzett munkában, és remélik, hogy Romániát sikerül biztonságos hellyé tenniük. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu