Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. december 05., 08.15
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Dühöngő gazdák

Amerre a vaddisznók járnak

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. február 21., 19.00 Csütörtök / Temes

Az Ó-Bega és a Maros közötti, Arad megyével majdnem határos települések gazdálkodóinak annyira kedvét szegték az elmúlt években elszaporodott vadkárok, hogy mostanra a többségük lemondott a termelésről.

Ha azt vesszük figyelembe, hogy a vetést, alighogy szárba szökken, a vaddisznók, őzek, szarvasok „aratják le”, érthető az őstermelők hozzáállása, amellyel úgymond megadják magukat a sorsnak… Hiszen többségük – kisgazdákról lévén szó – kevés eséllyel folyamodna kártérítésért, és talán többe kerülne a pereskedés.

Természetesen, aki „nagyban űzi az ipart”, annak a kára is sokszoros, viszont megteheti azt, hogy bíróság elé citálja a szerinte vétkes állami intézményeket. Az egyik temesfüzesi nagygazda, a több mezőgazdasági vállalkozást működtető Stelian Paul Mălăeştean jelenleg 800 ezer lejnyi kártérítést követel az Erdő és Vadgazdálkodási Igazgatóságtól, amiért az állami erdők vadjai az ő földjein „abrakolnak”. A megművelt 2400 hektáron 10-től 70-en százalékig terjed a különböző növényi kultúrákban okozott kár. A repce 300, a búza 750, az árpa 60, a lucerna 80 hektáron ment tönkre, és még nem számolta, menyi lesz a vesztesége a kukorica- és napraforgóföldeken.

– Nézzék, nincs egy négyzetméternyi terület, amit ne tapostak volna le – tárta szét tehetetlenül a kezeit. Mondhatjuk, hogy túlzott, ugyanis egy talpalatnyi területet sem láttunk patanyomok, vagy túrások nélkül… A vállalkozó hozzátette, jelenleg 800 ezer lejt követel kárpótlásként, de ha az elmúlt évek vadkárait is beleszámítja, körülbelül 2,5 millió lej a veszteség.

Hibásnak nem a vadállatokat tekintik, hanem a vadőröket, akiknek gondoskodniuk kellene arról, hogy az erdőt szegélyező kerítéseket rendben tartsák, élelmezzék az állatokat, és elriasszák a magánterületekről – keltek a nagygazda védelmére a füzesi és máslaki (Maşloc) polgármesteri hivatalok jelenlévő képviselői is.

– Persze, hogy átjönnek, ha nem találnak elég élelmet. Nem az a baj, hogy megdézsmálják a veteményt, hiszen nem tudnak sokat megenni, hanem hogy letapossák. Nem félnek már se embertől, se járműtől, se fegyvertől – legyintett a kárvallott. Valóban, odafele menet a kis létszámú őzcsorda szinte érdeklődve nézte, amint tőlük ötven méterre eldöcögtünk a gépkocsival…

A kárfelmérést egyébként az erdő- és vadgazdálkodási szakemberek végezték, aztán a kiszámolt összeg annyira meghökkentette őket, hogy már nem is akartak hallani a megtérítésről. Emiatt került bíróság elé az ügy, és az igazgatóság képviselői meg se jelennek a helyszínelésekkor, tehát a jegyzőkönyvek se lehetnek teljesek, ezáltal is akadályozva a megoldást.

A füzesi alpolgármester, Ioan Ignat szerint további kétezer hektáron hasonló a helyzet, egészen Rigósfürdőig (Bogda): Máslakon, Saroltaváron (Charlotenburg), Kisrékáson (Altringen), vagy Temesillésden (Alioş). „A vaddisznók bemennek az emberek kertjébe, és kitúrják a krumplit a földből! Csoda, hogy mindenkinek elment a kedve a mezőgazdaságtól?” – mondta.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu