Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 12.53
A Természeti kincseink című fotókiállítás

„A természetfotók pozitív energiát közvetítenek”

Írta: Pataki Zoltán
2021. augusztus 31., 17.53 Kedd / Temes

A temesvári Új Ezredév Református Központban  2021. augusztus 28-án került sor a Természeti kincseink című fotókiállítás megnyitójára, a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet (TEMISZ) szervezésében. A rendkívül színvonalas tárlaton az egész Kárpát-medence területéről beküldött több mint 700 fotó legjavát, a négytagú zsűri kiválasztotta 42 alkotást láthatunk.

A fotókiállítás résztvevőit Ilonczai Zsolt TEMISZ-elnök köszöntötte. „Egymástól több ezer kilométerre fekvő helyszínek, sok-sok növény és állat, csodás napfelkelték, naplementék, eltűnő félben levő érintetlen természet. Bár a járvány nálunk is közbeszólt, idén, többszöri halogatás után, végre megszerveztük a Természeti kincseink című fotókiállítást, amelyet eredetileg 2020 márciusára terveztünk. Ez lett volna a tavaly harmincéves Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet ünnepi eseménysorozatának legelső rendezvénye. A tárlatnyitó alkalmából a Magyar Fotográfia Napját is megünnepeljük, amely szintén erre a hétvégére esik” – mondta Ilonczai Zsolt. „A 2019 novemberében meghirdetett pályázatunkra 728 képet küldtek be Magyarországról, Felvidékről, a Vajdaságból, illetve Erdélyből és a Bánságból. Végül negyvenkét alkotást állítottunk ki a Lenyűgöző égbolt, A vadon növény- és állatvilága, illetve az Érintetlen természet kategóriákban. Köszönettel tartozunk a négytagú zsűrinek, Pataki Annamáriának, Babuscov Virgilnek, Deák Lászlónak és Kerekes Istvánnak a hatalmas munkáért.”

Pataki Annamária a tárlatnyitón jelen levő egyik zsűritag elmondta: a beérkezett több mint 700 fotó közül nagyon nehéz volt kiválasztani a kiemelkedő alkotásokat, amelyek itt láthatók. „Azt hiszem, hogy a természet szeretete kell motiválja a fotósokat, forduljunk szeretettel a természet irányába, és lássuk meg azokat a csodálatos szépségeket, amelyek még megvannak, ameddig még vannak.” Egy másik zsűritag, Babuscov Virgil arra hívta fel a figyelmet, hogy az itt látható fotók pozitív energiát közvetítenek felénk, inspirálnak, mindenki, aki megtekinti ezt a színvonalas kiállítást gazdagabb lesz kulturális és szellemi vonatkozásban.

A kiállított 42 fotó közül a legmagasabb pontszámot elért alkotások külön díjban részesültek mindhárom kategóriában.  A Lenyűgöző égbolt témakörben a díjnyertes felvételt a felvidéki Tóth Ferenc (civilben gitártanár) küldte be, Sarki fény címmel. Az Érintetlen természet és A vadon növény- és állatvilága kategóriákban a magyarországi Fehér János kiváló fotói kapták a legmagasabb pontszámot, A remény rabja és A gomba szelleme címmel.

A fotókiállítás társszervezője, a Bánsági Kárpát Egyesület különdíjat ajánlott fel a 2018-ban elhunyt BKE-tag természetfotós, Siska-Szabó Zoltán emlékére. „Siska-Szabó Zoltán haláláig egyesületünk oszlopos tagja volt – mondta Illés Mihály BKE-alelnök –, akinek életében a fotós tevékenység és természetjárás összefonódott, és kiérdemelte az egyik legmagasabb EKE-kitűntetést, a Hermann Ottó-díjat. Az egyesületünk felajánlotta oklevelet Siska-Szabó Hajnal képzőművész tervezte meg, és Siska-Szabó Zoltán egyik kedvenc témáját, a Csodavár bejáratát ábrázolja, grafikailag átdolgozva”. A BKE különdíját, a tagság szavazatai alapján, a szegedi Szabó Simon Péter Műtermi kép című alkotása érdemelte ki.

A kiállítás megnyitója alkalmából a Természeti kincseink című fotóalbumot is bemutatták, amelynek megszületéséről Farkas-Ráduly Melánia, a míves kiadvány szerkesztője beszélt. A színes fotóalbum nemcsak a kiállított alkotásokat, hanem a természetfotók szerzőit is bemutatja, akik üzeneteiket is megfogalmazzák a fotográfia iránt érdeklődő fiatalok számára.

A Természeti kincseink fotókiállítás és a fotóalbum megjelentetésének a fő támogatója a Communitas Alapítvány.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu