Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. október 05., 03.16
Sofőrök, figyelem!

Akik átmennek a piroson, 4000 lejt fizetnek

2015. február 04., 17.38 Szerda / Arad

A közlekedési törvénykönyv ismét változott. Sokkal szigorúbb, mint eddig volt. Az új szabályok február 6-án lépnek érvénybe. Sok esetben nem árt odafigyelni, hogy szabályosan közlekedjünk, ugyanis a maximális kiszabható pénzbírság meghaladja a 9000 lejt.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Ha telefonáláson kapják a sofőrt, 1600 lejt kell fizetnie. Ugyanennyibe kerül az is, ha nincs bekötve. A gyorshajtásért is többet kell fizetni: akik 51-60 km/h-val lépik át a sebességhatárt, 720 és 1600 lej, valamint 9 és 20 pont közötti büntetést kapnak, és 90 napra függesztik fel a jogosítványukat. Abban az esetben, ha több mint 60 km/h-val hajtanak gyorsabban a megengedettnél, 5-ös kategóriájú büntetést kapnak, azaz 1680-tól 4000 lejig terjedő pénzbírságot és minimum 21, maximum 50 pontot. Ők 180 napig nem kapják vissza a jogsit. Mi több, ha utóbbi esetben baleset történik a gyorshajtás miatt, az összeg 4080 és 9600 lej között mozog, egyéves felfüggesztéssel. Ha áldozatok is vannak, a felfüggesztés ideje duplázódik.

Az ittas vezetőket sem kímélik. Ha a sofőr drogokat vagy hasonló hatású gyógyszert vett be, illetve 0,15-0,25 mg/l alkoholszint mutatható ki a lélegzetében, vagy 0,2-0,5 g/l a vérben, 180 napra veszik el a jogosítvány, ami mellé minimum 21, maximum 50 pontot kap, az 5-ös kategóriájú büntetés értelmében. Amennyiben a véralkohol szintje meghaladja a 0,5 g/l mennyiséget, törvényszegésnek számít a vezetés, és egytől öt évig terjed a büntetés.

Szabálytalanul átmenni a vasúti átjárón, ellenkező irányba menni az autópályán, előzéskor 60 km/h-val meghaladni a megengedett sebességet vagy be nem jegyzett járművel közlekedni minimum 21 pontba kerül, és 180 napig felfüggesztik a jogosítványt. Ha baleset történik ezek miatt, legalább 51, legtöbb 120 pontot adnak érte. Ha sérülés is történik, megduplázzák a felfüggesztés időtartamát.

Amennyiben átkelnek a vasúti átjárón miközben az pirosat mutat, vagy ha balesetet okoznak és 0,25 mg/l-nél többet mutat szonda, 9600 lejes büntetésre lehet számítani.

Akik átmennek a piroson, 4000 lejt fizetnek. Ugyanide tartozik az is, hogy baleset után nem lehet vérmintát venni a helyszínen, csak a helyi vagy legközelebbi orvosi egységeknél.

Legkevesebb 9, legtöbb 20 pontot és 3 hónapos felfüggesztést kapnak azok, akik nem adják meg az elsőbbséget vagy átmennek a piroson.  Ugyanennyit kapnak, ha ezzel anyagi károkkal járó balesetet okoznak. Ha a sofőr nem fizeti ki a büntetést 30 napon belül, a rendőrség küld neki egy értesítést, melyben ötnapos felfüggesztést ígérnek. Ha az ezt követő 15 napban sem fizet, akkor valóban felfüggesztik a jogosítványt. Még ha nem is ítélték fogházra, a jogosítványt végleg elvehetik.

A hátsó ülésen ülőkre is figyelnek ezután: kötelező lesz hátul is becsatolni az övet. A gyerekek szállítására vonatkozó változások is vannak: kötelező lesz a gyermekülés azoknak a gyermekeknek, akik nem töltötték be a 3 évet vagy alacsonyabbak, mint 135 cm. Ez alól kivétel a tömegközlekedési járművek és a taxik, ahol a kísérőnek kell felügyelni a gyerekre. Ezen szabályok megszegése 450 lejes büntetést von maga után.

A B kategóriával rendelkezők vezethetnek traktort, melynek tömege nem haladja meg a 3,5 tonnát. Azok, akik legalább hat hónapja élnek Románia területén, igényelhetnek jogosítványt, és írathatnak autót forgalomba. 

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu