Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 15.21
Jubileumi Horváth Béla szavalóverseny

A vers ünnepe Borosjenőn

Írta: Jámbor Gyula
2014. május 05., 13.00 Hétfõ / Arad

Huszadik évfordulójához érkezett a borosjenői, a város szülöttéről, Horváth Béla színész-rendezőről elnevezett szavalóverseny. Nem kell világszínvonalú rendezvényre gondolni, hisz a résztvevők jó része itt mondott először magyar verset, nem is tanult magyar iskolában, versmondásán is érződik, hogy a magyart nem anyanyelvként beszéli – és emiatt is különösen értékelendő. Ha nem lett volna az elmúlt két évtizedben, sok, vegyes családban növekvő, magyar iskolába (annak híján, vagy sazülei választása miatt) nem járó gyermek talán soha nem vett volna magyar verseskötetet kezébe.

Dr. Vajda Sándor, aki annak idején megálmodta ezt a versenyt és azóta is hatalmas munkával menedzseli, a szombat délutáni megnyitón amolyan összegzést végzett a szavalóverseny történetéről. Néhány fontos adat: ezalatt több mint másfélezer vers hangzott el a helybeli parókián 16 fellépővel kezdődött, majd a művelődési ház kistermébe, utóbb nagytermébe költözött rendezvényen, értékes magyar könyvek ezrei kerültek a kisiskolások és a nagyobbak könyvtárába, mintegy száz gyermek kapott meghívást magyarországi üdülésre, hazai táborozásra. Azt természetesen lehetetlen számon tartani, hány gyermekben ébredt fel az igazi érdeklődés a versmondás és a magyar irodalom iránt egy olyan szórvány-környezetben, ahol a magyart alig vagy kevesen beszélik, hány gyermekben tudatosodott, hogy magyar (is), rendkívüli hasznosságát az identitástudat kialakításában vagy megőrzésében azonban aligha lehet megkérdőjelezni.

Vajda doktor a jubileumi találkozó megnyitóján nagyon sok embernek és intézménynek mondott köszönetet, akik nélkül aligha lehetett volna húsz esztendeig fenntartani a rendezvényt, értékes ajándékokkal ösztönözni is a részvételt. Távolról sem teljes a támogatók névsora, ha a budapesti Jilling Erika, dr. Tasnádi Lajos, a gyömrői civilszervezetet képviselő Adorján Julianna, Kozák Attila, a Magyar Műveltség Szolgálat ügyvezető elnöke nevét, a magyar művelődési minisztérium, a Communitas Alapítvány, az RMDSZ, EMKE, a helyi református és katolikus egyházközség, Böszörményi Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat, a Magvető Kiadó, a nagyváradi premontrei öregdiákok és mások kisebb-nagyobb hozzájárulását említjük. Arról nem is szólva, hogy nagyon lelkes helyi gárda állt az ügy mellé, hölgyek, akik a gyermekeknek szendvicset, süteményt készítettek, üdítőt szolgáltak fel, összeállították az ajándékcsomagokat, megírták az okleveleket (minden egyes szavaló legalább részvételi oklevelet kapott), és mindenben segédkeztek.   

Az idei szavalóversenyen előtt a helyi tiszteletes, Bodnár Lajos emlékezett meg az anyák napjáról, köszöntötte a rendezvényt Bognár Levente, az RMDSZ Arad megyei elnöke, Alb Viorel helyi alpolgármester, Jilling Erika (aki jó tíz éven keresztül szervezte, részben finanszírozta a magyarországi táborozásokat, jótékonysági támogató rendezvényeket hozott össze), M. Szabó Imre magyarországi újságíró, filmrendező.

Azután kezdődött a verseny, amelyen ezúttal „csupán” 42 szavaló lépett fel, részben a magyart csak fakultatív tárgyként tanító, részben magyar tannyelvű iskolák képviseletében (természetesen más, és külön is díjazott csoportokban) a közönség és a dr. Brauch Magda elnökölte zsűri előtt. Végül az alábbi eredményeket hirdették ki:

 

Fakultatív magyar oktatás

I–IV. osztály: 1. Pecican Tania, 2 Nagy Beatrice, 3. Bulényi Beatrice és Giurgiţa Evelin (valamennyien Borosjenőből);

V–VIII. osztály: 1. Kafinek Róbert (Borosjenő), 2. Józsa András (Pankota) és Máté Richárd (Szapáryliget), 3. Bochiş Roland (Szapáryliget) és Kalmár Gábor (Pankota)

Líceumi diákok: 1. Koczka Mónika és Koczka Larisa (Borosjenő), 2. Nagy Tímea és Gál Miklós (ez utóbbi már befejezte tanulmányait), 3. Gál Iza (Kisjenő) és Filip Alexandru (Borosjenő), dicséret Demeter Rudolf (Temesvár).

 

Magyar nyelvű oktatás

I–IV. osztály: 1. Szabó Hunor, 2. Szabó Viktória (mindkettő Simonyifalva) és Straub Dorottya (Kisiratos), 3. Frunza Lina és Straub Orsolya (Kisiratos).

V–VIII. osztály: 1. Köteles Nikolett, 2. Szabó Boglárka (mindkettő Simonyifalva), 3. Gomoi Diána (Ágya), 3. Cruciai Richárd (Simonyifalva).

A helyezettek könyvjutalmakat kaptak, ezen kívül Jullong Erika, a Heti Új Szó, az In memoriam 1956 Egyesület, Brauch Magda különdíjakat adott. A borosjenői Mészáros Dávid hatalmas születésnapi tortával lepte meg a húszéves jubileum résztvevőit és Petőfit ábrázoló szép emléklapokat is kiosztott.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu