Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 03.00
Tehetséggondozó nyári iskola

Arccal a fiatalok felé

Írta: Takáts D. Ágnes
2019. július 10., 19.26 Szerda / Arad

A Szabadság-szobor Egyesület kezdeti tevékenységét kibővítve került sor a különböző, újabb ténykedések bevezetésére: könyvkiadás, kis helytörténészek találkozója, a Magyar Nyelv Napjának megünneplése, általános iskolák megyei labdarúgó bajnoksága. Az egyesület nem titkolt célja, hogy nyisson a fiatalok felé a jövő generációjának szóló tevékenységekkel.

Király András elnök kezdeményezésére a magyar kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Alapítvány és a Szabadság-szobor Egyesület segítségével valósulhatott meg az Aurel Vlaicu Általános Iskolában az elmúlt napokban a tehetséggondozó nyári iskola. A támogatásnak köszönhetően a résztvevő diákok két hétig különböző tematikus, kötetlen tevékenységeken vehettek részt, a program végén minden nap meleg ebédet kaptak.

„A nyári iskola, aminek most a végét járjuk, a IV.–V.–VI.–VII. évfolyamoknak szólt, de leginkább a negyedikeseknek, hogy megismerjék a tanárokat, ízelítőt kapjanak a felsőbb tagozatos oktatási rendszerből, amikor már minden órára más tanár megy be.” – mondta el a Nyugati Jelennek Barbócz Izabella, az Aurel Vlaicu Általános Iskola aligazgatója, aki rendhagyó sporttevékenységeket tartott a diákoknak. Olyan sportórákat, amiket az iskolai program nem tesz lehetővé, például roller- és biciklitúra/verseny, gördeszkázás, asztalitenisz stb.

Ezen kívül Faragó Csilla angol nyelven társasjátékokat játszott a gyerekekkel, a foglalkozás lényege az angol nyelv, a párbeszéd gyakorlása volt. Budacsek Terézia az informatika rejtelmeibe vezette be őket, Nagy Gizella a magyar nyelv szépségeiről tartott előadást, Ujj János és Kass Amália megmutatta Arad helyi nevezetességeit és elvitte a gyermekeket a múzeumba. A programban szerepelt még egy kirándulás Pécskára a bivalyfarmra, és egy túra az erdőben.

„A tehetséggondozás ötlete három évvel ezelőtt született. Mivel a megyében elég sok aktív, működő szervezet, egyesület van, igyekeztünk egy olyan területet keresni, ahol nem ütközünk, ahol meg tudjuk valósítani elképzeléseinket. Az Aurel Vlaicu Általános Iskola vezetősége örömmel adott helyet nekünk, és külön örülök annak, hogy itt van egy olyan pedagógus közösség, amely szívesen felvállalja önkéntesen, hogy megtartja a tevékenységeket. Célunk az, hogy adjunk valami pluszt. Ez egy nagyváros, egy nagy kerület, a gyerek ne az utcán csellengjen, hanem kínáljunk neki valami értelmes szórakozást, ami által még tanul is, de másképp, mint az iskolai órákon. Valahogy ezt kellene tovább folytatni, csak más időpontban, ne közvetlenül a vakáció elején.” – nyilatkozta Király András, és hozzátette: a programban részt vevő pedagógusok kapnak egy oklevelet – amivel elismerik ezt az önként bevállalt két hetet –, amit majd a későbbiekben felhasználhatnak a továbbképzéseken.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu