Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. szeptember 19., 14.15
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Drakulát keresték, értéket találtak

Amerikai önkéntesek az aranyi régésztelepen

Írta: Gáspár-Barra Réka
2013. július 06., 12.00 Szombat / Hunyad

Július 4-én délután a Kenyérhegy szomszédságában fánkkal, pattogatott kukoricával megrakott asztal mellett ünnepelték Amerika Napját. 

A helyszínét tekintve meglepő ünnepség szervezője a dévai Dák- és Római Civilizáció Múzeuma volt, pontosabban ennek vezetői, akik ily módon kívánták meglepni az aranyi lelőhelyen kutató tíz önkéntes amerikai fiatalt. – A fiatalok kereken egy hónappal ezelőtt érkeztek Dévára, egy több évre terjedő román–amerikai együttműködés keretében.  Kolléganőnk, Angelica Bălos ugyanis jó ideje tartja a kapcsolatot a kanadai „ArchaeoTek” Régészeti és Antropológiai Kutatási Központ vezetőjével, a Nagyszebenből elszármazott Andrei Gonciarral. S mivel utóbbi a buffalói egyetemen is tanít, felajánlotta, hogy néhány diákkal eljönne kutatni Romániába. A fiatalok egy hónapig dolgoztak a nagy kiterjedésű és számos történelmi kor nyomait rejtő aranyi telepen. Önkéntes vállalkozásuk végéhez közeledve, szerettük volna meglepni őket egy kis mulatsággal, s erre jó alkalomként kínálkozott az Egyesült Államok függetlenségi évfordulója – fogalmazott Liliana Ţolaş múzeumigazgató.

Az amerikai fiatalok örömmel fogadták a meglepetést. Bevallásuk szerint amúgy is elbűvölte őket az erdélyi konyha és házigazdáik vendégszeretete. Többségüket ugyanis környékbeli gazdák szállásolták el, így a régmúlt idők nyomainak kutatása mellett a mai vidéki életbe is belekóstolhattak. Az esősebb napokat Erdély megismerésére fordították: bejárták Gyulafehérvárt, Vajdahunyadot, Brassót, melyek szépsége meglepte őket. Az óceánon túli önkéntesek egyetlen hiányérzete Drakulához kapcsolódott, ugyanis többségük azt remélte, hogy ha ásatásaikkor nem is, de erdélyi utazásukon a hírhedt havasalföldi fejedelem nyomaira, leszármazottaira bukkannak. Erre azonban nem került sor. A fiatalok viszont így is elégedetten zárták erdélyi tanulámyútjukat, hiszen kutatásuk során sikerült kiásniuk egy római fal maradványát, egy réz és egy ezüst ékszert, illetve néhány cseréptöredéket. A feltételezések szerint valamennyi lelet ókori eredetű. 

A Kenyérhegy lábainál fekvő, nagy kiterjedésű lelőhelyre amúgy első ízben Téglás Gábor hívta fel a kutatók figyelmét a 19. század végén. Azóta több ízben végeztek már itt ásatásokat, számos történelmi emléket tárva fel a bronzkortól, a késő középkorig. A Romániát vámpír-országként ismerő amerikai fiatalok meglepődve szembesültek a több évezredes kultúrák nyomaival. – Reméljük, hogy az itt töltött egy hónap alatt az amerikai fiataloknak sikerült reális képet alkotniuk Romániáról és szívesen várjuk vissza őket jövőre is – búcsúztatta a július 6-án hazautazó önkénteseket a dévai múzeum igazgatója. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: sylvain / Vasárnap, 2013. július 07., 11.26 Válaszoljál rá!

Nem szégyellik magukat a románok? Annyira elhülyítsék az amerikaiakat, hogy Erdélyben havasalföldi nyomokat keressenek? Bezzeg az erdélyiek nem érdekelték őket. Ezt nevezzük történelemhamisításnak, amelynek a románok a nagymesterei. És áshatnak, amennyit akarnak, mert 1200 előtti román nyomokat úgyse fognak találni.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu