Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 00.28
Évértékelő beszélgetés Antal Péter polgármesterrel

A tavalyi munka gyümölcsei idén érnek be Pécskán

Írta: Balta János
2019. április 16., 10.00 Kedd / Arad

Antal Péter Pécska városi polgármesterrel a mögöttünk lévő évet értékeljük, illetve a folyó év terveit, elképzeléseit vesszük számba.

 

– Pécska és a hozzá tartozó települések szempontjából milyen évnek lehet nevezni 2018-at?

Lehetett volna jobb is, de 2018-ban komoly pályázatokat készítettünk, közülük néhányat már meg is nyertünk, de nem tudtuk elindítani őket, mert a hivatalos procedúra nem engedte. Közbeszerzési versenytárgyalásokat szerveztünk, a szakminisztériummal a beruházásokat alá kellett írnunk. A tavalyi munkának az eredményei majd idén fognak megmutatkozni, beindulnak a fejlesztések. Igaz, tavaly is beindultak bizonyos munkálatok, tehát megmutatkoztak a beruházások, amelyek azonban idén fognak nagyban beindulni. Olyanok is lesznek azonban, amelyek csak jövőre, illetve 2021-ben fognak beindulni.

– Milyen beruházásokról van szó?

Tavaly hozzáfogtunk 6 utca felújításához azon 20 utca közül, amelyeket 2020-ig fel fogunk újítani. A munkálatokat elkezdtük, idén folytatjuk, hogy jövő nyárig befejezzük. Közülük jó néhány a magyar részen van.

– Mennyi a felújításoknak az összértéke?

Eredetileg 5 millió euró volt, de a versenytárgyalások során az összérték áfával együtt 4,5 millió euróra csökkent. Ugyancsak tavaly fogtunk hozzá, de nem tudtuk befejezni a Mustra óvoda épületének a felújítását, amit folyó év szeptemberben kellene befejeznünk. Ugyancsak tavaly fogtunk hozzá a Gheorghe Lazăr Líceum épületének a felújításához, azt új épületszárnnyal bővítjük, idén azt is be kell fejeznünk. Nem sikerült a 2-es számú Általános Iskolának a felújítását elkezdenünk, mert az eddig kiírt két versenytárgyalásra egyetlen építkezési vállalkozó se jelentkezett. A következő hetekben kívánjuk kiírni a harmadik versenytárgyalást, amelyikre reméljük, kerül pályázó, ugyanis több mint 10%-kal megemeltük a kivitelezésre szánt összeget. 2015 óta, amikor elkészült a hatástanulmány, emelkedtek az építőanyagok árai, de a munkadíjszabások is, ezért az illetékes minisztérium hozzájárult a felújítás költségvetésének közel 20%-kal való emeléséhez. Azért kérelmeztük a pénzkeret növelését, mert szerintünk a kevés pénz miatt nem jelentkeztek az építkezési vállalkozók.

– Mekkora értékről van szó?

Először 1 millió euró volt a felújítási keret, amihez utóbb sikerült még 200 ezer eurót hozzátenni, reméljük, több cég is jelentkezik, ezért a versenytárgyaláson egy kedvező felújítási összegben tudunk megegyezni. Ha megtörténik, idén a 2-es számú Általános Iskola épületének a felújítása is elkezdődik. Az említettek mellett még számos elképzelésünk van, amelyek ugyancsak idén fognak beindulni.

– Meg lehet nevezni őket?

Hogyne, EU pályázati támogatással 5 hektáros élményparkot kívánunk létrehozni a Bivalyfarm mellett, 2,5 millió euró értékben. A kivitelezési versenytárgyalást nyáron szervezzük meg, reméljük, ősszel már hozzáfoghatunk a munkálatokhoz, amelyek 2020 végéig reményeink szerint befejeződnek. Az élménypark sportpályákkal, zöldövezetekkel, piknik-zónákkal, gyermekparkkal, illemhelyekkel, éjszakai megvilágítással, aszfaltos utakkal, autóparkolókkal fog rendelkezni. Reméljük, ha elkészül, országos szinten is párját fogja ritkítani. Ugyancsak uniós pályázaton nyertünk pénzt a pécskai és a hozzá tartozó települések közvilágításának a felújításához. A 2,6 millió eurós támogatással a települések minden villanyégőjét LED-es világítótestekre cseréltük, ugyanakkor az új negyedben is kiépítjük a korszerű közvilágítást. A tornyai kultúrotthont is uniós támogatással újítjuk fel, amire aláírtuk a szerződést az illetékes minisztériummal. A felújításra 200 ezer eurót kapunk, amit 100 ezer euróval megtoldunk saját költségvetésből. Hamarosan kiírjuk a kivitelezői versenytárgyalást, amelyen remélhetőleg találunk építészt, aki idén hozzá is foghat a felújításhoz. A tornyai kultúrotthon felújítását 2020 végéig szeretnénk befejezni, a jelzett pénzkeretből kívül-belül felújítjuk, minden szükséges bútorzattal, hangosító berendezéssel, sőt fényorgonával is ellátjuk. Ugyancsak Tornyán saját költségvetésből, mintegy 70 ezer euró beruházással a futballpályát is felújítjuk. A munkálatokhoz nyár elején szeretnénk hozzáfogni. Elég jól álunk az ivóvíz- és szennyvíz-pályázattal, a több mint 2 millió euró beruházással Pécskán szeretnénk befejezni az ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózatot azokban az utcákban, ahol eddig nem készült el, de Tornyán és Szederháton is teljesen kiépül az ivóvíz-, illetve a szennyvíz-hálózat. Az uniós pályázat kivitelezéséhez év végén, legkésőbb jövő év elején fogunk hozzá, a munkálatok több mint 2 millió eurót igényelnek. További beruházás lesz Pécskán a 420-as utcának a leaszfaltozása, járdák kiépítése, zöldövezetek létrehozása, esővíz-elvezető árkok kiépítése, a házakhoz bejáró hidak építése következik a város egyik legforgalmasabb utcájában. A jelzett munkálatokon túlmenően idén hatástanulmányt készítünk 24 utcának a leaszfaltozására és az 1-es utca korszerűsítésére a körforgalomtól a városnak a Nagylak felé vezető kijáratáig. Mindkét oldalán korszerű járdákat, kerékpárutakat tervezünk esővíz-elvezető árkokkal, a házakhoz történő bejárókkal, zöldövezetekkel együtt. Ugyancsak hatástanulmányt tervezünk Tornya központjában egy korszerű parknak a megépítésére. Remélem, idén elkészül a hatástanulmány, hogy jövőre ott is megépülhessen a jelzett korszerű park.

– Tudtommal nézeteltérésbe kerültek a tanfelügyelőséggel…

Igen, tavaly kialakult egy konfliktushelyzet Pécska Város Tanácsa és az Arad Megyei Tanfelügyelőség között a helybeli iskolahálózat miatt. Az ugyanis 2008–2019 között jól működött, ezért nem akartunk változtatni rajta. A Tanfelügyelőség azonban másképp gondolta, úgy határozott, hogy a magyar óvodai csoportokat hozzá akarta csatolni a napközi óvodához, tehát egy új struktúrát akartak létrehozni, amibe nem egyeztünk bele. Hosszas tárgyalások után a napokban megérkezett a végleges döntés, hogy minden marad a régi felállásban, ami jól működött. Tehát a magyar nyelvű óvodai csoportok továbbra is a 2-es számú Általános Iskola felügyelete alá tartoznak.

– Kulturális programokra lesz-e pénz ebben az évben?

Természetesen igen. Mint eddig minden évben, idén is jelentős összegeket fordítunk a kulturális, illetve sportprogramok megszervezésére. Az eddig finanszírozott összes programot idén és támogatja Pécska Város Tanácsa. Tehát a tánccsoportok és a sportegyesületek, de a más tevékenységet folytató civilszervezetek és az egyházak programjait is támogatjuk.

– Az elmúlt évben a lakosság milyen arányban fizette be a helyi adókat?

Fontos kérdés. Hozzávetőleg 90%-ban, az elmaradt 10%-nak egy részét idén kifizették, mintegy 5%-ra tehető azoknak az aránya, akik nem fizették ki az adót. Rájuk fokozottabban kell figyelnünk, egy irodánk kifejezetten az elmaradt adók behajtásával foglalkozik. Lassan ugyan, de haladnak a munkával. Költségvetés nélkül ennyit mondhatok, nagyon remélem, hogy április 15-éig Pécskának is lesz költségvetése.

– Köszönöm szépen a beszélgetést.

Én köszönöm a lehetőséget.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu