Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 03.10
Beszélgetés POGOCSÁN FERDINÁND dévai alpolgármesterrel

A városvezetés és a magyar közösség mellett

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. február 02., 16.28 Kedd / Hunyad

A dévai magyarság körében nagy örömre adott okot a múlt hét derekán zajlott alpolgármester-választás, melynek során Pogocsán Ferdinánd RMDSZ-tanácsos ismét elnyerte az alpolgármesteri tisztséget, immár egy teljes, négyéves mandátumra. E hét elején a január 28-i választás részleteiről, a további tervekről beszélgettünk.

 

– Igaz ugyan, hogy létezett egy választási protokoll az RMDSZ és a PNL megyei, illetve dévai szervezetei között, melyben szerepelt, hogy a helyhatósági választásokat követően a liberálisok támogatják egy magyar alpolgármester megválasztását, de akkor még mindenki arra számított, hogy Déván legalább két RMDSZ-tanácsos jut be a testületbe. Ez sajnos 9 hiányzó szavazat miatt nem így lett. Minek köszönhető, hogy egyetlen RMDSZ-tanácsosként is sikerült alpolgármesteri mandátumot szerezni?

– Az, hogy a liberális polgármester tartotta magát ígéretéhez, azt jelenti, hogy komolyan vesszük egymást. Nem feltétlenül a számarányunk számít, hanem sokkal inkább a megbízhatóság, és az, hogy ha a közösség érdekéről van szó, számítani lehet ránk. Úgy gondolom, az elmúlt két és fél éves alpolgármesteri mandátumom alatt sikerült bebizonyítanom, hogy komolyan veszem a munkámat, hogy mindenekelőtt a városunk, a közösség érdekeit szeretném szolgálni, hogy ha valamiről megegyezünk, az úgy van. És úgy gondolom, hogy ez a magatartás, a politikai egyezményen túl fontos szerepet játszott abban, hogy egyedüli RMDSZ-es tanácsosként is alpolgármester lehetek.

– A január 28-i választás alkalmával 14:7 arányban nyerte el a szavazatokat. Kikre számíthatott?

– Igen, ez volt az arány nálam is, meg az USR-s kollégánál is. 12 szavazat nyilvánvalóan a PNL–USR–RMDSZ-koalícióból származott. De jólesett látni azt, hogy még két más pártbeli kolléga is úgy gondolta, hogy megérdemeljük a bizalmát. Nem feltétlenül pártbeli utasítás szerint szavazott, hanem a voks a személyt illette. Ennek külön örültem.

– Szükség volt még erre a két szavazatra?

– Nem. Az alpolgármestert egyszerű többséggel választják. A dévai testületben 21 tanácsos van, tehát 11 szavazat elég lett volna. Nekünk be volt biztosítva a 12. A további kettő bónuszként jött.

– Korábbi mandátumában egy szociáldemokrata alpolgármesterrel kellett együttműködnie, aki azonban nem sok vizet zavart... Most milyen partnerségre számít az USR-s kollégával?

– Ismerem Gabriel Ilieşt, és jó csapattagnak nézem. De ezt már korábban is leszögeztük a polgármesterrel, hogy nem megyünk el sem a politikai, sem a személyes viták irányába, hanem igyekszünk összefogni, csapatként dolgozni a város érdekében. Ez eddig sikerült, és szerintem Gabriel Ilieş gond nélkül be fog illeszkedni a csapatba.

– Pillanatnyilag elég nagy fejlesztési tervek zajlanak Déván. Hamarosan elkezdődik a történelmi központ felújítása, a biciklisávok, környezetbarát tömegközlekedés kiépítése, a város határában több nagy létesítmény épül. Úgy tűnik, a most kezdődő mandátum idején igazából csak folytatni kell a sok elkezdett projektet. Van-e ezeken kívül más elképzelés akár a város, akár a magyar közösség fejlesztése szempontjából?

– Valóban így van. A korábbi csonka mandátumunk most fogja meghozni igazi gyümölcsét. Nagyon sok fejlesztési projekt van folyamatban. De természetesen az ember nem tud leállni, csak várni, hogy az elkezdett munkák elkészüljenek. Folyton késztetést érzek újabb és újabb munkák felvállalására, annak érdekében, hogy a dévaiak jól érezzék magukat a városunkban. Szeretnék a Zăvoi városnegyedben egy palliatív kórházat létesíteni, ahol a krónikus betegek megfelelő ellátásban részesülnének. Most a járvány kapcsán is láttuk azt, hogy milyen áldatlan helyzet alakult ki a dévai kórházban. Ezt az intézményt elvileg a megyei tanács finanszírozza, de a város idén is rengeteg pénzt fordított a kórház felszerelésére. A dévaiak egészségügyi ellátása mégis akadozott. Szeretnénk valami alternatívát annak érdekében, hogy a sok krónikus betegnek minden körülmények között biztosítva legyen az ellátása. Erről egyeztettünk a polgármesterrel, és teljes mértékben támogatja az ötletet. Továbbá egy megfelelő idősotthont is szeretnék minél előbb létesíteni. A magyar közösség szempontjából pedig folytatni kívánom az eddigi munkát. Maximálisan támogatni fogjuk ezután is a civilszervezeteink, egyházaink és a Téglás Gábor Elméleti Líceum pályázatait, hogy minden kisközösségünk fejlődni tudjon. Az a célom, hogy a városvezetés mellett és a magyar közösség mellett álljak 24 órából 24-et.

– Köszönöm a beszélgetést és áldásos tevékenységet kívánok!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu