Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 13., 00.35
Kelemen Hunor az autonómia-tervezetről

Alulról fölfelé épített hosszú távú projekt

Írta: Chirmiciu András
2014. szeptember 17., 19.00 Szerda / Hunyad

Nem kormányprojekt, se nem ellenzéki, az RMDSZ és MPP által készített autonómiatervezet hosszú távú elképzelés, hangsúlyozta Kelemen Hunor hétfőn délután Vajdahunyadon. Az RMDSZ elnöke a tanévnyitóra érkezett a megyébe, délelőtt Déván a Téglás Gábor elméleti líceum tizedik becsengetésén vett részt, délután, pedig a vajdahunyadi Corvin-Savaria magyar házban, ahol a Hunyad megyei magyar politikusokkal, civil szervezetek és egyházak képviselőivel találkozott. Ez alkalommal érdeklődtünk a székely autonómiáról, elfogadtatásának esélyeiről, illetve annak szórványra terjedő hatásairól.

 

– A Székelyföld területi autonómiája tervezete a tömbvidéki magyarság helyzetét orvosolja, mi lesz azonban a szórvánnyal és a vegyes vidékkel, hiszen itt él az erdélyi magyarság kb. fele, s csupán a másik fele Székelyföldön? Annak idején a Székelyföldön létrehozott magyar autonóm tartomány nagyszerű ürügy volt az azon kívül rekedt magyar intézmények felszámolására, az aradi magyar színház vagy az önálló kolozsvári Bolyai egyetem is akkor szűnt meg. Nem állna fenn hasonló veszély?

– Nem fenyegetné veszély a szórvány és vegyes vidék magyar intézményeit, mivel számukra a kulturális autonómiát célozzuk, sőt, a székelyföldi területi autonómia tulajdonképpen az egész erdélyi magyarságra kiterjedő kulturális autonómiára épül, annak kiegészítése. A kulturális autonómia azt jelentené, hogy a magyarság autonóm módon irányítaná tanügyi, kulturális és egyéb nemzeti jellegű intézményeit, a bukaresti hatalom nem szólhatna bele működésükbe a magyar politikai képviselet, az RMDSZ akarata ellenére. Az erről szóló törvénytervezet évek óta a parlamentben van, elfogadásához azonban nincs meg a szükséges politikai többség.

– Nemcsak a politikai erőviszonyok, hanem az alkotmányos berendezés sem kedvez.

– A jelenlegi alkotmányos keretek között nincs esélyünk az autonómia elfogadtatására, az alkotmánybíróság tavalyi év végi döntése lehetetlenné tesz bármilyen autonómiaformát, legyen az kulturális, egész Erdélyre vonatkozóan, vagy területi, Székelyföldön. Az autonómia kivívásához alkotmánymódosításra vagy más alkotmányra lenne szükség.

– Talán az időzítés sem a legjobb, választási kampányban a kisebbségi kérdés rendezése aligha prioritás a román politikum számára.

–Azt lehet mondani, hogy ehhez sosincs megfelelő pillanat, az autonómia ügye mindig is erős érzelmi indulatokat hoz felszínre, közel 100 évvel Gyulafehérvár után azonban már ideje lenne rendezni a kisebbségi kérdést. Európában számtalan kisebbségi autonómia működik, Dél-Tirolt a számos történelmi párhuzam miatt vettük példának.

– Széleskörű társadalmi vitát terveznek a tervezet kapcsán.

– Ebben a fázisban az autonómiatervezet nem is a politikumnak szól, hanem a román társadalomban szándékozunk vitát indítani, az akadémiai, értelmiségi és civil körökben, a közvélemény-formálók között. A román közvélemény ellenszenvvel viszonyul az autonómiához, teljesen torz kép alakult ki róla, megfelelő információk hiánya miatt. Széleskörű társadalmi párbeszéddel ennek megváltoztatatását célozzuk. Csak ezek után igyekszünk meggyőzni a román pártokat az autonómia támogatásáról, mert amíg a társadalomban nem örvend támogatásnak, addig egyetlen román párt sem fogja felkarolni, egyik sem fordul szembe saját választóival. Ezért választottuk ezt a sorrendet. Az autonómiatervezet nem kormányprojekt, sem ellenzéki projekt, hanem egy hosszú távú konkrét elképzelés arról, hogy mi hogyan látjuk az ország jövőjét és ezen belül a kisebbségi kérdés megoldását. Előbb vagy utóbb alkotmánymódosításra vagy régiós átszervezésre kerül sor, az a célunk, hogy addigra kész, megfontolt, alaposan kidolgozott projekttel rendelkezzünk, az alapján tárgyalhassunk.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu