Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 27., 17.35
https://www.facebook.com/RMDSZ/
Holnaptól iratkozhatnak a középiskolába

A Téglásban két kilencedik osztályba várják a diákokat

Írta: Gáspár-Barra Réka
2013. július 04., 15.44 Csütörtök / Hunyad

Hunyad megyében a múlt napi fellebbezések sem növelték az idei képességvizsgán elért 67,79 százalékos átmenési arányt. Július első napjaiban 123 fellebbezést nyújtottak be a diákok, de ebből 86-ot elutasítottak. 

A 37 jogosnak ítélt fellebbezés nyomán 33 esetben emelték a diákok jegyét, 4 dolgozat esetében viszont az eredetinél alacsonyabb osztályzatot adtak – közölte Máté Márta tanfelügyelőnő. Így a megyei átmenési átlag közel 10 százalékkal alacsonyabb az országosnál, a tanfelügyelőség értékelése szerint azonban az idei eredmények jónak minősíthetők, annál is inkább, mivel 16 diák színtízes általánossal iratkozhat a középiskolába.

A megye magyar tannyelvű tagozatain, illetve a Téglás Gábor Elméleti Líceumban végzett 58 nyolcadikos közül 34-nek sikerült mindhárom vizsgatantárgyból 5-ös feletti jegyet szereznie. A legjobb eredményt a petrozsényi diákok érték el, ahol sem magyarból, sem románból nem bukott el senki a vizsgán, és matematikából is egyetlen diák írt 5-ös alatti dolgozatot. Vajdahunyadon a 12 nyolcadikos közül 10-nek sikerült mindenből átmenő jegyet kapnia, Lupényban 5-ből hárman, Déván pedig a 33-ból 24-en értek el átmenő átlagot – közölte Borbély Ágnes kissebségi tanfelügyelőnő. Elmondása szerint azonban az idei képességvizsga eredmények csupán a középiskolai helyek rangsorolásában játszanak szerepet, az 5-ös alatti átlaggal rendelkező diákoknak is lehetőségük van az elméleti líceumi osztályokban továbbtanulni. Az iratkozás holnap kezdődik, a diákok július 10-ig nyújthatják be továbbtanulási opciójukat az iskolák titkárságán.

Borbély Ágnes kisebbségi tanfelügyelőnő szerint a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumba idén körülbelül 50 kilencedikesre számítanak. Ezúttal két középiskolai osztály áll a diákok rendelkezésére: egy vegyes elméleti osztály, melynek fele matematika-informatika fele pedig filológiai képzést nyújt illetve egy turisztikai szakképesítést biztosító osztály. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Sandor / Csütörtök, 2013. július 04., 23.57 Válaszoljál rá!

Tisztelt Igazgató Úr!
Köszönöm szépen a gyors és pontos tájékoztatást, további sikeres munkájukhoz sok sikert és kitartást kívánok. Különösen örvendek, hogy a szakképzés fennmarad, mert valóban kulcsfontosságú, hogy a szórványban is ne csak líceumi képzés legyen elérhető anyanyelven.

Hozzászólt: Kocsis Attila / Csütörtök, 2013. július 04., 22.44 Válaszoljál rá!

Tisztelt Sándor!
Köszönöm szépen a megjegyzést, így néhány homályos dolgot tisztázhatok:
1. Idén is három kezdő osztály indul a középiskolában, de az érvényes törvények szerint a szakiskolába csak a 9. osztályt elvégzett tanulók iratkozhatnak (függetlenül attól, hogy a kilencediket milyen szakon végezték, esetleg elméleti osztályt jártak). Ez EU-s norma - mint annyi más - és azért van, hogy a fiatalok 16 éves koruk előtt ne legyenek munkára /értsd gyakorlatozásra/ kényszerítve. Tehát a cikkben beharangozott két IX.-es osztály igaz, kiegészítve az induló szakképzővel! De nem erről szólt a cikk, inkább az általános iskolát végzett diákjaink lehetőségeit taglalta. Azért a teljes informálás érdekében, talán jó lett volna ezt is a cikkben leírni. Mindenképp köszönjük az észrevételt...
2. Magyarázkodásnak veheti, de kérem ne felejtse el, hogy a Téglás Gábor Elméleti Líceum célja, hogy mindenkinek, és nem csak egy kiválasztott (szelektált) rétegnek a tanulását segítse. Még abban a szerencsés helyzetben sincs, hogy egy bizonyos szakra álljon rá (mint azt a többségi iskolák teszik) és szűk skálájú képzést biztosítson. Úgy is mondhatnám, hogy ez az iskola a megye iskoláinak keresztmetszete. Ezért szerintem nem szégyen a megyei átlagos eredmény - de ez nekünk Ön szerint \"gyenge\" és jó is ez, hiszen mindig van javítani való (a rosszabb eredmény komoly aggodalomra adna okot-de ez is benne van a pakliban) - és természetesen amikor jó a bizonyítványunk, akkor dicsekszünk. Rossz ez?
3. Lehet hogy rosszul emlékszem, de (főleg sorozatos) kétszeres megyei eredmény nem hangzott el, ugyanis az már nem lett volna lehetséges ( a maximum a 100%). Ha mégis, akkor elnézést kérünk!!!

Végül engedjen meg egy (nem a hozzászóláshoz tartozó) megjegyzést: talán elkerülte sokak és az Ön figyelmét, hogy egy olyan osztályt indítunk (tudomásom szerint elsőként az országban) ami egy osztályon belül reál és humán képzést biztosít. Vajon mások miért nem indítanak ilyet, ha már az új oktatási törvény lehetővé teszi? Mert komoly erőfeszítést igényel mindenkitől, aki az oktatás-nevelésben részt vesz: diák, tanár, szülő iskola.
Mi azért vállaltuk, hogy szélesítsük a fiataljaink választási lehetőségeit. Nem kifejezetten rajtunk múlik, hogy évente csak 50-55, azaz két osztálynyi gyerek végez magyar tagozaton a megyében! Indítanánk 10 különböző szakot is, ha lenne kinek...
Azért szerintem ez is megér egy misét...

Mindenképp köszönjük az észrevételt és igyekszünk, hogy a jövőben ne adjunk okot hasonlóra.
Tisztelettel,
Kocsis Attila

Hozzászólt: Sandor / Csütörtök, 2013. július 04., 19.00 Válaszoljál rá!

És amiről nem volt szó a cikkben:
2012-ben még három 9. osztály került meghirdetésre, mert volt szakképzési osztály is.
2012-ben az igazgató úr még azzal dicsekedett, hogy \"A nyolcadikosok képességi vizsgáján a megyei átlagot kétszeresen felülmúló eredményt értünk el sorozatosan.\" A mostani arány éppen csak üti a megyei átlagot.
Talán az szolgálná jobban mind az olvasók, mind a hunyadi magyar közösség érdekeit, ha nyiltabban, de nem rossz szándékkal beszélnénk, írnánk a gondokról is.
Mi történt a szakképző osztállyal? Mi a terv jövőre?
Miért sikerült idén gyengén a képességvizsga? Hogy lehet ezen javítani?

Tisztelettel

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu