Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 14.10
Óteleki, pécskai, tornyai csapatok részvételével

Aratónap Szarvason

2019. július 16., 17.44 Kedd

Az elmúlt hét végén a Békés megyei Szarvason rendezték meg a XXII. Aratónap és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok rendezvénysorozatot, amelyen a Kárpát-medence valamennyi országa képviseltette magát. A megnyitó ünnepségnek a városi liget zenepavilonja adott otthont, magyarországi és a határon túlról érkezett vendégek részvételével.

A rendezvény résztvevőit a fő szervező, Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének elnöke és Babák Mihály, Szarvas város polgármestere köszöntötte. Az ünnepélyes megnyitó a határon túlról érkezett hagyományápoló csoportok műsorával folytatódott: a kárpátaljai Szalónkáról Bacskai Béla harmónikaszóval köszöntötte a résztvevőket, majd a pécskai Nagyboglárka néptánccsoport szilágysági táncot, a Búzavirág néptánccsoport vajdaszentiványi táncot mutatott be. A Hargita megyei Szentegyházi Huszárok férfi kórusa magyar népdalokat énekelt, utánuk az óteleki Magyarul Magyarokért Egyesület tagjai az aratási ünnephez illő verses-énekes műsorral léptek fel, majd a Vajdaságból érkezett székelykevei citerazenekar szólalt meg, végül a Kikindai Vidám Fiúk zenekara mulatós dallamokkal zárta az estét.

 

Szombaton a szarvasi Ezüstszőlő utcáin az aratáshoz illő népi viseletben vonultak fel a résztvevő csapatok, majd az Ősszetartozás Emlékparkban az aratóünnepség megnyitására került sor. A megnyitón jelen volt  Jakab István, a magyar országgyűlés alelnöke, MAGOSZ-elnök, Dankó Béla országgyűlési képviselő, dr. Kulcsár László, a Békés Megyei Agrárkamara elnöke, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Antal Péter, Pécska város polgármestere, hiszen az idei év díszvendége Pécska volt. A pécskai polgármester köszöntője során bemutatta Pécska város rövid történetét, majd az Ősszetartozás Emlékparkban leleplezték a tizedik emlékoszlopot, amelyet Pécska városa  adományozott. Az ünnepi megnyitó után a vajdasági Múzslya és az Arad megyei Tornya képviselői közösen kivonultak a búzatáblára, ahol az elmúlt idők aratási szokásait, a nyári betakaritási munkálatokat elevenitették fel, amely biztosítja a mindennapi kenyerét a parasztembernek. A búzatarló végén hagyományos paraszti reggelivel várták az aratókat, amelyből nem hiányozhatott a frissen sült házikenyér, szalonna. A reggeli után hagyományos módszerekkel hozzáfogtak az aratáshoz, a tornyai Suttyák András kaszáját előre üllőn kikalapálta, majd a kaszakővel megfente és nekilátott a búza kaszálásának, melyet Tóth Piroska szorgalmasan marokbaszedett és keresztrakásba helyezte a kévéket. A learatott búzát régi cséplőgéppel csépelték ki, végül a búzaszemeket a Magyarok kenyere program szervezőjének adományozták.

A nap folyamán megrendezték a népszerű családi játékokat, a parasztolimpiát. ahol a benevezett családok különféle népi játékokban mérték össze ügyességüket. Az aratási szokások közé tartozik az aratóételek főzőversenye is, amelynek keretében az óteleki háziasszonyok krumplilevest és baracklekváros fánkot készítettek, a tornyai Pro Pir Kult egyesület csapata töklevest és csöregefánkot készített ebédre, míg a pécskai hagyományőrző csapat a palacsinták sütésével volt elfoglalva. A főzőverseny nyertese a Hargita megyei Szentegyházáról érkezett Katona Csaba lett, aki rókagombás raguval nyerte meg a fődijat.

A záróünnepségen sor került az új kenyér megáldására, majd Závoda Ferenc a rendezvény fő szervezője átadta Antal Péter pécskai polgármesternek a Túri Török Tibor szobrászművész által megalkotott Szent István mellszobrot, melyet a pécskai közösség az augusztusi városi rendezvények keretében a pécskai római katolikus templom udvarán állít fel. A kétnapos rendezvény szombat este a közkedvelt Zoltán Erika fellépésével zárult.

 

Molnár Géza fényképes tudósítása

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu