Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 09.04
Elkezdődtek az átalakítások a COVID-intézménnyé lett vajdahunyadi kórházban

Alá kell vetnünk magunkat a minisztériumi rendeletnek

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. november 23., 17.46 Hétfõ / Hunyad

– Villáminterjú dr. BENDE BARNÁVAL, a vajdahunyadi kórház orvosi igazgatójával –

 

Hunyad megyében a hétvége a nyílt levelek, rövid utcai tüntetés, egyeztetések időszaka volt, miután a minisztérium november 19-i rendeletében COVID-kórházzá nyilvánította a vajdahunyadi egészségügyi intézményt. Călin-Petru Marian prefektus vasárnap tárgyalásra hívta a kórház vezetőségét. A felvetődő érvekről, buktatókról, megoldásokról kérdeztük a tárgyaláson részt vevő dr. Bende Barna ortopéd-sebész főorvost, a kórház orvosi igazgatóját.

 

– Mi állami intézmény vagyunk, tehát alá kell vetnünk magunkat a minisztérium döntéseinek. Ezért már elkezdtük a kórház átszervezését, a piros és zöld zónák kialakítását, a személyzet gyorstalpaló képzését. Pillanatnyilag épp e kórház amfiteátrumában vagyok, ahol az asszisztensnőknek kisfilmekkel, power point-os bemutatókkal igyekszünk szemléltetni, hogy hogyan lássák el a COVID-fertőzött betegeket.

– A vasárnapi találkozón egy szakorvos kollégája szóvá tette, hogy a különböző szakterületen dolgozó orvosoknak nincs kompetenciájuk a koronavírus-kezelésére. Így gyakorlatilag jogtalanul végzik majd ezt a feladatot, ami akár törvényszéki felelősségre vonással is járhat.

– Igen. Én ortopéd-sebész vagyok, aki természetesen megműtök egy koronavírusos pácienst, ha ortopédiai beavatkozásra szorul. De magát a COVID-fertőzést nem tudom kezelni. Nincs meg hozzá a szakmai tudásom, nem tudom milyen antivirális kezelést kell felírnom. Természetesen el tudom olvasni az előírásokat, de nincs gyakorlatom, rálátásom a fertőző betegségekre, ha malpraxist követek el, az orvosi pecsétem nem fedez engem, mert nincs járványügyi kompetenciám.

– Pillanatnyilag hány járványügyi szakember és hány tüdőgyógyász dolgozik a vajdahunyadi kórházban?

– Négy szakorvosunk van a járványosztályon és 5 tüdőgyógyászunk, akik közül az egyik még gyakornok. Gyakorlatilag rájuk hárul majd valamennyi páciens ellátása. Ez jelenthet adott pillanatban akár 200 vagy ennél több beteget is.

– És mi lesz a többi szakorvossal?

– Nagyon beszűkül a tevékenységi körük. Gyakorlatilag csupán a járóbeteg-rendelőkben lesz lehetőségük szakorvosként tevékenykedni, illetve minimális mértékben a kórházban, ha mondjuk egy koronavírusos páciensnek belgyógyászati, nőgyógyászati vagy egyéb szakterülethez kapcsolódó problémái is adódnak. De ilyen téren eddig is igyekeztünk helyt állni. Minden szekción kialakítottuk a COVIDos részt, ahol szükség esetén fertőzött pácienseket is el tudtunk látni. Ezután azonban a nem fertőzött pácienseket már nem kezelhetjük.

– Mi lesz velük? Hová tudnak fordulni?

– Hát ez talán a legnagyobb probléma. Vajdahunyad eléggé nagy város, 22 ezer nyugdíjassal, akik szinte mindannyian valami krónikus betegségben szenvednek. Mivel a járóbeteg-rendelőt (poliklinikát) nem alakítják át COVID-intézménnyé, megpróbálunk ott nagyobb teret biztosítani a szakrendeléseknek. Kibővítjük az egyes rendelők működési programját, hogy első fázisban legyen hová forduljanak a betegek. Ha pedig kórházi ellátásra szorulnak, megpróbáljuk a szakrendelőkből megoldani a kórházba szállítást.

– A dialízises és daganatos betegeket ellátó osztály nem kerül át a piros zónába, azaz megmarad fertőzésmentes betegek kezelésre. Mi lesz, ha egy itt kezelt páciens hirtelen intenzív ellátásra szorul?

– Úgy szeretnénk megoldani, hogy az intenzív osztályon mindig legyen egy-két szabad ágy ilyen esetekre. De nem tudom, hogy ez mennyire kivitelezhető. Mert attól a pillanattól kezdve, hogy COVID-kórházzá leszünk, állandóan jelenteni kell a szabad ágyak számát. És ha bárhonnan az országból koronavírusos pácienst küldenek az ATI-re, akkor fogadni kell.

– A prefektus a minap önzősséggel vádolta a kórház vezetőségét, alkalmazottait, illetve azon vajdahunyadi lakósokat, pácienseket, akik szóban, írásban, utcai tüntetésen, illetve nyílt levélben ellenzik a vajdahunyadi kórház COVID-intézménnyé tételét.

– Nincs szó itt önzésről. Vajdahunyadon a járvány megjelenése óta fogadjuk a koronavírusos pácienseket. Mint említettem minden osztályon külön kórtermet alakítottunk ki számukra, hogy maximális szakszerűséggel kezelhessük őket. Már több mint 200 koronavírusos pácienst kezeltünk itt. Jó pár alkalmazottunk meg is fertőződött, többen életüket vesztették. Éppen tegnap halt meg egy nagyon kedves kolléganőnk, a kórház főgyógyszerésze, aki 30 éve elhivatott szakembere az intézményünknek. Szakmailag és emberileg is nagy veszteség. Tehát nincs szó az áldozatvállalás hiányáról. Egyszerűen úgy látjuk, hogy nem optimális megoldás. Sokkal hatékonyabb lenne, ha a megye minden nagyobb kórházában lennének koronavírusos páciensek számára fenntartott ágyak, az intenzív, a fertőző osztályon és minden területen. Akkor nem kéne ide-oda cibálni a betegeket, hanem mindenki a leggyorsabban és a leghatékonyabban kaphatná meg a szükséges ellátást. És egyetlen kórház sem terhelődne le.

– Az emberi erőforrás túlhajszolása mellett a műszaki felszereltség túlterheltségét is említették. Elsősorban az oxigénellátás korlátoltságát.

– Vajdahunyadon jól működő lélegeztető-hálózatunk volt kialakítva, 5000 literes oxigéntartállyal. A tavasszal, a járvány első heteiben, még felszereltünk egy 3000 literes tartályt a fertőző osztályra, ami további 84 páciens számára tud oxigénellátást biztosítani. Az intenzív osztály kapacitásának növelésével azonban a hálózat rövid időn belül felmondhatja a szolgálatot. Elsősorban azért, mert az intubált páciensek számára percenként 15 liter oxigént kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy 20 pácienssel percenként 300 l fogy el, tehát kevesebb mint félóra alatt kiürülnek a tartályok. Nem beszélve arról, hogy maga a vezeték-rendszer sem bírja meg, a hálózat perifériáin már annyira alacsony lesz a hozam, hogy nem lesz elegendő az életfunkciók fenntartásához. Egyelőre nem tudom, hogyan fogjuk ezt ilyen rövid idő alatt megoldani.

Meddig szól a határidő? Mikortól kell átálljon a kórház? Mekkora lesz a kapacitás? Hány beteget tudnak majd fogadni?

– A nyomás nagy, hogy minél hamarabb átálljunk. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy e hétvégétől vagy legkésőbb december elsejétől. De ezt pontosan nem tudom megmondani. Mint ahogy azt sem, hogy hány beteget tudunk majd ellátni. Gondolom, elkezdik majd hozni a pácienseket, és igyekszünk a maximális szinten biztosítani az ellátásukat. Amikor emberi és fizikai vonatkozásban elérjük a túlterheltséget, jelezni fogjuk. Nagy kihívás ez, nem érzem, hogy fel lennénk rá készülve. De igyekszünk a legjobb tudásunk szerint helytállni.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu