Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 09.57
Politikai értékelő Faragó Péter RMDSZ-elnökkel, képviselővel

Aláírásunkkal támogassuk Kelemen Hunor államfőjelöltségét!

Írta: Balta János
2019. szeptember 11., 16.17 Szerda / Arad

Faragó Péterrel, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnökével, parlamenti képviselővel az utóbbi időben kialakult belpolitikai helyzetet próbáljuk értékelni, annak az ingoványában eligazítani az olvasókat.

 

– Képviselő úr, jelenleg mit tart irányadónak a romániai politikában?

– Minden az államelnök-választásról szól, arra hegyeződik ki. Eddig sem volt csendes a politikai élet, amit a közelgő megmérettetésre való felkészülés alaposan felkorbácsolt. Minden párt a saját jelöltjét próbálja jobb pozícióba hozni, mindent ennek rendel alá. Természetesen, ennek újra az ország látja kárát, hiszen a tényleges parlamenti munka teljesen háttérbe szorult.

– Ilyen feltételek között, mit tesz az RMDSZ?

– Szerintem a Szövetség meghozta a lehető legjobb döntést, saját, magyar államelnökjelöltet állít, aki a kampányban megfogalmazhatja a magyarság jogos elvárásait, igényeit. Mert már startból látható, hogy egyetlen román jelölt sem óhajtja felvállalni a romániai magyarság érdekképviseletét. Ellenkezőleg, az elmúlt időszakban eléggé sértő üzeneteket is megfogalmaztak, ugyanis vannak olyan jelöltek is, akik úgy gondolják: a magyaroknak az lesz a legjobb, ha nem foglalkoznak az identitásukkal kapcsolatos kérdésekkel, hanem ezeket teljesen elfelejtve, a román társadalomba tökéletesen beintegrálódva élnek. Számunkra e felfogás teljesen elfogadhatatlan, hiszen számos megoldatlan kérdés tornyosul még előttünk. Mindezek mellett, egy tökéletes kormányválság is kialakult, mert felbomlott a két és fél éve kormányzó PSD–ALDE-koalíció. A PSD-nek magára maradva, nincs meg a többsége a parlamentben, amit a következő napokban le is lehet mérni, ugyanis a kormányfőnek is be kell jönnie a parlamentbe egy miniszteri névsorral, de az ellenzék is nagyon hangosan fenyegetőzik egy bizalmatlansági indítvány benyújtásával.

– Ilyen esetben mit szándékozik tenni az RMDSZ?  

– Támogatjuk a bizalmatlansági indítványt, mert úgy gondoljuk, hogy egy parlamenti többséggel nem rendelkező kormánynak nincs mit keresnie az ország vezetésében. Hogy ezek után mi következik, ki vállalja majd a kormányzást a következő időszakban, az még nem világos, hiszen van, aki szeretne kormányozni, de csak előrehozott választások után. Olyan is van, aki így is vállalná, hiszen tisztában van vele: Romániában nagyon nehéz előrehozott választásokat tartani. Szerintem, amíg az országnak nem lesz megválasztott új államelnöke, az ilyen dolgok nagyon képlékenyek. Nagy gond, hogy a kormányzás egyre nehezebben működik, miközben a kormánynak a következő időszakban le kellene tennie az ország 2020-as költségvetés-tervezetét, amivel meggyőződésem, hogy még sehol nem állnak. Ezzel párhuzamosan, decemberre szükség lenne egy parlamenti többségre is, ami képes lenne az ország javát szolgáló költségvetésnek az elfogadására. Addig azonban még sok a teendő…

– A kormány parlamenti többségének a szükségességével ellent mond, hogy a Tăriceanu-kormány – amelynek az RMDSZ is tagja volt –, 24%-os parlamenti képviselettel két évig kormányozott, de hagyjuk… A jelenlegi ellenzék valamelyik pártjának van-e bármilyen kormányzati elképzelése? Mire alapozzák a bizalmatlansági indítványt?

– Román sajátosság, hogy az ellenzék minden nap, minden órában hangoztatja, hogy ennek a kormánynak mennie kell, a megbuktatására most valós esély is kínálkozik, csakhogy az ellenzék nagy vezető pártjai még nem álltak elő semmiféle elképzeléssel. Nem tudják, mi fog történni a kormány megbuktatása után, lesz-e az országnak olyan parlamenti többsége, amely képes lesz törvényeket elfogadni? Legfontosabb, hogy ki tud-e olyan költségvetést dolgozni, amit a parlament el is fogad, ráadásul 2020-ban az ország is halad, a jelenlegi megfeneklés helyett. Ehelyett a pártvezérek naponta változtatják az álláspontjukat, de minden megnyilatkozásuk az államelnök-választást szolgálja.

– Ugyancsak az elnökválasztással kapcsolatos, hogy a közelmúltban Aradon, egy összekapott sajtóértekezleten az EMNP elnöke és ügyvezető elnöke azt üzente az RMDSZ-nek: az elnökválasztáson ne indítson saját jelöltet, hanem a maximális magyar támogatottság reményében, inkább kérjenek fel pártokon kívüli, közismert, magyar erdélyi személyiségek valamelyikét. A felhívásra reagált-e az RMDSZ csúcsvezetősége?

– Tudomásom szerint, ilyen jellegű hivatalos megkeresés bármelyik erdélyi magyar párt részéről az RMDSZ-hez nem érkezett. Mert a sajtótájékoztatón tett kijelentéseket olyan technikai lépéseknek is követnie kell, hogy hivatalosan megkeresik az RMDSZ vezetőségét. Elkezdjenek róla tárgyalni, de az sem mindegy, mikor hangzik el a „táncra” való felkérés. Ezt semmiképpen nem utolsó pillanatban, hanem jóval hamarabb, idejében kellett volna jelezniük a közös magyar jelölt ötletét, ha komolyan gondolták. Szerintem, az RMDSZ jó döntést hozott, amikor a Szövetség elnökét bízta meg e hálátlan feladattal, miszerint államelnöki kampányt vigyen végig. A szövetségnek megvan hozzá a kellő tapasztalata és infrastruktúrája, hogy egy ilyen kampányon, a lehetőségekhez mérten, a magyar közösség arcaként részt vegyen.

– Az induláshoz szükség van aláírás-gyűjtésre is, az mikor indult el?

– A folyó év augusztus 30-i SZKT döntése után, miszerint eldöntötték a Szövetség államelnök-jelöltjének a kilétét, az aláírásgyűjtésről is döntöttek. Tehát szeptember 20-ig gyűjtjük az aláírásokat Arad megyében. Megragadom az alkalmat, mindenkit felkérni, hogy helyben az önkormányzatoknál vagy az RMDSZ elnökeinknél, az egyházainknál írjanak alá, illetve fogadják szívesen az aláírásgyűjtés okán őket felkereső munkatársainkat! Kérjük a magyarok támogatását az államfőjelöltünk indulásához, országos viszonylatban szükséges 200 ezer aláírás begyűjtéséhez!

– Aradon hol lehet aláírni?

– A megyeközpontban a megbízottaink házalnak, illetve természetesen, a székházban          munkanapokon 8–17 óra között. Ugyanakkor a kerületi elnököknél, illetve a munkatársaiknál is vannak kitöltendő ívek, de vasárnaponként a szentmisék, illetve istentiszteletek után is biztosítani kívánjuk a támogatói aláírás lehetőségét mindenkinek.

– Nem árt tudni: csak egyetlen listán írhat alá valaki?

– Nem, hanem az Államelnök-választás Törvénye alapján több jelöltlistát is aláírhat. Vagyis, ha valaki a szomszédja kedvéért már aláírt egy román jelöltnek, aláírhat Kelemen Hunornak is, mert a törvény megengedi. Legfontosabb, hogy a kért adatokat pontosan írják be, ellenkező esetben az aláírásuk érvénytelen. Az a legegyszerűbb, ha az adatok kitöltését rábízzuk az aláírásgyűjtőre, de az érintett személynek kell aláírnia.

– Köszönöm szépen a tájékoztatót.

– Én köszönöm a lehetőséget.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu