Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 27., 16.43
https://www.facebook.com/RMDSZ/
Türelmét vesztheti a DHS

A távolit csalogatják, az itt lévőt megkopasztják

Írta: Gáspár-Barra Réka
2013. július 04., 20.00 Csütörtök / Hunyad

Dévai gyárának bezárását is fontolóra veszi a kínai és német érdekeltségű DHS Rt., miután a környezetvédelmi tárca által kirendelt ellenőrző bizottság 800 ezer lejes illeték (eco-taxă) utólagos kifizetésére kötelezte a céget. 

A DHS ügyvezető igazgatója szerint a Környezetvédelemi Alap (AFM) által megállapított összeg a késedelmi büntetésekkel együtt 1,5 millió lejre rúg. – Tavaly augusztusban zárult a vállalat 2006–2010 közti tevékenységének ellenőrzése, és ekkor állapították meg, hogy hat évre visszamenőleg kell kifizetnünk a biciklikerekek után járó környezetvédelmi illetéket. – Az illeték bevezetésének idején alaposan tanulmányoztuk az erre vonatkozó rendeleteket és nyilvánvaló volt számunkra, hogy az újonnan gyártott, első ízben felszerelt kerekekre ez nem vonatkozik. Felháborítónak tartjuk, hogy hatévnyi működés után szólít fel a Környezetvédelmi Alap, hogy nekünk is fizetnünk kellett volna ezt – közölte a DHS ügyvezető igazgatója.  A cég azonnal megtámadta a törvényszéken az AFM döntését, de első fokon utóbbinak adtak igazat. A DHS fellebbez, hiszen képviselőjének állítása szerint egyetlen európai országban sem fizetnek környezetvédelmi illetéket az első ízben felszerelt gumikerekek után. Véleménye szerint az ügy azért is felháborító, mivel a DHS, a legnagyobb hazai bicikligyárként, a legkörnyezetkímélőbb közlekedési eszközt forgalmazza és számos környezetvédő program kezdeményezője, illetve főtámogatója.

A DHS 1999-ben nyitotta meg első hazai gyárát a Zsil-völgyi Petrozsényban, ahol ma már csupán a gumikülsőket gyártják. Maga a bicikligyár a Dévával összenőtt Szántóhalmára költözött, ahol jelenleg is 400 alkalmazottal működik. Időközben a német Prophete Gmbh is beszállt a vállalkozásba, megvásárolva a cég részvényeinek negyven százalékát. Az eddigi befektetések összege mintegy 20 millió euróra rúg. A DHS jelenleg Románia minden megyéjében saját forgalmazóval rendelkezik, és az itt gyártott bicikliket Finnországtól Ciprusig és a balti államoktól Írországig egész Európába exportálják.

Hunyad megyében a bicikligyár a legnagyobb külföldi befektetésnek számít. A 400 állandó munkahely biztosítása mellett a DHS a rendes adófizetők közé sorolható. A cég ügyvezetője szerint ez mindenképp jobb belátásra téríthetné a kekeckedő állami intézményeket, annál is inkább, mivel a miniszterelnökkel az élen mindannyian „tárt karokkal” várják a további kínai befektetőket. Azonban ha a szántóhalmi gyárnak ki kell fizetnie a másfél millió lejes, büntetéssel megtűzdelt illetéket, akkor nagy a valószínűsége, hogy egy jól működő kínai befektetésnek inthet búcsút Románia.  

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: zold prucsok / Péntek, 2013. július 05., 02.21 Válaszoljál rá!

ha az en gyaram lenne, egy ilyenert en is elmennek... rablo banda

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu