Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 17.58
Lionsrock, a megtalált oroszlánparadicsom

A temesvári Zoo oroszlánjai jól alkalmazkodnak afrikai környezetükhöz

Írta: Pataki Zoltán
2012. november 04., 20.30 Vasárnap / Temes

A temesvári Zoo-ból a dél-afrikai Lionsrock rezervátumba költöztetett oroszlánok jól alkalmazkodnak új környezetükhöz, nő az önbizalmuk és először életükben alkalmuk nyílik rá, hogy felfedezzék természetes élőhelyüket. 

A három állatkerti oroszlánok egész addigi életüket, kilenc évet egy garzonlakás területű, 42 négyzetmétres vasketrec betonpadlóján töltötték. 2012 július 3-án a három állatkerti oroszlán és Andy névre hallgató, egy falusi ház udvarán nevelt fiatalabb társuk 14 000 kilométeres repülőutat tettek meg Temesvártól Dél-Afrikáig, a Vier Pfoten (Négy Mancs) állatvédő egyesület jóvoltából. A Lionsrock rezervátumba érkezett oroszlánokat először az alkalmazkodásukat elősegítő, fél hektár területű kisebb karámokban engedték szabadon. A karámokban természetes ösztöneik felébresztését elősegítő tárgyakat (madzagon lógó labdákat, szalmazsákokat, húsdarabokat, állati ürüléket stb.) helyeztek el.

Leggyorsabban a fiatal Andy nevű oroszlán alkalmazkodott az új helyzethez: játszik a játékaival, nap mint nap új dolgokat fedez fel, figyeli a szomszédos karám lakóját, egy felnőtt oroszlánt és együtt szalad vele a kerítés mellett. Andy csirkehúst és vitaminokkal dúsított marhahúst eszik, hamarosan elérte a normális testsúlyát.

A három állatkerti oroszlán egy közös karámban lakik és új neveket kapott: Rethabile (Boldogok vagyunk), Mosa (Szépség) és Tokoloho (Szabadság). A legbátortalanabbnak Tokoloho bizonyult, aki új neve ellenére csak másfél nap múlva merte elhagyni utazó ketrecét. Az Afrikába érkezésük óta eltelt három hónap alatt sokat javult a három oroszlán állapota, akik 42 négyzetméteres temesvári „garzonjuk” helyett most egyhektáros területet birtokolnak. A karámjuk természetes környezetet biztosít számukra, ahol bokrok és fák, magaslatok és búvóhelyek állnak a rendelkezésükre. Az oroszlánhármas heti két alkalommal 15 kg marhahúst kap enni, ami a csoportban élő oroszlánok normális adagja.

Lionsrock rezervátumban a négy temesvári oroszlán mellett 28, romániai állatkertekből kimentett oroszlán és egy tigris él. Az 1242 hektár területű rezervátum a legkorszerűbb szabványok szerint létesült. Egy oroszlán havi teljes ellátásának a költsége 400 euró. A rezervátumban oroszlánok mellett zebrák, gnu antilopok, lovak és számos madárfaj él.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: ????? / Vasárnap, 2012. november 04., 21.09 Válaszoljál rá!

Nyelvtanilag katasztrófa a cím.

Mondják már, nincs véletlenül olvasószerkesztő a lapnál ?

Ha nincs, akkor nem ártana szerződtetni egyet. Lenne dolga bőven.

Hozzászólt: Temesvári Zoo? / Vasárnap, 2012. november 04., 21.05 Válaszoljál rá!

A Zoo-t magyarul "állatkert"-nek mondjuk, még akkor is ha a kapun ez a három betű áll.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu