Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 19.24
A Téglásban is megjelent a koronavírus

A városok kicsit felszusszantak, a gócpontok viszont szaporodnak

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. október 20., 18.10 Kedd / Hunyad

Hunyad megyében a nagyobb városokból vidékre húzódott a koronavírus – derül ki a vészhelyzeti bizottság keddi jelentéséből. A járvány érintette 72 település közül  huszonkettőben 1,5 ezrelék alatt található a fertőzöttek aránya. Ezúttal ide tartozik Déva, Lupény, Petrozsény, Vulkán, Aninósza, Szászváros, Piski, Pusztakalán, Hátszeg, Urikány. Az 1,5 és 3 ezrelék közötti fertőzöttségi arányt mutató települések között található Vajdahunyad, Petrilla, illetve Brád városa. 3 ezrelék feletti mutatókat ezúttal főleg falvakban jeleztek, többek közt a Dévához tartózó Csernakeresztúron (4,22 ezrelék), a negatív listavezető pedig a Brád közeli Bucsesd község, ahol a lakosság 13,42 százaléka aktív fertőzött.

A vészhelyzeti bizottság jelentése szerint pillanatnyilag tizenegy fertőzési gócpontot tartanak számon Hunyad megyében, köztük a petrozsényi, dévai, vajdahunyadi és lupényi kórházat. A fertőzés a dévai kábelgyárban terjed a legagresszívabban, az utóbbi egy hétben megduplázódott a fertőzöttek száma. A legutóbbi jelentés szerint már 54 alkalmazottnak lett pozitív a koronavírustesztje.

A tanintézményekben is egyre jobban elharapódzik a járvány. Naponta kell újabb és újabb iskolákat, óvodákat, osztályokat bezárni. A legutóbbi hivatalos jelentés szerint 16 tanintézményben tértek át részleges vagy teljes online oktatásra. Az iskolák szintjén a leginkább érintett települések Vajdahunyad és Petrozsény. A tegnapi felmérés szerint már százhoz közelít a fertőzött diákok és tanárok száma Hunyad megyében. Keddtől a Téglás Gábor Elméleti Líceumban is online oktatásra kellett áttérni a kilencedik osztályban, ahol egy diáknak pozitív lett a koronavírustesztje. A prefektúra közleménye szerint az online oktatásra kényszerülő, 12 év alatti diákok szülei fizetett szabadságot igényelhetnek munkáltatóiktól a gyermek felügyelete végett. A rendelkezés a 23 év alatti fogyatékkal élő fiatalok szüleire is vonatkozik. 

Pozitívumként értékelhető Hunyad megyében, hogy az utóbbi napokban valamelyest csökkent az aktív betegek száma. Míg a múlt hét derekán 926 aktív esetet jelentettek, hétfőn csupán 722 esetet említ a hivatalos statisztika. A járvány elejétől összesen 3281 személy fertőződött meg a megyében, közülük 2084-en meggyógyultak és 189 személy vesztette életét.

A Hunyad Megyei Prefektúra kedden délelőtt közzétette a járvány révén különböző mértékben sújtott településekre vonatkozó egészségbiztonsági szabályokat. Ennek értelmében az 1,5 ezrelék alatt fertőzött településeken 50 százalékos kapacitáson működhetnek a különböző kultúrintézmények (színház, mozi, múzeum stb.), illetve a vendéglátóegységek. 1,5 és 3 ezrelék között mindez 30 százalékos kapacitásra csökken. A 3 ezreléknél nagyobb mértékben érintett településeken viszont a kultúrintézmények és vendéglátóegységek bezárását rendelték el. Továbbá e településeken kötelező az állandó maszkviselés, szabadtéren is.

A két enyhébb kategóriába eső településeken a kampányrendezvények megengedettek: zárt térben 20, szabadtéren 50 résztvevővel, és természetesen az egészségvédő előírások betartásával. Magánrendezvényt (keresztelőt, esküvőt, családi, baráti összejöveteleket) azonban tilos megszervezni akár vendéglőben, akár közösségi házban, kultúrotthonban vagy bármilyen más vendéglátó, közösségi helyiségben.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu