Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 20., 14.18

A Temesvári Nyugati Egyetem díszdoktorává avatták a „hálózatok atyját”

Írta: Pataki Zoltán
2018. március 22., 18.38 Csütörtök / Temes

Március 22-én a temesvári Nyugati Egyetem díszdoktorává avatták dr. Barabási Albert-Lászlót, a hálózatkutatás első számú szaktekintélyét, a Bostoni (Egyesült Államok) Northeastern University professzorát. A karcfalvi születésű Barabási Albert-Lászlót sokan a nemzetközi szinten leginkább elismert romániai születésű kutatónak tartják, akinek a komplex hálózatok elméletek területén elért eredményei meghatározóak.

 

Barabási Albert-László professzor díszdoktorrá avatása nagy számú érdeklődőt vonzott a Nyugati Egyetem dísztermébe, ahol dr. Marilen Pirtea, a temesvári tudományegyetem rektora köszöntötte az egybegyűlteket. A rektor hangsúlyozta, hogy az általa vezetett felsőoktatási intézmány, a temesvári szellemiség jegyében, elismeri a valódi értékeket. Dr. Marilen Pirtea azt is kiemelte, hogy Barabási Albert-László nem tagadta meg romániai származását, a magyar és az amerikai mellett a román állampolgárságot is megtartotta. A rektor érdekességként azt is megemlítette, hogy a Doctor Honoris Cause Scientarium címet elsőként Barabási professzornak adományozták, mert hálózatelméleti kutatásai a természettudományokat, a társadalomtudományokat és az orvostudományt egyaránt meghatárózó módon befolyásolták.

A Bostonban és Budapesten élő világhírű hálózatkutató szerteágazó munkásságát dr. Robert Reisz professzor, a Nyugati Egyetem Matematika Karának tanára méltatta. A laudatio során megismerhettük Barabási Albert-László életútjának és tudományos karrierjének legfontosabb momentumait, a székelyföldi Karcfalvától a csíkszeredei Márton Áron Gimnáziumon és a Bukaresti Egyetemen keresztül Budapestig, ahol az Eörtvös Lóránd Tudományegyetemen mesterizett, majd Amerikában, a Bostoni Egyetemen doktorált. Barabási 1994-ben az IBM-nél kezdett el foglalkozni hálózatkutatással, ami meghatározónak bizonyult tudományos karrierje számára. A székelyföldi származású világhírű tudós az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem professzora volt 2007-ig. Jelenleg Bostonban dolgozik a Northeastern Egyetemen és a Harvardon, illetve a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának (Center for Complex Network Research) vezetője. 2003 óta az Amerikai Fizikai Társaság, 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia, 2007 óta pedig az Academia Europaea tagja. Kutatási eredményeit Barabási angol nyelven megírt, közérthető módon megfogalmazott könyveiben hozta a közvélemény tudomására, amelyek közül a leghíresebb a Linked: How Everything Is Connected to Everything Else and What It Means (magyar fordításbanBehálózva – A hálózatok új tudománya) című kötetet. Ez a könyve bestseller lett Amerikában és 15 nyelvre lefordították, román nyelvű változatát éppen ezekben a napokban mutatták be Temesváron.

A díszdoktori cím átadásának ceremóniája után dr. Barabási Albert-László professzor megköszönte a megtisztelő címet, ami tudományos kutató munkájának első romániai elismerése, ezért nagy jelentőséggel bír a székelyföldi származású tudós számára. Végül Barabási professzor angol nyelvű, vetített képes előadást tartott az általa kifejlesztett hálózatelmélet alapfogalmairól, kitérve legfrisebb kutatási eredményeire is.

A Barabási professzorral készült interjú egyik következő lapszámunkban jelenik meg.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu