Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 07.08
X. Szentleányfalvi nap

Ápolni a közös gyökereket

Írta: Balta János
2012. szeptember 16., 18.24 Vasárnap / Arad

Szombaton X. alkalommal szervezték meg a Szentleányfalvi napot, melynek során 16 órakor gyülekeztek az iskolaudvaron, ahol a helybeliek mellett sok Aradra, illetve a környékre elszármazott faluszülötte is megjelent. 

Hagyományos módon, idén is ott voltak a dombegyházi Kardos Péter és Kardosné Korom Éva, akikkel – a szentleányfalviaknak a dombegyházi eredetét tekintve – összeköt a közös múlt és a hagyomány. Az elmúlt héten ugyanis Dombegyházán szerveztek falunapot, ahol Gyaraki Ibolya szentleányfalvi RMDSZ-elnök, és Nagy Gizella tanár is részt vettek a Kecskeméti Károly Honismereti Egyesület által szervezett helytörténeti kiállítás megnyitóján. Mivel a szentleányfalviak előbb Nagyérre, majd a jelenlegi helyükre települtek, felvették a kapcsolatot Nagyér vezetőségével is. Az ottani polgármester többször is járt Szentleányfalván, ahol közös pályázatkészítésről tárgyaltak a községközpont és a falu közötti kerékpárútnak a megépítése céljából, csakhogy a pályázatot nem írták ki. Helytörténeti kiállítást is terveznek a fakerti új kultúrotthonba, de tájháznak kialakítandó ház megvásárlásán is gondolkoztak. Mivel a fakerti új kultúrház tágas, abban elférne egy falumúzeum is ahol helyt kaphatnának a szentleányfalvi magyarság életét bemutató tárgyi szemléltetők, illetve fotókiállítás is. A szervezők jó gazdaszellemét példázza, hogy nagyméretű sátort, asztalokat és padokat vásároltak a falunap számára, ami azt  jelenti, a rendezvény hosszú távú megszervezésére rendezkedtek be. Miközben Márton Zoltán 30 kiló sertéshúsból főzte a bográcsost, a sátor hűvösében helyet foglaló résztvevők üdítő, kávé, sütemény, illetve szőlő mellett kellemesen elbeszélgettek, felelevenítették a fiatalkori emlékeiket. A jelenlévők között találtuk a helyi gyökerű, jelenleg Aradon élő Jenei Imrét is, aki nosztalgiázva emlékezett vissza az 1949-ben alapított fúvós zenekarukra, de mivel kevesen voltak, átálltak dzsesszzenére. 1961-ben Aradra költözött, a zenéléssel soha nem szakított, helybeli, illetve környékbeli lakodalmakon, bálokon húzták a talpalávalót. A 88 éves Domokos Lajos és a 85 éves felesége Zádorlakon élnek a lányuknál, aki a férjével együtt eljött, hogy kutassa a gyökereket.

Amint Márton Zoltán önkéntes szakácstól megtudtuk, 120 személy számára főzött régi, egyszerű, de nagyszerű recept szerint, mert ugye a paprikást a jó hagyma és a finom fűszerpaprika adja. Mint rendszeresem, a fűszerpaprikát ezúttal is Szapáryligetről szerezte be, csakhogy elfogyott a tavalyi édes paprika, az ideit viszont még nem őrölték meg, ezért a szokásosnál magyarosabbra, csípősebbre sikerült. 18 Óra után megérkezett Bognár Levente RMDSZ megyei elnök is, aki kellemesen elbeszélgetett a megjelent magyarokkal, de a helyi vezetőkkel, Militon Şerb polgármesterrel és Iosif Bimbó alpolgármesterrel is. A több mint 70 egybegyűlt vidáman falatozott a közben elkészült pörköltből, majd zenegépre előbb hallgatókat dúdoltak, majd a Németországból az alkalomra hazatért Nesmann János és Bognár Levente közreműködésével egy kiadósat nótáztak 21 óráig. Mindnyájan azzal az elhatározással távoztak: jövőre, ugyanitt találkoznak.

A rendezvényt a Fakerti Polgármesteri Hivatal, valamint a Szabadság-szobor Egyesület is támogatta. A rendezvény sikere a szervezők, Gyaraki Ibolya és csapatának, illetve a közreműködők munkáját dicséri.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu