Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 22., 14.54

Arad országos első az európai alapok felhasználásában

Írta: Jámbor Gyula
2012. október 30., 15.20 Kedd / Arad

Nem akármilyen hírt jelentett be ma déli sajtótájékoztatóján Gheorghe Falcă aradi polgármester.

Brassóban kiosztották a helyi önkormányzatok kiválóságai díjait, tíz szekcióban, közülük négy a városokra vonatkozott, ezek közül az egyik az európai alapok lehívására született legértékesebb projektekről. A municípiumok kategóriájában az első helyet Arad kapta (a városoknál Adjud), a díjat Ţiţirigă alpolgármester vette át. 

Kritériumként az európai projektek száma, a benyújtott és elfogadott projektek aránya, az összes elfogadott projekt értéke a lakosság számával elosztva. Arad neve mellett kilenc projekt szerepelt több mint 70 millió euró értékben. A polgármester szerint nagy segítségére volt a városnak e tekintetben a Moise Nicoară líceumban folyó felújítás, amely a legnagyobb beruházás volt Romániában az oktatási infrastruktúra terén.

Arad egyébként tavaly is a legjobb eredményt érte el az európai alapok egy főre eső értékének tekintetében.

Az elmúlt pénteken Bukarestben járt a polgármester a fejlesztési minisztériumban, kieszközölni a mosóczy-telepi felüljáró kivitelezési határidejének meghosszabbítását. Mint már megírtuk: tekintettel a közbeszerzés elhúzódására és a munkálatoknak a tervezettnél későbbi megkezdésére, október 25-én lejárt a finanszírozási szerződés, s ha nem hosszabbítják meg, az az európai pénzek megvonását jelentette volna. Nos, a közbenjárás sikeres volt, a finanszírozás folytatódik, a nyolc hónapos kivitelezési idő azonban – tekintettel a télre – még két hónappal meghosszabbodik. A két felüljáró építését az állami építési felügyelőség ellenőrizte, mindent rendben talált, a munkálatok a kivitelezési ütemterv szerint folytatódnak. A remények szerint jövő évben mindkét felüljárót átadhatják a forgalomnak.

Beszélt a polgármester arról, hogy a legközelebbi tanácsülésen jóváhagyják a Városok számodra, városok Európának elnevezésű projektet, amelyet Strasbourg polgármesteri hivatala a Strasbourgi Klub IX. ülésén kezdeményezett a tagok számára.  A projekt 2012. szeptember elsején kezdődött és 2014. augusztus 31-én fejeződik be. A projektben többek között Aradon kívül Drezda (Németország), Graz (Ausztria), Kaunas (Litvánia), Stara Zagora (Bulgária) vesz részt.

A sajtótájékoztató befejező részében Újarad városnegyed került terítékre. Mától, mondta, a mellékutcák infrastruktúrájának befejezése – Tabacovici, Posada, a Constituţie, Câmpia Turzii és más utcák kanalizálása –, és iskola-felújítások után az újaradi park felújítása indul meg. Tíz padot, szemétkosarakat helyeznek el, 240 négyzetméter sétányt díszkővel burkolnak, élősövényt telepítenek, és felveszik a kapcsolatot Oroszország nagykövetségével a hősök emlékművének ügyében. (Nem annak felszámolásáról vagy elköltöztetéséről, hanem javításáról, az 1989 után elszenvedett változtatások helyreállításáról van szó.) A parkot öntözőrendszerrel látják el. Idén a (híd közelében lévő) parkot kitakarítják, a korszerűsítési munkákra jövő tavasszal kerül sor. A polgármesteri hivatal stratégiája hallottuk a polgármestertől, a meglévő parkok rendbetétele, minőségének emelése, második lépésként pedig a zöldövezetek kiterjesztése. A polgármesteri hivatal egyébként partnerkapcsolatot létesített 25 aradi tömbházzal, ezekkel közösen próbálja meg gondozni a tömbházak közötti zöldövezeteket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu