Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 06.04
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Aradiak az Agrárinnováció a gyakorlatban konferencián

Írta: Balta János
2015. október 30., 19.20 Péntek / Arad

Október 27-én, kedden a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete Agrárinnováció a gyakorlatban címmel szakmai konferenciát szervezett a hódmezővásárhelyi Hotel Ginkgo Sas szálloda konferenciatermében. A rendezvényre Arad megyéből Kocsik József AMMGE elnök mellett Nagy-Kranowsky Andreát, az Aradi Kereskedelmi Ipar és Mezőgazdasági kamara megbízottját is meghívták.

A konferencia résztvevőit köszöntötte Kispál Ferenc, a NAK Csongrád Megyei Szervezetének elnöke, Almási István, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere, prof. dr. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, dr. Horváth József, az SZT Mezőgazdasági Karának dékánja, Pitó Enikő, az SZT Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságának igazgatója.

A továbbiakban Kutatás és fejlesztés az agráriumban címmel tartott előadást dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, A Vidékfejlesztési Program agrárinnovációs lehetőségeinek a kiemelése címmel Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese, A batáta termesztéstechnológia fejlesztési lehetőségei Magyarországon címmel dr. Monostori Tamás, SZTE, dr. Jakab Péter SZTE és dr. Marótiné Tóth Klára a NAIK részéről, A batátatermesztés és nemesítés tapasztalatai Ásotthalmon címmel Váraljai Tamás, Váraljai László és Váraljai Dénes, a Bivalyos Tanya KFT részéről, Agrártechnológiai fejlesztések és agrárinnovációs tapasztalatok címmel Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató.

Amint az aradi résztvevőktől megtudtuk, a hasznos előadások között talán legérdekesebb volt a batáta, vagyis az édesburgonya termesztésével kapcsolatos több értekezés. Nálunk a szupermarketekben található batátának három változata van, Magyarországon a narancssárga húsút termesztik, amelynek a tápanyagtartama igen jelentős, a cukorbetegek is fogyaszthatják. Csongrád megyében a batátatermesztés egyszerű, a hozama is jelentős, exporttermékként tartják nyilván, mivel a termesztett teljes mennyiséget exportálják, van rá kereslet is.

Ugyanakkor az is érdekes lehet, hogy a génmegőrzés megtartásáért a magyar kormány támogatja az olyan hagyományos szárnyasok tenyésztését, mint a kendermagos tyúk, az aranyfácán stb. Ugyancsak érdekes volt, hogy a szervezők felkértek egy éttermet hagyományos alapanyagokból készült ételek elkészítésére, amelyeknek a kóstolói kiemelték az ízek intenzitását. Bizonyos előadások a juhtejből készült termékekre összpontosultak. A juhsajt iránti kereslet igen magas, csakhogy a termelése alaposan lecsökkent, mert a magyar állam az EU-előírások alapján nem tudja tovább támogatni a juhtejtermelést.

Az utolsó előadások a megújuló energiák hasznosítását, a biogáz-kisüzemek működtetésének a fontosságát emelték ki. Egy nagyobb gazdaság a hulladéknak számító olyan növényi rostok, mint a búzaszalma vagy a kukoricaszár hasznosítására kazánokat, kisebb hőközpontokat mutattak be. Az innovációs lehetőségek jobb kihasználása érdekében a gazdaszervezeteknek együtt kellene működniük az e téren tevékenykedő egyetemekkel, hogy eredményeiket a gazdák alkalmazni tudják saját gazdaságaikban. A batátatermesztést illetően lehetőség nyílik az Arad megyei magyar gazdák számára is, de azzal a tudattal vágjanak bele, hogy a magas felvásárlási ára miatt inkább a nyugati piacokon értékesíthető. Tehát csak azok próbálkozzanak vele, akik exportlehetőségekkel rendelkeznek. Akiket így is érdekel, tanácsért, az anyaországi összeköttetésekért forduljanak az AMMGE aradi irodájának a munkatársaihoz – mondta el érdeklődésünkre Nagy-Kranowsky Andrea, az Aradi Kereskedelmi Ipar és Agrárkamara munkatársa. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu