Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 17., 02.56

Arad kitüntetettjei

Írta: Jámbor Gyula
2013. augusztus 23., 15.14 Péntek / Arad

Az Aradi Napok egyik jeles rendezvénye minden évben a városért kiemelkedően sokat tett polgárok kitüntetése különböző díjakkal és elismerésekkel. Idén a díjakat az Arad Városi Tanács ünnepi ülésén adták át augusztus 22-én a Városháza dísztermében.

 

Pro urbe díjat kapott Faber Hans, az aradi születésű, még 89 előtt Németországba kivándorolt, majd ’89 után hazatért üzletember, aki Aradon több ipari üzem alapítójaként (Takata, Voest Alpin stb.), hozzájárulva a több ezer embert foglalkoztató ipari övezet kialakításához.

Ugyanezt a díjat kapta Viorel Nistor koreográfus, akinek több mint négy évtizedes munkásságát ismerték el az Arad megyei folklórkincs kutatásáért és színpadra állításáért; Nistor ugyanakkor több tánc-szakkönyv szerzője is.

Kiválósági címet nyújtotta át Gheorghe Falcă polgármester, Bognár Levente és Cătălin Ţiţirigă alpolgármester Moraru Contantin Dănuţ többszörös válogatott volt kosárlabdázónak, edzőnek, aki 2006 óra Érdemes edző is, Ciortea Liviunak, a kosárlabda szerelmesének, aki hosszú ideje önzetlen támogatást nyújt az Univ. Goldiş ICIM női kosárlabda-csapatának és része volt sikereinek.

A közigazgatásban eltöltött több évtizedes munkája, egyes vállalatok vezetésében elért sikerei miatt két nyugalmazott aradi, Torsin Radu Aurel (az Aradi Közszállítási Vállalat volt igazgatója) és Damian Aurel, az Aradi Község- és Lakásgazdálkodási Vállalat volt igazgatója kapott Kiválósági díjat.

A legnépesebb mezőnyt a kitüntetettek között a kultúra adta.

Dalszerzőként kapott elismerést Cristian Faur, két eurovíziós dal szerzője, az egyikkel Románia éppenséggel a harmadik díjat nyerte el 2005-ben. Ő a zeneszerzője az idei euróvíziós fesztiválon bemutatott dalnak is, de sok más szerzemény is fűződik nevéhez.

Hosszas és eredményes fotóművészeti tevékenységéért, az aradi fotóművészet felkarolásáért kapott Kiválósági díjat Kelen Ferenc, az Aradi Kamaraszínház élén végzett munkájáért és színészi tevékenységéért Tapasztó Ernő, Aradot megörökítő és népszerűsítő festői tevékenységéért Takács Mihály. Mindezidáig első külföldiként Kiválósági díjban részesült Pavlovics Attila, Pécs városi kulturális tanácsos a Pécs–Arad kapcsolatok kialakításáért és ápolásáért.

Az alábbiakban a magyar kitüntetettek beszélnek munkájukról, az elismeréssel kapcsolatos érzéseikről.

 

Takács Mihály

Gondolom, ezért kaptam a díjat, mert régóta festem Arad várost, épületeit, tájait, a Nepomuki szobor is egy olyan munka, amely Aradot képviseli. És minden bizonnyal nyomott a latban az a 13 képes kalendárium, amelyet minden évben aradi témájú festményeimmel illusztrálok. A Jelen Házban volt a 10., jubileumi kalendárium bemutatója, talán emlékszel, akkor azt mondtam: megállok, mert már nem maradt téma… Hát nem így lett, mert Arad soha nem fog „elfogyni”, én is mindig találok új témákat és látom, hogy az aradiak szeretik ezeket a tájakat festményeken is. Remélem, egyszer egy komoly albumot csinálok csak aradi képekkel. Nem számoltam össze, de úgy hiszem, Aradot ábrázoló kisebb-nagyobb festményeim száma meghaladja az ötszázat. Örülök, hogy megkaptam ezt a díjat, ez erőt ad a további munkához. Nem a díjért dolgozik az ember, de jólesik. Emlékszem, amikor a színházban bemutattak egy rólam szóló dokumentumfilmet; felmentem a színpadra, megtapsoltak – úgy éreztem abban a pillanatban, hogy minden munkám meg van fizetve, és megérte csak ezért dolgozni. Hát ezt éreztem most is, amikor a polgármester, alpolgármester átnyújtotta a díjat, s a közönség megtapsolt.

 

Tapasztó Ernő

Én úgy érzem, az Aradi Kamaraszínház kapta ezt a díjat, illetve én a Kamaraszínház által. Az elmúlt hat évben a színház Aradnak, a szakmának, a közönségnek bebizonyította, hogy komoly szakmai munkát képvisel. Láthatták a nézők, a város képviselői, a sajtó, hogy nagyon komolyan képviseljük a várost mindenféle nemzetközi színházi fesztiválon mind itthon, mind Magyarországon, mind más országokban, ahol  Kamaraszínház járt. Az aradi közönség szereti ezt a színházat, telt házakkal játszunk. A következő célja a színháznak, hogy önálló épületet kapjon, hogy az aradi magyarságnak legyen egy olyan bástyája, amit nagyon sokáig meg tud őrizni.

Szeretném még egyszer kiemelni, hogy a kollégáimé ez a díj: a díszletmunkásoké, az ügyelőé, a könyvelőé, a Fekete Rékáé, Gujdár Gabié, Nótáros Lajosé, Voichiţa könyvelőnőnké, Harsányi Attiláé, mindenkié, aki valamit hozzátett ehhez a színházhoz, az újságíróké is, akik jönnek, írnak a színházról. Ez egy közösségi díj, egy magas elismerés számomra is, de az aradi magyarság, a színház számára is.

 

Kelen Ferenc

Itt van az 55 év munka egyik elismerése. Nagy öröm emellett, hogy tegnap kaptam meg a Kínai Fotóművészeti Társaságnak az elismerő oklevelét Hongkongból. Nem, nem volt ott kiállításom, interneten látták a munkáimat. Ami azt illeti, 89 éves koromig kaptam elismerést bőven: Orbán Balázs nívódíjam, spanyol nívódíjam, egy csomó kiállításról érmeim, diplomáim vannak. Az alkotócsoportot is én szültem, csak ők dolgoznak. Kedves, fiatal emberek. De általában nagy baj van a romániai fotográfiában, mert ha valami tömegszervezet, az meghal a művészet szempontjából. Ma az egész világon alkotócsoportok vannak, megfelelő műveltségű, vizuális kultúrával rendelkező emberekkel. Ez a digitál-szisztém száz évig is élni fog, de nem ezen van a hangsúly, amit tudni kell, hogy mit és hogyan. A felszereltség, a digitális technika kétségkívül könnyebbséget hozott, de elszabadult a pokol: mindenki akar fényképezni. Európa legnagyobb fotóművészeti társasága a németeké, van ötezer tagjuk és ötszázan effektív dolgoznak… A nagy baj az is, hogy túl sok kiállítást csinálunk, és azok formális kiállítások.

 

Pavlovics Attila

Megmondom őszintén, nagy megtisztelés számomra, hogy én lehetek az első külföldi, aki ezt a kitüntető címet átveheti. De ahogy itt a köszönetben is elmondtam, ebben benne vannak az én kollégáim, az itenni aradi és a pécsi barátaim, akik sokat segítettek abban, hogy ez a kapcsolat tíz év alatt ilyen gyümölcsöző legyen, nemcsak protokolláris szinten, hanem a hétköznapi emberek szintjén: civil szervezetek tartják a kapcsolatokat, iskolák látogatják egymást, kulturális intézmények, színházak, bábszínházak, könyvtárak közötti kapcsolat van. Én nagyon-nagyon örülök neki, hogy ez így alakult és fejlődik, remélem, a további tíz évben is.

– Minden kitüntetettet megtapsoltak, de Ön valóságos tapsorkánt aratott, amikor felszólalásának elején és végén románul szólt. Tán csak nem tanulta meg a nyelvet?

– Sajnos, nem, de néhány szót már tudok. Az elmúlt tíz esztendőben évente legalább kétszer-háromszor jártam Aradon, nagyon itthon érzem én már magam, nagyon kedvesek az itteniek, sokakat ismerek, öröm számomra idejönni. Bevallom, az utolsó mondatom – Te iubesc, Arad! – betanulásában az itteni barátaim segítettek…
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu