Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 28., 16.38
Interjú FARAGÓ PÉTER újraválasztott RMDSZ megyei elnökkel

Alaposan felkészülni a következő négy megmérettetésre

Írta: Balta János
2019. május 14., 16.27 Kedd / Arad

Faragó Péter parlamenti képviselővel, újraválasztott RMDSZ Arad megyei elnökkel – akinek ez úton is gratulálunk az újraválasztáshoz – az új terveiről, illetve az időszerű teendőkről beszélgettünk.

 

– Gondolom, a rohamosan közelgő EP-választások vannak jelenleg az érdekvédelmi szövetség figyelmének a központjában. Erről mi a véleménye?

– Köszönöm szépen a gratulációt, de előrebocsátom: az RMDSZ-ben, így az Arad megyei szervezetben is az elnyert mandátumok két évre szólnak. Nem négy évre, ahogyan a közigazgatásban vagy az országos választásokon megszokhattuk. Szerintem jó dolog az, ha kétévente frissülnek a tisztségviselők, vagy ha a régiek maradnak is, a frissülő teendőkkel együtt az elképzelések is újulnak. Mert minden vezetőnek kétévente fel kell mutatnia az elszántságát, illetve meg kell méretkeznie a választáson mind a megyei, mind a kerületi szervezetekben. Tehát az én megbízatásom is kétéves mandátumra szól. Olyan két évre, amelyben elkerülhetetlenül 4 választás vár ránk: 2019 májusában európai parlamenti, novemberben államelnöki, míg 2020 májusában a kiemelten fontos önkormányzati, majd novemberben parlamenti választások következnek. E választásokra való megfelelő felkészülés, illetve a jó szereplés fogja meghatározni a következő két évet az RMDSZ Arad Megyei Szervezetében is. Az Arad megyei magyar közösség elvárásainak a teljesítése érdekében, képviselettel kell rendelkeznünk. Mert a parlamentáris demokráciában, akinek van képviselete, az haladni tud, eredményeket tud felmutatni a céljaiban, még ha nem is azzal a sebességgel, tempóval, amivel mindannyian szeretnénk haladni. Ha jelen vagyunk az önkormányzatokban és a parlamentben, az Európai Unió döntéshozó testületeiben, az Európai Parlamentben is, haladhat, erősödhet az erdélyi magyarság is. A következő két évben a jelzett munkában nemcsak a kampányt kell látnunk, hanem együtt kell dolgoznunk civilszervezeteinkkel, történelmi magyar egyházainkkal, oktatási intézményekkel, a bennük működő pedagógusainkkal, hiszen az említett közegben éli meg közösségünk a hétköznapjait, a magyarságát Arad megyében és Aradon egyaránt. Úgy gondolom, jó terveink, előremutató projektjeink vannak, amelyeket folytatnunk kell a következő években, évtizedekben is. Azért tesszük, hogy a magyar emberek minél jobban érezzék magukat a szülőföldjükön, ne legyen vonzóbb az anyagilag talán jobb megélhetést kínáló nyugat-európai világ. Minket, Arad megyei magyarokat minden ideköt, ezért az a legfontosabb, hogy itthon tudjunk boldogulni, itthon tudjunk létrehozni egy olyan jövőképet, amely biztos gazdasági hátteret, magyar identitást, magyar kultúrát jelent.

 

 

Elakadt az aradi magyar bölcsőde ügye?

– Az ígéretes itthoni jövőképnek kiinduló alapja lehetne az a magyar bölcsőde, amely Magyarország Kormányának a támogatásával Aradon is épül. E téren történt-e haladás?

– Valóban, komoly anyaországi támogatással, az Aradi Református Egyházmegye a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakása mellett megvásárolt egy dupla telket, ahol az a célunk, hogy magyar bölcsőde, illetve magyar óvoda épüljön. Megvan rá a pénz és az akarat, azonban ne feledjük el a körülményt: Romániában élünk, ezért miután hosszú hónapok kemény munkájával sikerült átverekednünk magunkat bizonyos, igen bonyolult bürokratikus eljárásokon, kicsit megállt a lendület. Az építtetők ugyanis beleütköztek bizonyos emberi akadályokba. Vagyis, nem minden szomszéd járult hozzá az építkezési engedély kibocsátásához. Ismerve az itthoni körülményeket, egyesek ráébredtek, bizonyos zsarolási lehetőségekre, ezért az építkezési engedélyt bizonyos anyagi ellenszolgáltatáshoz, vagyis pénzhez kötik. Azzal együtt, hogy örömmel kellene fogadniuk a XXI. századi felfogásban és tervek szerint épülő létesítményt, ami a mostani, évek óta romos, kóbormacskák és patkányok fészkét képező romhalmaz helyén épülne. A kapzsiság és a rosszindulat következtében, az egyik szomszédtól még nem sikerült megszerezni az engedélyhez szükséges jóváhagyást. Bízom benne, hogy ezen az akadályon is hamar túlléphetünk, és valóban elkezdődhet a tervezett épületnek a felhúzása. Aradon ugyanis nagyon nagy szükség van egy korszerű bölcsődére, mert az állami bölcsődei számok igen korlátozottak, a magánbölcsődék nagyon drágák. Ugyanakkor a szülőknek is érdekük minél hamarabb visszakerülni a munkahelyükre, hogy biztosíthassák a családjuknak az anyagi szükségleteit. Ehhez azonban mindenképp szükség van egy új, korszerű magyar bölcsődére, ahol a legnagyobb biztonságban tudhatják a kicsinyeinket.

– Nem lehetséges-e, hogy a gáncsoskodásnak politikai háttere van? Esetleg valahonnan nyomást gyakorolnak az említett szomszédra?

– Szerintem, ennek politikai háttere nincs, mert más politikai pártoknak sem lehet érdekük, hogy e projekt elbukjon vagy csússzon. Egyszerűen arról lehet szó, hogy az emberek megérezték: ezen az úton esetleg komoly összeget lehetne kifacsarni az Aradi Református Egyházmegyéből. E hozzáállást viszont szégyenteljes dolognak tartom.

– Szerintem a tény, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kijelentette: az erdélyi magyarság szavazzon az RMDSZ-re, véget vet a hazai magyar politikai tömörülések közötti kötélhúzásnak. Tehát készen áll-e az RMDSZ Arad Megyei Szervezete a legközelebbi, az EP-választásokon történő megmérettetésre?

– Évek óta rendeződött az RMDSZ és a FIDESZ viszonya, igen jó, baráti viszony van a két párt elnöke, illetve politikusai között. Az anyaország kormánya nagyon sok segítséget biztosít az erdélyi magyarságnak és civilszervezeteinek. Azok kiemelt támogatásokat kapnak a programjaik megvalósításához, ugyanakkor a két politikai szervezet is hosszú ideje összehangoltan együttműködik. Éppen ezért biztos vagyok benne: ez jó Magyarországnak, de az erdélyi magyarságnak is.

– Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánok az új mandátumában sorra kerülő választásokon!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu