Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 10.16
Bemutatták a Regionális Operatív Program tervét a 2014–2020 időszakra

Ahol nagyobb a bruttó össztermék, ott nagyobb az önrész

Írta: Pataki Zoltán
2014. szeptember 18., 12.00 Csütörtök / Temes

A temesvári Megyeháza Multifunkcionális termében szerdán délelőtt bemutatták a Regionális Operatív Program brüsszeli jóváhagyásra váró tervezetét, a 2014–2020-as európai költségvetési időszakra. A rendezvényen részt vett Titu Bojin Temes megyei tanácselnök, Doina Surcel, a Régiófejlesztési és Közigazgatási Minisztérium (MDRAP) igazgatóhelyettese és Sorin Maxim, a Régiófejlesztési Ügynökség (ADR Vest) vezérigazgatója. A nagyszabású bemutatóra meghívták a Nyugati Fejlesztési Régió polgármestereit, településmenedzsereit és pályázatíró szakembereit.

A Regionális Operatív Program tengelyekre lebontott tervezete 90%-ban véglegesnek tekinthető, mondta Sorin Maxim vezérigazgató, de kisebb módosításokat Brüsszel is fog kérni, és megalapozott helyi javaslatokat is elfogadnak még. A többé-kevésbé véglegesnek tekinthető prioritási tengelyek esetében akár már jövőre megjelenhetnek a pályázati kiírások, de lesznek olyan tengelyek is, ahol csak 2016-ban indul a pályáztatás.

Doina Surcel minisztériumi aligazgató a következő EU-s költségvetési időszakra szóló ROP néhány sajátosságáról számolt be. A források mintegy 10%-ához csak a 12 határ menti megye férhet hozzá, ezekre a forrásokra külön hirdetik meg a pályázati kiírásokat. Országos szinten a pályáztató hatóságoknak és a pályázóknak 2018-ig bizonyos mutatóknak meg kell felelniük, amennyiben ez nem történik meg, az összes források 6%-át jelentő, teljesítményhez kötött összegekhez nem férhet hozzá Románia. A pályázatok megvalósításához szükséges saját erő aránya attól is függ, hogy az illető fejlesztési régióban mekkora az egy főre eső bruttó össztermék (PIB). A Nyugati Régió esetében ez az arány meghaladta az európai átlag 50%-át, így nagyobb önrészt kell biztosítaniuk a pályázóknak, mint az előző költségvetési időszakban. A teremben jelen levő polgármesterek, pályázatíró szakemberek közül többen kérdéseket tettek fel, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy milyen közigazgatási egység pályázhat bizonyos forrásokra. A kisebb, 20 000 lakos alatti Hunyad megyei municípiumok (Brád, Szászváros) polgármesterei azt kifogásolták, hogy eddig egyik kaptafa sem illet rájuk, és úgy tűnik, hogy ez a következő költségvetési időszakban is így lesz.

„A Nyugati Fejlesztési Régió esetében több mint 600 millió euró értékű uniós forrásokra számíthatunk a 2014–2020 költségvetési időszakban – nyilatkozta a Nyugati Jelenek Sorin Maxim ADR-vezérigazgató –, ezekhez a forrásokhoz 12 prioritási tengely keretében férhetnek hozzá a pályázók. A legnagyobb forrásokat a városok infrastruktúrájának rehabilitációjára, utak korszerűsítésére és az energetikai hatékonyság növelésére, a közszállítás bővítésére biztosítja az Európai Unió. A cél az üzemanyag-fogyasztás és ezáltal a környezetszennyezés drasztikus csökkentése az Unión belül. A magánvállalkozások továbbra is számíthatnak uniós támogatásokra, elsősorban a kis- és középvállalkozások (KKV) gazdasági erejének és hatékonyságának növelésére ad támogatást az EU.”

Az ország regionalizációjának folyamata megkésett Romániában, ezért ha menet közben átrajzolják az ország közigazgatási térképét, a Regionális Operatív Programot akkor is a most jóváhagyott formájában fogják végig vinni – nyilatkozta lapunknak Sorin Maxim.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu