Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 23.56
XXVI. Nemzedékek Találkozója a temesvári Diákházban

A viszontlátás öröme, a viszatekintés, a számvetés jegyében

Írta: Pataki Zoltán
2019. június 03., 18.16 Hétfõ / Temes

A temesvári Diákházban június 1-jén, szombaton immár XXVI. alkalommal szervezték meg a hagyományos Nemzedékek Találkozóját, amelyre minden Temesváron (és nem csak) magyarul érettségizett véndiák és magyar iskolában tanított pedagógus hivatalos. A találkozó keretén belül kiosztották a Bartók Béla Alapítvány hagyományos tehetségdíjait, Tamás Péter tb. konzul átadta a Magyar Nyelv Ápolásáért díjakat és dr. Klepp Ferenc professzor első alkalommal adta át a Bartók Líceum legjobb matematikusának járó díjat.

 

Május utolsó péntekje hagyományosan a ballagási ünnepség, június első szombatja a Nemzedékek Találkozójának a napja a Temesvári Bartók Béla Líceum életében. Idén a két esemény két egymás utáni napra esett. „A ballagók előrenéznek, a látóhatárt kémlelik, a véndiákok inkább visszatekintenek, számot vetnek az érettségi óta eltelt évekkel – mondta dr. Erdei Ildikó iskolaigazgató hagyományos köszöntőbeszédében. – A végzősök türelmetlenek, gyors sikereket szeretnének elérni, a véndiákok már tudják, hogy az eredményekhez, a sikerekhez kitartó munka, sok türelem szükséges. Mind a ballagás, mind a nemzedékek találkozója fontos pillanat a diákjaink és egykori diákjaink életében, de a mi számunkra is nagyon fontos ez a találkozó, mert megmutathatjuk, milyen eredményeket értünk el a legutóbbi találkozás óta, és számítunk a volt diákjainknak a támogatására, segítségére” – mondta dr. Erdei Ildikó, aki a továbbiakban a Bartók Béla Elméleti Líceum új épületekkel és szolgáltatásokkal (az 10-es óvoda új épülete, az iskola konyhája, a zoldi táborhely képzési központtá alakítása) való gazdagodásáról beszélt.

Talán az esős, szeszélyes májusi időjárásnak tudható be, hogy a véndiákok ezúttal nem töltötték meg teljesen a Diákház 300 férőhelyes nézőterét.

A fél évszázaddal ezelőtt érettségizettek nevében dr. M. Kiss András költő, biológus, ornitológus, természettudományi író, a negyven éve végzettek képviseletében a Nagycsanádon tevékenykedő Fodor Ferenc, a 20 éve érettségizettek nevében Gyömbér Evelyn, a 10 éve végzettek nevében Búvár Ildikó emlékezett vissza az alma mater falai között eltöltött felejthetetlen évekre.

 

Az iskolát anyagi forrásokkal támogató Bartók Béla Alapítvány minden évben díjazza a különböző területeken (országos tantárgyversenyek, szavaló és népdaléneklő, mesemondó versenyek, sportversenyek stb.) kimagasló eredményeket elért diákokat. Az alapítvány díjait Halász Ferenc elnök és dr. Toró László kutató fizikus, a kuratórium képviselője adtak át a legjobb eredményeket elért 9 középiskolás, 16 gimnazista és 9 elemi iskolás diáknak. Alapítványi jutalomban részesült hét országos vagy nemzetközi versenyeken díjazott diákcsapat is.

Tamás Péter, tiszteletbeli magyar konzul negyedik alkalommal adta át a Magyar Nyelv Ápolásáért járó díjakat Fodor Zsuzsannának (I. díj), Horváth Brigittának és Horváth Kingának (II–III. díj), akik a legtöbbet tettek a szórványvidéken oly veszélyeztetett anyanyelvünk megőrzéséért. Dr. Klepp Ferenc matematikaprofesszor idén első alkalommal díjazta az iskola legjobb matematikusát, a végzős Harkay Gabriellát.

Az iskola sokoldalú tehetségei a véndiákoknak is ízelítőt adtak ének, hangszeres, versmondói vagy tánctudásukból. A versmondó és mesemondó versenyeken is díjazott Juhász Ábel zongorán előadta Bartók Béla Este a székelyeknél című művét, a Kis Harmónia társasági tánccsoport Metz Rita különleges keringő koreográfiáját mutatta be, Tóth Gimi Róbert a Divatkereskedés című vidám Romhányi-verssel szórakoztatta a közönséget. A tehetséges hagyományőrzők közül Stan Lilla Aliz az Édesanyám rózsafája című népdallal ajándékozta meg a nagyérdeműt, végül a Kisbokréta néptánccsoport fergeteges felcsíki táncát tapsolhatták meg a véndiákok, amelynek koreográfiáját Adorjáni Szabó Nóra állította össze.

 A találkozó a Bartók Líceum dísztermében kötetlen beszélgetéssel folytatódott, miközben a kerek évfordulós érettségi találkozók résztvevői osztályfőnöki órákat tartottak. Szombat este az érdeklődők az iskola dísztermében láthatták a

a Bartók Diákszínpad évadzáró Cyber Cyrano előadását, Molnos András Csaba színművész rendezésében.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu