Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. május 25., 16.52

Arad, a Magyar Golgota

Írta: Jámbor Gyula
2020. március 16., 18.23 Hétfõ / Arad

Március 15. előttre tervezte be a Mirador aradi könyvkiadó az Arad, a Magyar Golgota c. Városkalauz megjelentetését.

Amikor eltervezték, úgy gondolták, március 15. tájékán valószínűleg magyarországi turisták nagyobb tömege keresi fel a Maros-parti várost, amely ugyan nem márciusról, sokkal inkább október 6-ról, a vértanú tábornokok kivégzésenek színhelyéről nevezetes.

Ioan Matiuţ, az említett kiadó igazgatója, a könyv szerkesztője elmondta, akkor még nem tudhatták, hogy idén, ilyen tájt a koronavírus beleüti az orrát  

a dolgokba.

Mindegy, a 34 oldalas, szép kivitelezésű, színes fotókkal illusztrált (a kiváló minőségű fényképek Florin Hornoiu, Kurunczi Ferenc, Ioan Matiuţ, a BB Helios munkái) kötetecske elkészült, címlapján az aradi Szabadság-szobor, hátlapján az aradi Vesztőhely (régebbi) fotójával.

Egy ilyen kiadvány megjelenését mindenképpen üdvözölnünk kellene, ezúttal pedig különösen, hiszen egy aradi román könyvkiadó jóvoltából jelent meg, magyarul. És nagy valószínűséggel sikere lesz az Aradra látogató magyarországi, vagy romániai magyar turisták körében, mert rövid, könnyen áttekinthető összefoglalót nyújt a város történelmi nevezetességeiről.

A Nótáros Lajos szerkesztette munka első cikke (Orod – Arad) a város történetébe nyújt betekintést (nevének eredete, az 1131. évi Véres Országgyűlés, a török megszállás, az új vár felépítése, az aradi vértanúk kivégzése stb.), majd az alábbi címszavak következnek: Öthalom, Orod vár, Aradi óváros, Szerb templom, Újaradi katolikus plébánia, Nepomuki Szent János szobra, Aradi vár, Vaslakat ház, Régi színház, Neológ zsinagóga, Neumann szeszgyár, Fehér Kereszt fogadó, Damjanich ház, Belvárosi református templom, Fábián Gábor mellszobra, Aradi vesztőhely, Szabadság-szobor, Színház, Aradi városháza, Királyi Főgimnázium, Hermann-palota, Csanádi-palota, Neumann-palota, Víztorony, Vörös templom,  Páduai Szent Antal minorita templom, Szabadkőműves páholy, Szentháromság-szobor, Kultúrpalota, Szántay Lajos szobra a Kultúrpalota bejáratánál, József főherceg híd és a régi vámház, MARTA autógyár, a Bohus-palota, Szántay-palota, Salacz Gyula polgármester mellszobra, Jávor Pál szülőháza, Munkácsy-emléktábla, Tóth Árpád szülőháza – egy-két kivétellel színes fotóval. A kalauzt térkép egészíti ki, amelynek segítségével a turista akár egyedül is eltalálhat a könyvben szereplő objektumokhoz. Ha pedig idegenvezetővel sétál végig a város számára igazán érdekes helyein, a városkalauzt otthon újból végignézheti.

A szerző, Nótáros Lajos neves történészek és helytörténészek munkáit használta fel a Városkalauz megírásához.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Édes Erdély / Szerda, 2020. március 18., 14.45 Válaszoljál rá!

Aradon hol lehet megvásárolni ezt a könyvet?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu