Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 21., 17.00
Krassó-Szörény megyei hírek

A vízimalmoktól a Kishavasig

2020. október 26., 16.14 Hétfõ / Krassó-Szörény

A „Bánságban otthon” Egyesület befejezte az utolsó önkéntes akciót, amelyet a Mentsük meg a vízimalmokat projekt keretében szerveztek. Az önkéntesek Porhóban, Kislaposnok (Lăpușnicel) községben mozgósítottak további három, Európában egyedülálló vízimalom rehabilitációjához, amelyek előrehaladott állapotban voltak!

„Nagyon sok energiára volt szükségünk, mert két rehabilitációra tervezett malom helyett úgy döntöttünk, hogy háromba vágunk bele. A jóakarat elkísért minket a munkálatok során, és fel sem fogtuk, mikor telik az idő. Kislaposnok önkormányzata támogatásával vizet engedtünk a Gian malom (öntöző) csatornáján, amely majdnem 15 éve nem működött. A rendelkezésre álló rövid idő ellenére sikerült megjavítani a malom mechanizmusát, visszahelyezni a kereket, visszatenni a követ a helyére és ledarálni a lisztet! Szerettük volna felszabadítani a vizet és a csatornát, amely a Cheia és Osoina malmokat táplálja, de itt a képességeinken felüli hidrotechnikai munkálatokra volna szükség. Reméljük, hogy most, amikor a malmok készen állnak, a közösség szorgalmazni fogja e két szép malom újraindítását” – fogalmaztak az egyesület képviselői.

A projekt részesült az Orange Alapítvány pénzügyi támogatásában és Kislaposnok község támogatásában.

 

***

Resicabánya – Egy 47 éves resicabányai lakost 24 órás őrizetbe vettek, majd 30 napos előzetes letartóztatásba helyeztek jogosítvány nélküli vezetésért, alkoholos befolyásoltságért, testi sértésért, valamint az okozott közúti baleset helyszínének az elhagyásáért.

Október 17-én a 47 éves férfi autóbalesetet okozott a város Ţerovei utcájában, 17.30 óra körül. „A balesetet követően a férfi elhagyta az esemény helyszínét, autóját egy közeli erdős területen rejtette el. Rövid időn belül a rendőrség megtalálta, megállapítva, hogy egyetlen járműkategóriához sem rendelkezik vezetői engedéllyel. Az alkoholszondával végzett vizsgálat után az is kiderült, hogy véralkoholszintje 1,16 mg/l, ezért kórházba szállították, ahol biológiai mintákat is vettek tőle.

 

***

Egy ideje azt halljuk, hogy az idegenforgalom kiemelt fontosságú a román gazdaság fejlődésében, de a Bánát-hegység természetes potenciálja infrastruktúra nélkül nem növelhető.

Ezért az olyan információk, mint egy autópálya építése, amely elhaladna Karánsebes városa mellett, és amely a világ minden tájáról érkező turistákat összekapcsolná e térség üdülőhelyeivel reményt adnak a bánsági utazásszervezőknek.

Ha megvalósul a Via Carpathia-projekt, akkor azok a turisták, akik arról álmodoztak, hogy eljussanak a Kishavasba (Muntele Mic), a Poiana Măruluiba, a Gărânára vagy a Szemenikre, síelhetnek vagy más turisztikai tevékenységeket választhatnak a nyár folyamán.

Kun László

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu